Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Christo - майстор
Благодаря за инфото и за съветите! Късно е за местене, пък и мястото е шибано и не може багер да влезе до там.... Замислям се да взема калем от това дърво и да присадя някоя друга фиданка. Четох в интернет, присаждането много специфично. Търсих някой спец да свърши работата, но не намерих. От Троян съм, ако някой се навие, ще се отблагодаря както си му е редът, няма да се пазаря!
Поздрави на всички
ср авг 14, 2019 8:46 amChristo написа:
...От Троян съм, ако някой се навие, ще се отблагодаря както си му е редът, няма да се пазаря!
Поздрави на всички
Оооох, сал еднаж съм опитвал троянска, четирсе годишна...
Ако можех да калемя, поне колкото да ......ценя троянската и при тая доживотна оферта...
Някъде бях писал- имам орех, който по принцип си дава средни, костеливи орехи. Миналата година бяха добри, не чак да ги чупя с два пръста, но поносими.
Успех с калемите!

Като стана дума за дървета- съхне ми едната кайсия.
Различното, от други години е, че маркучите за капковото си минават покрай нея, с презумпцията да се полива. Уморих ли я?
https://photos.app.goo.gl/SAdqvryBJyvfhMMV9
preslav - майстор
ср авг 14, 2019 11:25 amТрифон П.Трифонов написа:
Като стана дума за дървета- съхне ми едната кайсия.
Различното, от други години е, че маркучите за капковото си минават покрай нея, с презумпцията да се полива. Уморих ли я?
https://photos.app.goo.gl/SAdqvryBJyvfhMMV9
Задрънках се в други теми, че щях да те пропусна.
Нали знаеш, че не съм специалист (особено по сливите - пардон кайсиите).
Не мисля, че си "уморил" дървото - доколкото съм чел кайсията е водолюбива, на всичкото отгоре няма как да я преполееш с капково. Съществува една малка вероятност, но по-скоро е обратното на твоята ситуация - ако дървото е редовно поливано и спреш поливките може да го унищожиш защото то е развило плитка коренова система в очакване на лесна вода, а централният корен е залинял. При теб дървото с години не е било поливано, предполага се, че има добре развита коренова система т.е. няма как да го преполееш - търси другаде причината, отдръпни капковото (превантивно) да тангентира по проекцията на короната (сложно стана, но не наливай вода близо до ствола, а на метър-два-три встрани)!
Дано не е като при мен, просто си и дойде редът на ябълката, в една година с този дето я е ашладисвал и подир тях кучето, което е донесъл за пазач на градината.
Пресли, май ѝ е дошъл редът.
Тази е по голяма от мене. Изсъхна, тати я отряза, след няколко години изби от дънера и така до туй лято. Не можа да изхрани докрай и плодът.

Само за инфо. Докат кажа, че матриал не ми е ставал на сопол и на другия ден цъфнах с единия бидон. Голям зор го прецедих, но си даде дължимото.
Някаква бактерия било, изрових от ракиджийския форум.
Затуй, занапред винаги сулфитирам- матрала заедно с разтворената захар и .....грижи нямааааа. После имам едни "културни" турбо дрожди дето правят цунами в бидона. Вчера заложих посиняла слива, неска иска да подпира капака.
preslav - майстор
ср авг 14, 2019 6:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
Пресли, май ѝ е дошъл редът.
Тази е по голяма от мене. Изсъхна, тати я отряза, след няколко години изби от дънера и така до туй лято. Не можа да изхрани докрай и плодът.

Само за инфо. Докат кажа, че матриал не ми е ставал на сопол и на другия ден цъфнах с единия бидон. Голям зор го прецедих, но си даде дължимото.
Някаква бактерия било, изрових от ракиджийския форум.
Затуй, занапред винаги сулфитирам- матрала заедно с разтворената захар и .....грижи нямааааа. После имам едни "културни" турбо дрожди дето правят цунами в бидона. Вчера заложих посиняла слива, неска иска да подпира капака.
Споко, на всеки му идва реда, и най-яката слива одъртява и спира да плододава (кайсия де).
При мен нямаше второ "засополяване" дори със същата "бракувана" захар - престанах да слагам серниста, но не твърдя, че това е причината, може да е някакъв съвпадък, а може да е от различния вид джанка. Днес разбрах, че и в Долище има 4 казана от добрата стара класика - не съм ги виждал, казаха ми, но в случай на запек ще проверя истинността на тези слухове - все си мисля, че "новите" казани, колонен тип, са пълна парлама, но това подлежи на доказване.
vlax - майстор
ср авг 14, 2019 9:28 pmpreslav написа:
- все си мисля, че "новите" казани, колонен тип, са пълна парлама, но това подлежи на доказване.
Ако са от Бенковски,не са парлама,3-4 години варя на такива.
:partyman:
Съвпадък ше е, няма да е от сливата, щот при мене показва характер.
Просто бактерия и ако не ваксинираш....Другото е късмет.
На колонните, ако не му разбира казанжията...
...или ако иска, патоки на 60 градуса ше ви изкара, та да хвалите казана и да си ги пиете "със здраве".
Не случайно, коняците и качествени брендита, се правят на класически Алембик- обикновен, качествен казан, с готина килимявка.
Мечтая си за такъв, ма Дянков не дава и ако толкос го искам....бе нямам толкос "време".

О ракията точка цом

"ilu6a написа:
Признаците за нещо нередно при ферментация с такава захар са -сгъстяване и леко желиране на ферментиращия материал...Причинител е Streptococcus mucilaginosus...
Начина да се избегне подобно нещо е сулфитиране на първоначалния материал...пък бил той само захар..."

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=1292

Второто мнение, на този човек- че няма да стане ракията, го опровергах вчера. Пусна си нормално, козичката, само цапотията беше повече. На казан не нося гъст матрял, а цедя.
vlax - майстор
ср авг 14, 2019 9:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
...или ако иска, патоки на 60 градуса ше ви изкара, та да хвалите казана и да си ги пиете "със здраве".
Противно на казанджията да го смеся с общата ракия,не го меся, а си чака следващата година за наливане в материала за варене. :partyman:
ср авг 14, 2019 10:01 pmvlax написа:
Противно на казанджията да го смеся с общата ракия,не го меся, а си чака следващата година за наливане в материала за варене. :partyman:
Как разбираш, или как той разбира, кога да отсече между сирец и патоки?
preslav - майстор
... няма да стане ракията, го опровергах вчера. Пусна си нормално, козичката, само цапотията беше повече. На казан не нося гъст матрял, а цедя.
Отбих ли те, а ако бях те комкал... кога щеше да наравиш нещо общо (пардон собствено) - ракия има, но собствената е по-сладка, по-пивка,по-по и по-по-най.
Наздраве!

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: