Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ср авг 14, 2019 10:25 pmpreslav написа:
Наздраве!
Наздраве Пресли!
Поначатих тая година, но няма да си кривя душата- хубава ракия правих първите години, на обикновено казанче, а и късмета на начинаещия. Пък твойта се убава. Техника ли, технология ли....
Тряба да го нападнем Андрито, ем да на запознаеш, ем да го вида къф юнак е, ем .....абе да са видим!
miroki - майстор
ср авг 14, 2019 10:17 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср авг 14, 2019 10:01 pmvlax написа:
ср авг 14, 2019 9:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
...или ако иска, патоки на 60 градуса ше ви изкара, та да хвалите казана и да си ги пиете "със здраве".
Противно на казанджията да го смеся с общата ракия,не го меся, а си чака следващата година за наливане в материала за варене. :partyman:
Как разбираш, или как той разбира, кога да отсече между сирец и патоки?
Правете разлика между дестилат и сирец.
Сириец е ракията, която ще се преварява. От която ще се прави дестилат. Това е сбор от всичко. Липсва само малко първак и малко паток. Събира се до преди загаряне. До към 3% Следващото до 0 е патоки.
При преваряването на сиреца пак се маха 1% първак и се спира на 55-60° Това се нарича Дестилат - ракия за пиене. Останалото до 3° пак се нарича Сириец. И се вари следващ път.
А при едно варене дестилат се събира до 40-45° . Останалото е патоки. Но най-добре се усеща на цвят и аромат. При съмнение се дели на шишенца и се слагат в хладилник. Ако си промени цвета (побелее) е паток. Или лоша ракия за преваряване.
Но по-добре пишете в другия форум. Темата не е за това.
Последна промяна от miroki на ср авг 14, 2019 10:44 pm, променено общо 1 път.
miroki - майстор
ср авг 14, 2019 10:17 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср авг 14, 2019 10:01 pmvlax написа:
ср авг 14, 2019 9:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
...или ако иска, патоки на 60 градуса ше ви изкара, та да хвалите казана и да си ги пиете "със здраве".
Противно на казанджията да го смеся с общата ракия,не го меся, а си чака следващата година за наливане в материала за варене. :partyman:
Как разбираш, или как той разбира, кога да отсече между сирец и патоки?
Правете разлика между дестилат и сирец.
Сириец е ракията, която ще се преварява. От която ще се прави дестилат. Това е сбор от всичко. Липсва само малко първак и малко паток. Събира се до преди загаряне. До към 3% Следващото до 0 е патоки.
При преваряването на сиреца пак се маха 1% първак и се спира на 55-60° Това се нарича Дестилат - ракия за пиене. Останалото до 3° пак се нарича Сириец. И се вари следващ път.
А при едно варене дестилат се събира до 40-45° . Останалото е патоки. Но най-добре се усеща на цвят и аромат. При съмнение се дели на шишенца и се слагат в хладилник. Ако си промени цвета (побелее) е паток. Или лоша ракия за преваряване.
Но по-добре пишете в другия форум. Темата не е за това.
Правя разлика и знам много добре кое какво е.
Имаш малка грешка, но приемам, че е техническа.
Под 3% не се събира и дефакто е ароматна вода.
Подготвен съм по темата. Не правя нищо, щото просто така се прави.
И още грешки намирам, но не е важно. Схемата ми стои на десктопа.
Хм, схванал си основното.
Имам паток, бистър като сълза. Тука е, от сега бе, а и никога не разреждам с друго, освен от чешмата. Другото са митове и легенди.
Доказателства давам срещу мезе, на място.
Прав си за отсичането. Който няма нос и небце, или поне докато ги натренира, отделя според четене и математика.
Аз почнах да схващам, но само доколкото да осъзная, че съм в предучилищната.
Наздраве!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср авг 14, 2019 10:49 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
ср авг 14, 2019 10:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср авг 14, 2019 10:25 pmpreslav написа:
Наздраве!
Наздраве Пресли!
Поначатих тая година, но няма да си кривя душата- хубава ракия правих първите години, на обикновено казанче, а и късмета на начинаещия. Пък твойта се убава. Техника ли, технология ли....
Тряба да го нападнем Андрито, ем да на запознаеш, ем да го вида къф юнак е, ем .....абе да са видим!
Той от ракия не разбира, все на бира го избива хахахаха.
Аз съм ЗА, нещо много ми стана от тъпоъгълни многоъгълници, че ми трябва малко тишина, разпускане в собствена среда. Много Академици ме полазиха в последно време, чак БАН ми загорча.
kuger - майстор
Гледам, обърнахте на варене, от две години варя на колона. Не мога да се оплача, още повече, че моята задача е да закарам материала и разтоваря дървата. А, и до си прибера "наточеното". Далечко ми идва, ползвам бус на роднинско момче, ама не ми е удобно. Та, ако се ремонтирам успешно, мисля за догодина да си взема една дърта баничарка. Да има какво да товаря, че автото не става за това.

пп: Варил съм много години и на аламбик и на колона, мисля, че на колона по ме устройва.

пп1: Мале, докато сътворя отговор сте написали роман :-D
miroki - майстор
Излезе ми двойна темата, за това поправях и в двете.
Но писах чисто технически. До 5% е сирец. До 3 патоки. Това ми е грешното.
За това уточних какво е. Някой да не го обърка.

Прикачен файл

cognac.jpg
cognac.jpg (53.17 KиБ) Видяна 1288 пъти
Последна промяна от miroki на ср авг 14, 2019 10:55 pm, променено общо 1 път.
ср авг 14, 2019 10:52 pmmiroki написа:
Излезе ми двойна темата, за това поправях и в двете.
Но писах чисто технически. До 3% е сирец.
За това уточних какво е. Някой да не го обърка.
Е, показа я. Същата ползвам от доста години. Някъде назад дали не я качвах...май не.
Вижда се че под 3% не се събира. Технология за производство на коняк.

kuger, защо по те устройва на колона?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср авг 14, 2019 10:58 pm, променено общо 1 път.
miroki - майстор
Еми да. При преварка това е най-доброто. Който желае може да си задели тези от 55 до 40 и да си ги пие сам. Но не и за гости. :)
ср авг 14, 2019 10:58 pmmiroki написа:
Еми да. При преварка това е най-доброто. Който желае може да си задели тези от 55 до 40 и да си ги пие сам. Но не и за гости. :)
Тарикатите правят обратно.
Един колега, някога ми каза- за себе си събирай от 55 до 50%, това е най хубавото и чистото. Варено на обикновен казан, на слаб огън.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: