Ако няма да слагате подово - до колкото и аз разбирам - ще спестите от дебелината, която иначе би трябвало да е замазка. Може би ще е добре да използвате "сандвичите" от различни топлоизолационни материали.

чет авг 08, 2019 8:31 pmHursa написа: Ако няма да слагате подово - до колкото и аз разбирам - ще спестите от дебелината, която иначе би трябвало да е замазка. Може би ще е добре да използвате "сандвичите" от различни топлоизолационни материали.Не знам какво ще използвам... Снощи полагахме "пилета" на горния етаж. Като слезнем долу и измерим пак нивата (готовият под вече е фиксиран, защото имаме врати), ако "ел майсторо" каже, че ще може с армирана плаваща замазка в/у ХПС-а, без да се намали дебелината му, сигурно ще подходя ортодоксално. Пуснах сметка и разликата в топлозагубите са под 8% на 12м2,т.е. няма да съборят пасивната къща
чет авг 08, 2019 11:56 pmnikolov333 написа: ...Студеният под не е от климатика. Същото ще е с водни радиатори, водни конвектори, суха камина и ел. радиатори. На единствен или първи етаж на жилище ако ще да има и 20 санта XPS, сложат ли се плочки (теракот, гранитогрес) резултатът е студен под, щото няма какво да го подгрява. При дюшеме и естествен паркет е друго, но както е известно на всеки тук - те не стават за подово.
пет авг 09, 2019 4:31 pmradius написа:Не го знам Антон и не му знам сметките. Загуби на топлина не се измерват в % а в Kw/h
По сметки на АнтонБМ, при под, изпълнен с проводим материал, XPS-а 4см ни дава 7,5% загуби на топлина към земя, а при 6см загубите са 5,5%.
radius написа: По сметки на АнтонБМ, при под, изпълнен с проводим материал, XPS-а 4см ни дава 7,5% загуби на топлина към земя, а при 6см загубите са 5,5%. При ламината да е малко по-зле, но е близо. Тук говорим за площта само на пода, т.е. тия 2% икономия са под 1 % от общата икономия( защото стените с техните прозорци имат по-голяма тежест в сметките).Не може така произволно да смятате в проценти. Сметките на АнтонБМ сигурно са обвързани с конкретна конфигурация. Нима ще са еднакви процентните загуби, ако "земята" е скала или ако е специално изготвена "възглавница". Нима процентите ще са еднакви, ако къщата е просто зид от плътни тухли например или ако стените са добре топлоизолирани, същото важи и за загубите през тавана, прозорци и др. За всеки един случай - процентните топлинни загуби през пода в резултат на поставянето на 4 или съответно 6 см ХПС - ще бъдат различни.
пет авг 09, 2019 10:30 amnaster написа: ...Не е съвсем подходящо тук да се продължи, предполагам. Все пак темата е за подово отопление.
пет авг 09, 2019 2:12 pmшоп написа: Топлите на усещаня покрития са дюшеме и естествен паркет.И най-вече - като са с дебел килим отгоре. Ламината не е такъв добър проводник. Но и не може да се смята за добър изолатор. Топлоемкостта му също не е така голяма - така, че с килим отгоре (и с топлоизолираща подложка отдолу) може да се сравни с естествен паркет - по усещане (разбира се зависи какво има под ламината/паркета - и двете не са много добър изолатор). (За да се усеща материала, като топъл (до колкото разбирам), трябва да е с относително ниска топлопроводимост и с относително малка топлоемкост - така топлината предадена от контакта с тялото ни - достатъчно бързо ще затопли местото (материала) в областта на контакта и тя (топлината) ще "остане" в близост до това място (ще се разсейва слабо).
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: