Напишете въпрос свързан със санирането.
naster - майстор
Еталбонд ще е по-здраво, ако става въпрос. За мен виниловият сайдинг е бил измислен за облицовка на американските къщи от дървени рамки. Естетически погледнато не съм му фен
шоп - майстор
Може и фиброциментов сайдинг.
С една метална квъстосана скара и вентилирана фасада за мен е добър вариант за хора не търсещи евтиното.
theagent - специалист
ср авг 14, 2019 9:04 amVLADO66 написа:
Не се прави с метална скара, защото профилите са скъпи....
Дървената скара е стандартно решение, ама май става все по-трудно приложимо с увеличаване на изискваната дебелина на термоизолацията.
Ако трябва да сложиш 15 см вата как става това с дървената скара?!? За по-дебела изолация размерите на дървенията отдолу отиват към размери на ребра за покрив. Което значи - тежки големи дървета, които едно, че ще са по-трудни за монтаж на стена и второ, че след година-две-три ще се нацепят и насучат.

За металната конструкция въпросът е какви профили и окачване? Руснаците масово го правят с CD и директни окачвачи.
шоп - майстор
съб ное 23, 2019 10:46 amtheagent написа:

Ако трябва да сложиш 15 см вата как става това с дървената скара?!?
Ми както става и с вата с дебелина 5см
Гредичките може да си ги направиш 5х5 см и се изнасят с 15 сантиметрови Г образни метални планки.
itsme! - напреднал
И за съм се заглеждал по такива сайдинг системи, незнам колко годишни са им били фасадите и как са изпълнени, но всичките имат нарушени участъци.
PIP - специалист
Аз не се сещам за нито едно предимство на металната скара спрямо дървената, но може би защото съм дърводелец. А за по-дебела изолация се прави двойна скара с разминаване на изолацията, което олекотява конструкцията и покрива термомостовете. По-важно е правилно да се планира и изпълни, отколкото метална или дървена да е скарата.
шоп - майстор
Така е, двойна скара е възможно решение.
Обаче при 15 см вата гредите трябва да са с размер 75х50 да кажем и трябва два пласта вата х75 мм и може майсторите да искат допълнително пари за втория пласт вата....

Варианти много и всички зависи от конкретиката.
theagent - специалист
съб ное 23, 2019 6:13 pmPIP написа:
Аз не се сещам за нито едно предимство на металната скара спрямо дървената, но може би защото съм дърводелец. А за по-дебела изолация се прави двойна скара с разминаване на изолацията, което олекотява конструкцията и покрива термомостовете. По-важно е правилно да се планира и изпълни, отколкото метална или дървена да е скарата.
Ако става въпрос за скара с летви - може би да. Обаче по новите изисквания изолацията става все по-дебела. Което значи - все по-дебели дървета за конструкцията. По проект заради изолацията са ми нарисувани 15-см ребра. Което ще рече - яки греди като за покрива. Това тежи и ще е зор да се монтира на стена. И двойна скара да е, пак си трябват гредички по 7-8 см.
От опит вече съм установил (при налични 4 дървопреработващи цеха в радиус 10 км), че сух материал много трудно се намира. В същност, никак не се намира. Всичко е мокро. Като го оставиш да съхне, започва да се гъне, суче и пука. Калиброван материал в нужните размери - нанайси. Трябва да го поръчвам и карам от майната си. Цени съм виждал и от порядъка на 700+ лв/м3.

Та да обобщя. Дървената конструкция ще е по-тежка и вероятно по-трудна за по-прецизен монтаж поради възможни проблеми с геометрията.
Все си мисля, че и нивелирането на конструкцията при неравности по стените (щото баш майсторите са си оставили ръцете) ще е по-трудно при дървена конструкция.
Отделно стои въпросът какво става с времето при монтиран сайдинг, когато конструкцията отдолу изсъхне?!? Като гледам как са се нацепили гредите на покрива ...
Дървото със сигурност ще има нужда и от обработка срещу буби и плесени.

Метална конструкция ще е по-лека. Със сигурност профилите са с по-правилна форма и еднакви размери в сравнение с дървени греди. При монтаж по-лесно могат да се компенсират неравности на основата.
Пример за използване на метален профил:
Прикачен файл:
viber_image_2019-11-12_23-09-56.jpg
kuuuuuul - майстор
Ето тука съм описал поставянето на 10см каменна вата и сайдинг viewtopic.php?f=47&t=14712&hilit=%D1%81 ... &start=100
10см е достатъчно,тук правилото колкото повече толкова по добре не въжи съвсем защото има една граница след която ползата е минимална в сравнение с цената.Основното предимство на садинга е че взимаш маркуча или водоструйката и става нов сйщо така е много лесно да си го ремонтираш сам или ако имаш време и сам да си го направиш.Която и фирма да избереш трябва да си там да контролираш и да работиш повече от тях, ако не можеш бъркаш в торбата и квот хванеш.
naster - майстор
съб ное 23, 2019 10:46 amtheagent написа:
Ако трябва да сложиш 15 см вата...
Ако конкретното питане е за дебелини на изолацията: знам, че не е по темата за сайдинга и окачените фасади, но такива дебелини практически вече се изпълняват на контактна фасада (ETICS), както с вата (16см), така и с ЕПС(20-25см).

Тема "Съвет за изолация със Сайдинг система." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: