• 1
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 17
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
josifn - напреднал
..като казваш че е боклук и ти можеш да направиш по-добър,..
jabata, това, къде точно го видя?

Да си във форум "Направи сам" и да твърдиш, че "направи си сам е остаряла технология", си е признак на сериозни личностни проблеми. За щастие, те не ме интересуват. :)

За другите колеги, темата е за самоделна пречиствателна станция, а не за някаква фирма и нейното производство, (които между другото никъде не съм "плюл", а просто споменах специфики на конкретната технология), затова нека не се занимаваме с комплексарщините и фенството на младите умове. :)
preslav - майстор
пон авг 12, 2019 5:26 pmdjogobg написа:
Просто на всяко тяхно споменаване захапваш(ти си казал, че ти е болна тема) - оставяш неприятно чувство в четящия.
Нищо лично, а и вече съм претръпнал към неприятните чувства, но не мога да претръпна към лъжите, пък били те и неволно изречени.
Когато аз "ровех" из форума, когато нямах време за ориентиране във всички словоблудства, когато питах и разпитвах, нито един, подчертавам, нито един не каза "ела и виж" - аз съм поканил минимум 10 човека, а те, че не са се възползвали от поканата ми е друга тема.
Не бързай с Биото, възможно е и то да ти мирише - ела и виж, безплатно е.
Иначе отдавна се каня и аз да приключа с темата - изказванията на радиус и йосиф са последните капки, които преляха чашата, който си има глава за чукане-да си я чука!

Казвал съм го и пак ще го кажа - вече нямам пречиствателна станция, хората, на които помогнах финансово си я изплатиха, а дали съжаляват могат да кажат само те. С две думи, всеки средностатистически българин може да си позволи "скъпа" станция с 4-5 годишен кредит, но нали пред всяка порта трябва да има 2-3-4 трошки (такава е цената на станцията), колата е приоритет, другото е "направи си сам" - ей това не го разбирам, май каруцата е пред коня.
radius - майстор
Чашата прелива винаги когато стане дума за пречиствателни станции и ти фанатично почваш да говориш за чешките и да отричаш всички останали. Това дразни, явно не само мен.
И Йосиф е прав, че отклоняваме вниманието от същината, щото наистина се оляхте - във форум "Направи сам" да плюете по мераклиите да сътворят нещо.
jabata - специалист
josifn написа:
jabata, това, къде точно го видя?
Ето тука. Директно не си го казал, но това се подразбира.
вт авг 06, 2019 2:46 pmjosifn написа:
Например, прехвалените станции BIO CLEANER не премахват никакви нитрати/нитрити (всъщност ги увеличават многократно спрямо входа като преобразуват амония в нитрати/нитрити). Освен това, въпреки рекламите, че нямат никаква утайка, по протокол пречистват само 98,1%BOD, 92,2%COD и 96,3%SS (суспендирани твърди вещества), и то при оптимални условия и 20 градуса температура (при 10 градуса, свалете едни 40% от 96-те процента премахване на амонията).
Нищо лично, пречиствателна станция, може всеки да си направи, въпроса е обаче какви показатели ще изкара. И за мене е твърде безсмислено да се коментира каквото и да било, докато човек не си направи сам такава, сметне цена, и тества параметри. Аз лично преди да си сложа моята, много четох по форуми и т.н. точно за пречистване, какво има на пазара, даже в един момент мислих и сам да си направя такава като закопая 3 варела, отказах се обаче, защото сметнах че дори и сам да си правя, няма да ми излезне по-евтино. Първо защото трябва да закопая 3 варела, второ, тези варели трябва да им излея бетонна подложка, да изчакам да стегне бетона, след това да сложа варелите, да измисля как да осигуря аерация на втория варел, ревизия на всеки един от тях, връзки между трите варела, уплътняване на тръбите от/към бидоните, и не на последно място надник на човека който ще ми помага за тези 3-4 дена докато направя това, и като сметне човек всичко, то си излиза същото, даже по-скъпо. Вярно при тебе терена може да е по-лек, и да минеш без бетонна подложка, без бетонен пояс отгоре, само копаш, слагаш и си готов.
Иначе аз лично след като вече съм си монтирал станция, и съм я ползвал бих си направил сам такава стига да имам времето. Но опита който имах при монтирането на моята е безценен.
И след всичко мога да кажа само едно, колкото повече електроника и по-сложна е една станция, толкова по-зле.
А и също така, от опит знам, че няма станция която да изкарва питейна вода, или такава без утайка. Каквато и да е станцията, ако няма UV лампа, аз бих си полял тревата с нея, но не и доматите.

Извинявай, ако съм реагирал прекално остро, но и ти подходждаш много смело, като от това което пишеш ми става ясно че имаш представа как са нещата на теория, но не и на практика.
Иначе, да...форума е направи си сам, но всяко нещо направи си сам, има граници.
roro0312 - помощник
Изкушавам се да се намеся, защото разбирам от пречистване на отпадъчни води. По правило българинът е специалист по всичко и често сам прави какво ли не. Няма лошо! Резултатът обаче в повечето случай е доста спорен. А за пречиствателна станция и направи си сам не може да се говори изобщо. Затова напълно подкрепям preslav за всичко казано от него. Миризмите са ужасни на много места точно поради"направи си сам", а за замърсяването на кладенци и подпочвени води...... просто нямам думи.
radius - майстор
Демек викаш да си купуваме готови станции по 1500лв и да се надяваме, че пречистват?
Аз съм сигурен, че на Йосиф продукта ще е по-хубав от половината купешки бидони, наречени гордо пречиствателни станции. Говоря за евтините продукти, които са на пазара.
josifn - напреднал
Вижте, пак казвам: Аз продукт не предлагам - нито продавам, нито търся спонсорство, нито нищо от този вид!

Четенето по форуми често не дава вярна и точна информация, затова се зачетох по научни трудове и реших да споделя тази информация. Ако някой се съмнява в нещо, винаги може да го провери и така и трябва.
Като изключим високотехнологичните производства, всичко създадено от човек, може да бъде създадено от друг човек. Уверявам ви, че в основната си част, базовото пречистване на отпадни води не е високотехнологичен процес, така че не виждам защо да не е част от "направи си сам". Има много видове пречиствателни съоръжения, някои от които са използвани от хилядолетия - много преди да се появят търговците на "аерирани пречиствателни станции"! И това ако не е за "направи си сам" - не знам...

Анаеробните съоръжения винаги миришат, но има и аеробни варианти без използване на електричество, има и един куп други варианти.
И колкото някой да говори против "сухата теория", причината някое "направи си сам" съоръжение да не работи както трябва, е именно в това, че някъде куца "сухата теория".

Никъде не съм твърдял, че "направи си сам" станция, трябва да е с по-добри показатели от купешките. Но ако се успее, с общи или единични усилия, да се направи достатъчно ефективна, евтина и лесна за изпълнение станция, която да пречиства в близки граници до регламентираните и да не струва колкото "2-3-4 коли", то мисля, че това е нещо добро.

В биологичното пречистване, трудното не е да си вържеш варелите и маркучите, трудното е да се постигне благоприятна среда и подходящи условия за микроорганизмите. Това не мисля, че го правят и най-скъпите пречиствателни станции за домашна употреба. Трябва постоянен мониторинг и съответните последващи действия при промяна в натоварването със замърсители, температурата, алкалността, киселинността, солеността и т.н.. Коя купешка станция коригира тези промени? Знаете ли, че ако водата, която излиза от къщата ви няма необходимата алкалност, никаква нитрификация не може да се получи? Същото е с температурата и другите фактори.
Затова, ефективността на системата зависи много повече от нас като източници на замърсяването и начина на използването ѝ, отколкото от варелите и тръбите на производителите. Братчето на "направи си сам" е "използвай сам". Има домакински препарати и химикали, които ако ги пусна в мивката, няма биологична пречиствателна станция, която да оцелее, независимо на коя фирма е! Това е като да не знаеш, че трябва да си храниш рибките, но да твърдиш, че тези в аквариума на Иван живеят по-добре и по-дълго, от тези в аквариума на Петър...
Купешките станции имат(надяваме се) добре сметната хидродинамика и това е добре, но това не е достатъчно, ако не знаеш как да ги използваш правилно.
Няма такъв филм като "купуваш и забравяш"! Това са живи същества. Изсипете малко белина в мивката и тогава си направете лабораторните изследвания...
roro0312 - помощник
вт авг 13, 2019 3:53 pmradius написа:
Демек викаш да си купуваме готови станции по 1500лв и да се надяваме, че пречистват?
Аз съм сигурен, че на Йосиф продукта ще е по-хубав от половината купешки бидони, наречени гордо пречиствателни станции. Говоря за евтините продукти, които са на пазара.
Тия по 1500 лв не са пречиствателни станции. Те също са "направи си сам", но от български т.нар. предприемачи. Абсолютно съм съгласен, че става въпрос за купешки бидони, които търговците не случайно наричат "тип пречиствателна станция" само за да се купуват.
Съжалявам, че може да разочаровам някого, но отново ще подкрепя preslav, защото технологията Био Клинар на чешките пречиствателни станции е най-доброто, което се предлага до сега. Не случайно логистичния център на Лидъл на Кабиле / немска компания / е с чешка пречиствателна станция Био Клинар. До колкото знам това е първата и единствена логистична база в България, която е сертифицирана по стандарта BREEAM и то на ниво „ОТЛИЧНО“. Само този факт показва, че това са най-качествените пречиствателни станции в Европа.
И накрая искам да кажа, че пречистването на вода е доста сложен процес на микробиологично ниво. Може на някой да му се струва, че просто може да прекопира НЕЩОТО, но резултата е плачевен като ефективност.
preslav - майстор
вт авг 13, 2019 9:01 amradius написа:
Чашата прелива винаги когато стане дума за пречиствателни станции и ти фанатично почваш да говориш за чешките и да отричаш всички останали. Това дразни, явно не само мен.
И Йосиф е прав, че отклоняваме вниманието от същината, щото наистина се оляхте - във форум "Направи сам" да плюете по мераклиите да сътворят нещо.
Не друже, чашата ми винаги прелива когато някой започне да ръси глупости с тона на учен от БАН.
Посочи ми едно място, в което съм отрекъл ВСИЧКИ пречиствателни станции (темите са много, че не се сещам къде съм казвал такива неща).
Да, отрекох твята станция (май от там ти идва неприязанта към Биото), отрекох я аргументирано и ще се повторя - в тарафа ни има поне 2 такива станции (продавачът им искаше да ме води да ги гледам, така че се позовавам на неговите думи), не отидох да ги гледам защото месеци наред изливаха МИРИЗЛИВАТА си пречистена вода по пътя, а аз на всичкото отгоре трябваше и да я газя.
ГНУСНА българска работа, не доматите си, не райграса си да поливам с такава миризлива ПРЕЧИСТЕНА вода.
Последно - попитах те, по-точно те помолих да предоставиш някакви сертификати на закупеното от теб изделие, може да са като линкове, може да са като сканове, може да са като снимки на това, което са ти предоставили при въвеждането в експлоатация???
Отговорът ти на моя въпрос беше снимка на елементарен механичен таймер, който никой не е наричал електронно управление. Да, такъв беше монтиран защото аз си избрах евтинджос опцията, таймерът се скапа на втората година и го смених за своя сметка, дори не съм търсил гаранция.
Уж беше за последно, но се сетих и за още нещо, което ме отказа от българската разработка, нещото, за което ти не споменаваш (няма как да не ти е казано), но ти е по-удобно да го премълчиш защото не те виждам как периодично ще си отваряш и почистващ анаеробната секция.
Varnap5 - специалист
Така
Остана ми малко време
Всичко при нас започна разбира се с дупка ;)
След това бидоните които трябваше да свържа по между им.Намерих в интернет едни пластмасови фланци които не знам за какво точно са предвидени но на мен ми свършиха отлична работа.
Както описах и предния път ,цялата станция се състои от 4 съда.
1-старата шахта която е плътно иззидана но се пълни бързо въпреки огромните си размери.2м./3м./2.50м.
2-бидон един кубик със самоделен аератор и еарлифт.
3-Същото като 1
4-бидон един кубик присъединен към третия с тръбичка фи 20
Във старата шахта монтирах тръба фи 160 с коляно на 90 градуса на което пробих дупка от горния край за да може въздуха от аератора да излиза през отдушника на първата шахта.Тази тръба влиза в втория съд.По същия начин присъединих и втория с третия съд само че с фи 165(такива бяха останали в магазина).Третия с четвъртия пак но този път с тръба фи 20 от поли-пропилен без допълнителни дупки.На единия край на четвъртия бидон монтирах една тръбичка която излиза от бидона и со4и на долу.Това е преливника и сочи на долу с цел да не се напълни бидона с пръст.
аераторите на втори и трети бидон както и еарлифтовете са също от полипропилен фи 20.
В първата шахта смятам да пусна анаеробни бактерии а в следващите две аеробни.Последният бидон го оставям за поливане.
За медия все още не съм сигурен какво да ползвам но се поразрових малко и видях че медията която ползват за филтрите на градинските езера е от полиетилен.Не знам все още дали е най-обикновен полиетилен или е същия като на полиетиленовите тръби също както и дали предполагам различните бактерии имат различни изисквания за медията.
пускам и всички снимки които направих в процес на работа.Все още не съм завършил и ще следва продължение.Ще се радвам на съвети тъй като не съм специалист и съм сигурен че има още какво да се направи по станцията.

Прикачен файл

IMG_20190803_065852.jpg
 • 1
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 17

Тема "Пречиствателна станция-направи сам" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: