Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
preslav - майстор
ср авг 07, 2019 6:30 pmlov написа:
Тя и мойта тъй разправяше докато един път не докарах едно ремарке с манатарки. :lol: Иначе като настане сезона обикалям по горите и посъбирвам тъй че и за следващата да има на воля ако е калпава или не намеря време. :)
А относно патладжана и тиквичките. Нарязани на кубчета и пържени във фритюрника. В кутийки от готовите салати само леко посолени пак във фризера да си чакат реда. Но най ми харесва печен патладжан. После пасиран с миксера и малко майонеза. Може и да не се бели преди да се замрази. А и щях да забравя заедно с тиквичките и патладжана пържа и прибирам заедно по някоя чушка от баберките. Те така или иначе вече са тънки и не могат да печат и белят а и мезелъка да има цвят. :lol:
Докарай едно ремърке на мойта, ама да е голямо ремърке, че да стигне за 3 години.
Готино е да си спомни човек как е набрал манатарки, а то от дугото спомен няма!
Имам снимки, ама темата е за градината, явно е добра годината, че на всички им е пълна раковината (устата) - никой не се обажда, всеки я кара на собствената манджа, а зимъска пак ще се пърчим с вино и туршия, блага ракия и сговорлив комшия/ка.
lov - майстор
Аз не се оплаквам с градините. Гледам 10 гнезда домати 2 корена краставици и 20-тина корена пипер. От години не пръскам с нищо даже и не копам. :lol: Занимавам се от хорска срама да не викат комшиите че нищо не правя. Отказал съм се по простата причина че често съм на далече и няма кой да полива. Колкото даде господ толкова но от как са тръгнали доматите в магазин не съм влизал. Виж с дръвчетата се занимавам ама тая година зле. Само 3 ябълки завързаха. Другите по време на цъфтежа ги удави и има тук там по някоя ябълка. А за капак градушката ги повтори и потрети. А миналата година над тон ябълков материал. Кайсии и праскови едва за опитване пак заради дъждовете. Първата реколта от смокини много добра макар че нещо беше почнало да ги яде. Отрупани са от плод но не нарастват и не зреят. За пръв път такова нещо. Повече от месец пълен застой.

Прикачен файл

2019-07-01 at 20.57.45.jpeg
2019-07-01 at 20.57.45.jpeg (55.65 KиБ) Видяна 1231 пъти
preslav - майстор
Връщам си се пак в темата, явно вече съм в третата възраст на мъжа. В нашия район смокините са необичайно големи, но не са сладки. Това на снимката ми прилича на някакъв вид сиво, кафяво, шарено гниене, но да ходиш да пръскаш смокиня си е лаба-триби мероприятие.
Догодина ще се напъваме пак, а сега наздраве!
kr1100 - майстор
[quote=preslav ..В нашия район смокините са необичайно големи, но не са сладки.
[/quote]
Първите са големи и сладки при мен. После са по-дребни.Проблема при мен е, че се пикст от еофстс / корените са в кладенеца, а от 1,7м надолу е песъкливо/. Ама и косерите не прощават. Пак имам надупчени зимни круши за проба :mrgreen:
А ти в кой район беше, че имам да ти нося семена от лапад ? Да комбинирам пътя.
kuger - майстор
чет авг 08, 2019 3:03 amlov написа:
........ Първата реколта от смокини много добра макар че нещо беше почнало да ги яде. Отрупани са от плод но не нарастват и не зреят. За пръв път такова нещо. Повече от месец пълен застой.
Имах две такива. Едната правеше плод, колкото половин юмрук, меки и сладки. Но имаше неблагоразумието да поникне на много неудобно място, точно в темела на къщата и то там, където си паркирам колата. След доста псувни от накапали по колата я запознах с брадвата. Да, ама непрекъснато избива отново.
Другата дава малко по-дребни и ако успея да се вредя от птиците си хапвам. Жената не я харесва, предпочита от дребните кафяви.

Тая година много объркана, гроздето по асмата /мискет/ почна да се шари вече.
Svetoslavoff1 - майстор
И мен ме изненада един чукан безсеменно, сравнително ранно, вече е готово.
preslav - майстор
чет авг 08, 2019 8:05 pmkr1100 написа:
[quote=preslav ..В нашия район смокините са необичайно големи, но не са сладки.
Първите са големи и сладки при мен. После са по-дребни.Проблема при мен е, че се пикст от еофстс / корените са в кладенеца, а от 1,7м надолу е песъкливо/. Ама и косерите не прощават. Пак имам надупчени зимни круши за проба :mrgreen:
А ти в кой район беше, че имам да ти нося семена от лапад ? Да комбинирам пътя.
[/quote]
Аз съм в два района - имаш ми телефона, чакат те семките от меродията.
kr1100 - майстор
чет авг 08, 2019 8:30 pmkuger написа:
[quote=lov
Тая година много объркана, гроздето по асмата /мискет/ почна да се шари вече.
Хамбургския е силно прошарен. Афродитата вече става за ядене. Гледам ,че и Палиери то и то вече започна да се прошарва. Много рано май е за гроздето.
Дренките /от облагородени дрянове са по-дребни от миналата година, както и хинапа. Пр. наполовина по-дребни.

П.П. Имам издънки от хинапа - е с бодли -дивачка. Ако някой иска да се обади наесен да ги извадя .Иначе търнокопа ще играе.
Последна промяна от kr1100 на пет авг 09, 2019 11:38 am, променено общо 1 път.
lov - майстор
чет авг 08, 2019 8:30 pmkuger написа:
Имах две такива. Едната правеше плод, колкото половин юмрук, меки и сладки. Но имаше неблагоразумието да поникне на много неудобно място, точно в темела на къщата и то там, където си паркирам колата. След доста псувни от накапали по колата я запознах с брадвата. Да, ама непрекъснато избива отново.
Другата дава малко по-дребни и ако успея да се вредя от птиците си хапвам. Жената не я харесва, предпочита от дребните кафяви.
Моята е болна на тема смокини не че и аз не ги харесвам :lol:. Ама тя и зимата си купува сушени да дъвче.
Специално тази от снимката беше станала хубаво дръвче но една зима им разказа играта. няколко години нямаше нищо и бях решил че безвъзвратно си е заминала. И изненадващо изби от долу и няколко години я ухажвах зимите. Даже показвах във форума как ги зазимявах с листа кат мъничета. Та сега за първа година реши да върже. Плодовете са както казваш ти, огромни и сочни и много сладки. Есента бях купил от разсадник още три различни сортове. Цяла зима ги държах в зимната градина да се развиват на воля и топличко. И пролетта рано ги изкарах и сложих на местата им. Сега двете имат по някое плодче но и те не наедряват и не зреят поне да видя какво ще излезе.
А иначе и аз имам една дребна е не чак толкова и се развива на храст. Даже ми е на границата с комшията и всеки си бере неговата половина. Никой не се грижи за нея и ялова година няма. Но тази направо е полудяла. Първата реколта от моята страна две големи кофи. И доста преслушване почти на зелено от домочадието. :lol: Завръза по нея ако наедрее и ще е два пъти повече от първото бране.
gnt69 - майстор
И аз имам две смокини едната едра донесена от Свиленград от разсадник и една селска дребна но много плододаваща от Павликени. Тая едрата дава за 15 дни много не особено сладки но едри като праскови, а другата дребната дава пак по много но сладки вкусни и за около два месеца. Жената прави вече два пъти сладко от дребната. Почна да зрее преди 20 дни. Снощи имах гости и им напълни плато с каквото има из градината.

Прикачен файл

smokina.jpg

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: