Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
miroki - майстор
Горе долу тъй.
Аз, като варя първата туба смесвам с 3 Тата. А 2 рата я наричам банкетна. :)
Тя е за по-тежки случаи.
kuger - майстор
ср авг 14, 2019 10:38 pmmiroki написа:
.........
Правете разлика между дестилат и сирец.
Сириец е ракията, която ще се преварява. От която ще се прави дестилат. Това е сбор от всичко. Липсва само малко първак и малко паток. Събира се до преди загаряне. До към 3% Следващото до 0 е патоки.
.......
Сега трябва да кажеш с какво да меря от 3% до "0", с лаборатория не разполагам!
За мен паток е това под 40 градуса, разбира се и проба на вкус, макар, че пак е условно /зависи колко е пробвано преди това :-D /.
miroki - майстор
Онова се отнася, като се спомене думата сирец.
Иначе има обикновени за 9 лв дето прилично мерят поне до 10.То по-малко и не ти трябва. Няма да отваряш Винпром. Другите са отделни за ниски и високи. Не са толкова скъпи де.
Като варят уж мерят до 5% и спират сиреца. Патоки до край. Не се спира на 3. А става общо 3°.
Аз това изобщо не го събирам. Понеже загаря.
Прави се като се вари вино, водка и т.н. само сок.
Най-сигурно кусваш с пръста.
:)
preslav - майстор
ср авг 14, 2019 10:52 pmmiroki написа:
Излезе ми двойна темата, за това поправях и в двете.
Но писах чисто технически. До 5% е сирец. До 3 патоки. Това ми е грешното.
За това уточних какво е. Някой да не го обърка.
Ихайц, то цяла наука - пил съм конячен дестилат без разреждане. Луди младини, главата ти работи, ама краката ги няма.
Сега на старини се доверявам на жената, от мен се иска само да и одрусам... джанката... а и да натоваря бидоните в пикапа на комшията. За виното същата работа. Не съм се сещал да я помоля да ми нарисува схемата, знам само, че на казана се носи чорба с някакви си 11% миризма на спирт, първият литър на всеки 100 литра чорба се дели и се подарява на комшията, същото важи и за всичко под 40%. В казана не съм я виждал да слага нищо, макар че все носи някакви торби с наденици, лютеници и т.н.
Помня, че първата година се бяхме накупили със сода за хляб - сега си имаме за години напред, Викам и, няма ли да сложиш поне малко лук и сол, че да е по-вкусна яхнията, а тя упорито точи ракията без дори да сложи тензухче под чучура.
Женска му работа, тя затова и ракията и стои, онзи ден разреждаше с чешмяна вода някаква застояла от 2 години ракия, аз не помня какво съм ял вчера, тя как помни, че това било плодова. Абе кьорава работа, добре, че един с колло и раница на гърба донесе малко черничеви дърва - сега поне на цвят сме го докарали.
Сега сериозно - теорията е едно, практиката съвсем друго - захар, вода, плод, дрожди, ежедневно бъркане. После казан, дърва и чакане. Ракията трябва да (не го намерих на английски) църцори. Готовото не вентилирам, не аерирам, не му бая и му сипвам вода накрая. Хубавата ракия не си променя цвета, не помътнява дори и с вода от нашето ВиК.
Други подробности не зная.
Имам още няколко черничеви на дръвника.
Някой ако иска, докато е топло, да вдига ръка, че тряба да мятам и на комшиите черницата.
Краставиците май приключиха. Вчера сефте нямаше за бране. Гледам, има цвят по връхчетата, ама надолу листата съхнат.
Доматите, понеже са получиха късни, зеха да назряват яко. Чак за доматомелачката незнам дали ши упрем, ма пък един фкусеееен......ужас!
Другата година топло тряба да мисля, за разсада, да са развива добре.
Успешно бранье, прибиранье, преПичанье, пиенье....!!!
Andri01 - майстор
"...Тряба да го нападнем Андрито, ем да на запознаеш, ем да го вида къф юнак е, ем .....абе да са видим!..."! Андрито отдавна не се плаши от "трътки"!! Мятай 2-те на коллото / е,може и на 409 /, свирни на Преслито ,да се качи и той-коллото ти не е дамско,нали? И оня,брадатия ще ви посрещне с китка/ босилека/ :) :partyman: :lol:
preslav - майстор
чет авг 15, 2019 7:34 amТрифон П.Трифонов написа:
Краставиците май приключиха. Вчера сефте нямаше за бране. Гледам, има цвят по връхчетата, ама надолу листата съхнат.
Доматите, понеже са получиха късни, зеха да назряват яко. Чак за доматомелачката незнам дали ши упрем, ма пък един фкусеееен......ужас!
Другата година топло тряба да мисля, за разсада, да са развива добре.
Успешно бранье, прибиранье, преПичанье, пиенье....!!!
И при нас красавците са на изчезване, има някакви цветове по върховете, ама ги гледам, че са все мъжки. С разрешението на агронома изрязах всички върхове - знам ли, може пък да тръгнат да избиват на страни.
За доматите не се кахъри, не е от разсада, повсеместно хората се оплакват, че или няма цвят, или завързалото не зрее - както е тръгнало ще се чудим грозде или домати да берем през Октомври.
За сега зелето ме радва, че е направило едни листа като тави (30-40 и повече сантима), питанката ми е дали долните листа се отстраняват по някое време - едни казват да, други не, а аз се почесвам там където не ме сърби.
чет авг 15, 2019 1:04 pmpreslav написа:
... а аз се почесвам там където не ме сърби.
Ай-ваййй, като каза листе, имам дванайси корена броколи. Идвам са фана разсада, ма сега едно буйно!!! Само дето броколи не виждам, а само листа, кат на мъшки заек ...Ни знам ко да очаквам и кога.
Djack - специалист
Не че нещо, ама тази канджийската схемичка, без температури, не означава абсолютно нищо! Като се размърдат температурите, фракциите могат да се местят навсякъде по схемата и тогава процентите и времето не означават нищо! ;) :partyman:
чет авг 15, 2019 1:34 pmDjack написа:
;) :partyman:
Предложи температура!

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: