Най - вълнуващия въпрос зимно време.
jabata - специалист
Като гледам на снимката, бункера спокойно можеш да го вместиш между камината и комина (стига комина да е отляво на камината) зад подпрения стол :)
Само че, гледай връзката между горелката и шнек-а да е с тези специалните маркучи прозрачните гъвкавите (негоримите). И между комина и бункера, и между камината и бунекра слагай каменна вата като огнеупорна защита. Виждал съм много стопени маркучи между шнека и горелката. И понеже стопяването може да е причинено както от висока температура в подаващата тръба (причинена от лоша тяга), така може да се причини и от внезапен обратен огън. И ако има такъв, то затова трябва между горелката и бункера да си с каменна вата.
Аз лично знам за случай, където на пелетна камина при запалване на пелетите се получава лека детонация, която връща обратен огън, при който започват да тлеят пелетите в бункера...За щастие щетите са само в камината...ама все пак, ако при тебе всичко е затворено зад картон, докато разбереш че нещо не е наред, може вече да се налагаш да викаш някой да помага в гасенето :)
И за да не се случва това, ти е казано че ти трябва на изхода едно вентилаторче, като от пелетна камина.
А защо не зад камината, където е и входната врата?
Ако си купи горелка, тя върви с шнек и негорим маркуч.
andy_forresite - майстор
Защо според вас му трябва коминен вентилатор? Тази горивна камера щом е горяла с дърва значи има тяга.
Като изгори вентилатора става тапа, пушене и т.н.
Трябва да отбележим че при горелките има работни шумове. При грейко рб20 тропат пелетите, след тях въртенето на двата шнека плюс вентилатора при старт и особено при стоп с въртене на малкия шнек и някакви средни обороти на вентилатора.
Няма ли място някъде в изба/пристройка (нежилищно помещение) за едно котле Екстрафлейм и да тръгва по стайна температура? Така когато дървата в камерата изгорят и паднат градусите, горелката с котела ще поеме отоплението. И така докато има пелети или камерата не се запали отново. Така с тия обшивки може да е красиво, но е проблем с обслужването и най-вече ако нещо се запали, докато се разбере кое гори ... "Жабата" го е казал. По принцип не виждам причина нещо да се подпали. Тези камери са с ефективност до 70% и предполагам няма креозот по димоотвода.
Според мен с горелка ще е мизерия откъм пепел и мирис.
А откъде смуче въздух това нещо? С външен приток чрез тръба или от помещението? Да не се разлети пепел през смукателните отвори (ако не е с изведена тръба към външната среда).
filmatoplo - майстор
Понеже всичко ще е направи сам относно бункера ,шнека и др .Дължината на шнека то е ясно че ще се скъси -ако е необходимо и на 50 см ,за негорим маркуч може да се ползва алумин или неръждаемо гофре .
вт авг 13, 2019 6:47 pmandy_forresite написа:
Защо според вас му трябва коминен вентилатор? Тази горивна камера щом е горяла с дърва значи има тяга.
Предполага се, а и най често, пелетните камини работят в жилищни помещения, та от съображения за сигурност. Поставят им и пресостат, та ако стане тапа, се гаси.
Като изгори вентилатора става тапа, пушене и т.н.
По принцип не виждам причина нещо да се подпали. Тези камери са с ефективност до 70% и предполагам няма креозот по димоотвода.
Точно тези камери трупат най много сажди или както го каза.
Според мен с горелка ще е мизерия откъм пепел и мирис.
Няма да е, ако направи "куфара" зад камерата, а и да не е там, коминният вентилатор ще си върши работата.
А откъде смуче въздух това нещо?
Откъдето и пелетните камини и др печки. Както го направи.
С външен приток чрез тръба или от помещението? Да не се разлети пепел през смукателните отвори (ако не е с изведена тръба към външната среда)
jabata - специалист
вт авг 13, 2019 6:47 pmandy_forresite написа:
Анди, извинявай ама задаваш въпроси като човек, който никога не е виждал пелетна горелка. Да комина има тяга, обаче не мисля че трябва да се разчита на тази тяга, да изтегли газовете които горелката нагнетява. Да не говориме че понякога може тягата да не е кой знае колко, и да се получи .... майсторе искам дима да е в комина а не в стаята.
Само един въпрос ще ти задам, ти виждал ли си как котел с монтирана пелетна горелка гърми при запалване. А дори и да ен гръмне, понякога при по-лоша регулация на горелката и при по-топло време при запалване се получават такива веселби, че да ти е бедна фантазията. Аз съм виждал как поради детонацията, получена именно от кофти тяга на комина при запалване горната клапа (врата) на Дакон-а се самоотваря, или пада цялото гофре от котела до комина.
И точно за да няма такива веселби трябва да има вентилатор на изхода.
А пък за саждите и отлаганията вече съвсем изби рибата. Точно съораженията които имат по-високо КПД, са склонни да образуват повече креозот, да трупат отлагания.
Но понеже пелетите в повечето случаи са с много ниска влажност е разпространено разбирането че пелетите трупат по-малко боклук. Да ама не....Сравни комините на котел на пелети с КПД 85%, и котел на дърва в който се горят сухи дърва. Е гарантирам ти, че при пелетите креозот-а ще е повече. Но понеже масово се горят мокри дърва, затова идва и грешното разбиране.
И понеже човека иска да монтира горелка на камина на дърва, затова на никое място не трябва да се правят компромиси. Защото пелетите, както и дървата са си огън. И колкото и да има електроника, то знай че всяка една електроника крие рискове, и то-много големи.
jiwano - помощник
Мдааа! Вече не съм такъв ентусиаст за този проект. А като гледам ми липсват и достатъчно знания. Това последното не е непоправимо, може да се набави с четене и помощ тук във форума, но като гледам колко много неща трябва да се съобразят се питам дали си струва занимавката. Благодаря ви за помощта, колеги. Стана хубава дискусия, дано помогне на някой друг с повече време и ентусиазъм от мене.
filmatoplo - майстор
Еее за всяко нещо ли така се отказваш. :?
И аз съм разочарован, заради интересната задачка.
На Грейкото има къде и пресостата да се върже, коминния вентилатор също, едно подреденко можеше да стане, пък и пламъка да се вижда. Удобството на огромния пепелник.........
Иначе съм съгласен, че е по добре пелетен котел, в котелно или пелетна камина, а тази да си остане така, в резерв.
andy_forresite - майстор
ср авг 14, 2019 8:59 amjabata написа:
...
Не може тази печка да не е свързана с комин с много добра тяга. Ти виждал ли си горелка РБ20 колко духа при горене? Моето мнение е че може без допълнителен вентилатор. Тази горелка не се продухва периодично, а само при старт за 10-20 секунди и при гасене е дълго - 4-5 минути с олЮ, но пък и вентилаторът й не е на 100%, а с малко над половината обороти (всъщност колкото е % на мощност 3). Може да пропушва в топло време, когато и тягата ще е по-малко. В момента на подгряване на кюнците ще спре и пушенето. Е, ако затвори клапата към кюнеца щеше да бере ядове.
На мен не ми се е случвало да запали с детонация до степен да паднат кюнците. При грейко котела няма клапа която да се отвори, а и механизмът за затваряне на вратата е 4 мм със силни панти, придържащи 20 кг горелка. Има и голям обем. Димогазовете напъват, но намират верния изход. Може да пропуши за миг и да поеме малко след това. Това са пелетни съоръжения. Те имат голямо съпротивление, а тук говорим за камера на дърва. Е при кое ще му е по-трудно на пушиляка да излезе в атмосферата :)
Точно защото тези камери ги нямам да са с много добра ефективност. По-скоро добра - до 75% и оттук само надолу. Не съм запознат с устройството и дали усвоява добре. Но понеже е за дърва, а не за пелети, не я сравнявай като ефективност с твоята камина, нито пък с твоите топлозагуби. Виж каква голяма стая отоплява камерата. Тук няма да има гасене и палене през 20 минути. Ако е горил мокри дърва и коминът се е отрупал с креозот, тогава рискът щеше да си е за него. Веднъж запалих комина и горната метална тръба над керемидите стана толкова червена, че чак виждах през нея, буквално. Нещо страшно стана, 30 см огън, горелките пасти да ядат, но знаех как да спра огъня - със спиране притока на въздух. Тук друг вариант и то толкова бърз като действие, няма.

Ами, според мен добре се отказа човека от тази идея. Аз не бих сложил горелка с олЮ в стаята, където живея и сигурно подремвам на дивана или фотьойла.

Тема "Камина с пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: