• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Уж, бетона бил пожароустоичив, пък май на тези колони ще им правят кожуси???

Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (66.05 KиБ) Видяна 769 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (24.03 KиБ) Видяна 769 пъти
Virtex - майстор
Тези колони не се ли водят вече "заминали" ?
radius - майстор
Еми устойчив е, аз не виждам да е паднал моста.
kozl - майстор
Пожароустойчив докато доде пожарната :-D
Ся или пожарната е позакъснела или бетоня е забъркан със картоня :?
BLUEPUPIL-2 - специалист
чет авг 15, 2019 2:37 pmradius написа:
Еми устойчив е, аз не виждам да е паднал моста.
Пътният експерт инженер Владимир Жиянски, като проектант е работил по виадуктите на „Витиня“. Той разказва за начина, по който се изграждат подобни съоръжения. „Вътре има освен бетон и стомана. Те имат различни температурни разширения, вследствие се получават вътрешни напрежения в конструкцията, а освен това, до колкото е порест материал стоманобетонът, вътре има и влага, която с течение на времето се усвоява от цимента”, казва Владимир Жиянски. Гредите на конструкцията са най-податливи на външни влияния. Избухне ли пожар, въпросът е с каква температура ще гори. „При температура от порядъка на 250 – 300 градуса стоманобетонът губи около 25% от своите якостни показатели. При температура от 600 – 650 нагоре вече може да се каже, че това не е бетон”, обясни още Жиянски. „При ниска температура на вода или какъвто и да е препарат, се получава един термичен шок в конструкцията, който допълнително способства за нейното разрушаване”, категоричен е експертът.
source of information:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/e ... eo-2182155
radius - майстор
Е стоманата като става на кашкавал да коментираме ли?
Какво доказваш с тази тема? Долната картинка е достойна за епитафия
Прикачен файл:
melted.jpg
BLUEPUPIL-2 - специалист
Ама radius, туй бетона голям кодош! Като се поопече и му тургат какво? Стомана, разбира се! За къде сме без нея?


Прикачен файл:
2-00.jpg
Прикачен файл:
1-00.png
kozl - майстор
Един път стомна на бетон......
Втори път стомна на бетон....
На третия го нарекли стоманобетон :mrgreen:
Битоня мое да е много по-пожароустойчив, но стоманобетона е микс от два материала с доста различни температурни характеристики и съответно пожароустойчивост.
В стоманобетона стоманата се крие под некой сантим бетон и то ако строителя е вложил качествено дистанционерите.
Пожароустойчивостта на стоманените к-ции се постига с покрития, които да осигурят норменото време за евакуация. Ако през това време пожара не потушен, конструкцията е бегала.
При стоманобетона нормите за пожарустойчивост разчитат на покритието от бетона до армировката и се постига с дистанционните вложки м-у армировка и кофраж.
Некога правихме сметки, коя конструкция стоманена или стоманобетонова е по евтина като изисквания за пожароустойчивост. И помня, че сметките доказваха, че при по малките разстояния м-у колоните пожарозащитената стоманена к-ция бе по финансово изгодна.
И те така финансови критерии съобразени с нормите за пожароустойчивост определят каква да е конструкцията.
А нормите за пожароустойчивост не са правени на базата на пълна устойчивост, а за време устойчивост. И то основно от правилата за евакуация. Та пълната пожароустойчивост на конструкцията основно зависи от пожарогасенето.
Та за тва е и първия ми ироничен пост в тая тема.
BLUEPUPIL-2 - специалист
:arrow: Едно време, бай Кольо проектираше биглите с 1.5см бетонно покритие; После ни огряха Еврокодовете и с доста зор, тези 1.5см, станаха 2.5. Сега BLUE-то Ви дума, да си правите колоните и гредите на къщята с 5см и да думкате гредови плочи, че по-лесно се retrofit-ват, след като пожарната се позабави. За плочите, отгоре и отдолу, мин. бет. покритие от 3.5см. Забравете за колони с ширина 25см, по-малкият размер на колоната става 30см (че дори и 35 за 3бр. плочи). И така противопожарно въоръжени, отивате да тормозите вашият конструктор. И му задавате фундаменталният въпрос, при неговия си тертип на проектиране, колко ще Ви струва конструктивната интервенция, след пожар, да речем за конкретен елемент! И дали той/тя, ще се ангажират с проект по укрепване или ще Ви пратят при „специалисти“. И тогава, вече придобивате представа за „тоталната“ цена на ст. бет. конструкция.
:idea: И затова на BLUE-то му омръзна да повтаря, да правите големи колони, плюс богати и преоразмерени греди и плочи, дето да си изпълняват функциите, дори и след 20% загуба на носимоспособност. Това за собствена къща, за блоковете и кооперациите има друга философия и по-хлъзгава паста за ските!
:supz: :heart: :rock: :snakeman:
kozl - майстор
Е то обичайно в къщите връз стоманобетоня има мазилка, а она също забавя нагряването на армировката та даже по-добре от битоня.
Те за тва строителите криват колони, шайби, греди и плочи, да е по дебела мазилката и да е по-пожароустойчиво :-D
Преди около 20 г. горя апартамент в блока на моите родители. За късмет на ЕС, горящия апартамент на последен етаж. Изгоря един от собствениците. След потушаване на пожара, комшии помогнаха на пострадалите. Едни с пари, други и с труда си. Разчистваха апартамента и разказваха, че вътре и паркета не уцелял. Навсякъде пепел под мазилка. От зъболекарския стол имало купчинка метал. Аз огледах покрива. Битумната хидроизолация над апартамента се беше разтекла. Идва конструктор, огледа и констатира, че няма повреден стоманобетон и след вътрешен ремонт апартамента се ползва. Строителството е пакетно повдигащи се плочи и над последната таванска плоча има още една покривна плоча м-у които въздушно отстояние за топлоизолация. Та колко ли се е нагряла последната таванска плоча, че да се разтопи битумната хидроизолация :?
  • 1
  • 2

Тема "АМ Струма- пожар- колони!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: