• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,

Искам да затворя терасата на кухнята си. Както си личи от заглавието на поста ми ще питам нещо, за което вече е късно ама карай да върви нали още не съм почнал с майсторенето.
Прикачил съм няколко снимки на парапета на терасата ми.
Идеята ми беше да сложа 5 см. итонг от вътрешна страна а отвън да сложа 4 см. фибран (или там както му е името) като се надявам дюбелите, с които се хваща фибрана да се хванат в итонга и донякъде да се крепят взаимно (итонг <->фибран). Въху парапета мисля да сложа алуминиева дограма (алуминиева защото искам прозорците да са плъзгащи се, а не отварящи, защото терасата ми и без друго е тесничка пък PVC-то май нямат плъзгащите прозорци доколкото питах)

Въпросите ми са следните:
1. Дали това което съм намислил е възможно с този парапет? Прикачил съм снимки да за се види какъв е парапера и как е захванат в стената. Никак не ми се иска да го махам и да зидам наново!
2. Късно е да питам (защото вече си купих 5 см. итонг ама от питане глава не боли) та въпроса е такъв: Може ли вместо итонг от вътрешна страна пак да сложа фибран 5см. Ако е възможно как мога да ги закрепя двата фибрана (вътрешният и външният) с дюбели едва ли ще стане!?
3. Вижте снимките и ми кажете (доколкото може да се прецени от едни снимки) дали е достатъчно здрав (аз мисля че е) парапета за да сложа върху него да легне алуминиева дограма. (разбира се няма аз да я слагам майстори ще го правят)
4. Със лепилото за зидане на итонг може ли да се измазва изолацията или трябва специална мазилка. Някой ми каза ще с теракол ставало да се лепи итонг и да се измазва. Когато купувах итонга ми продадоха и някакво лепило "Маестро" ако не бъркам името
5. Достатъчно ли де да захвана фибрана с дюбели или трябва да го залепя с нещо? Трябва ли да махна стъклото което се вижда на снимките?

Благодаря предварително.

Прикачен файл

terasa1.JPG
Вътрешна страна на парапетът:
terasa1.JPG (7.38 KиБ) Видяна 12033 пъти

Прикачен файл

terasa2.JPG
Ето как е хванат в стената парапетът:
terasa2.JPG (11.58 KиБ) Видяна 12033 пъти

Прикачен файл

terasa3.JPG
Външна страна на парапета:
terasa3.JPG (9.95 KиБ) Видяна 12033 пъти
velsi - Почетен майстор
Парапета е достатъчно здрав да легне върху него дограмата. Това не бива да те притеснява. Аз бих махнал стъклото и рамките, които го държат. Остават само вертикалните железа. Така пространството може спокойно да се иззида с Итонг-а. Имай предвид, че не е лошо горния край на зида да се изравни с горния край на парапета. Там след монтажа на дограмата ще остане една фуга (между парапета и касата на дограмата) запълнена с пяна, която ще се чудиш как да скриеш. А ако зида равни с парапета ще можеш да си го замажеш и оформиш както си искаш. Фибран-а ще залепиш после върху Итонг-а отвън и след това дюбели, мрежа, шпакловка...
leonardo_vd - модератор
Ама не са му дълги ръцете :-D за да си го шпаклова и налепи отвън.
Залепи фибрана за стъклото после изидай итонга/слагаш прозореца и отвътре обличаш с гипскартон и вата. Така ще си оформиш прозореца, ще направиш идеално равна стена и ще имаш и вътрешна изолация.
Благодаря за отговорите. От утре почвам да се правя на майстор.
Ама не са му дълги ръцете :-D за да си го шпаклова и налепи отвън.

Дълги са, дълги са :-D

С какво мога да залепя фибрана за стъклото? :?
EDI - майстор
Радостно е, че са дълги :-D Това беше един мой бърз пост, а то май стана лаф :-D :-D Ако го правиш, както каза Леонардо, залепи го със силикон.Купи няколко "туби" и лепи.Малко скъпо ще дойде, но няма по-добър вариант за стъкло.Когато редиш итонга, слагай лепило между тухлата и фибрана, да няма въздушна междина - против влага, боклук и други такива.
velsi - Почетен майстор
Остави тези глупости и махни стъклото! Не му е там мястото. Отговори си на следния въпрос: с какво ти помага това стъкло, ако го оставиш там? А и още нещо: фибрана категорично не лепне със силикон! Ако не ми вярваш - пробвай си.
Добре ще махна стъклото. То наистина няма да ми помогне много.

Едно бързо въпросче: с какво най-добре се реже итонг?
velsi - Почетен майстор
Трион с по-едри зъби. Има и специален, но няма смисъл.
Аз имам един с едри зъби за дърво и са леко изкривени т.е. рязането с него прави леко по-широка бразда. Това чудо става ли за рязане?
Прикачвам и снимка на част от триона. Не си личи колко големи са зъбите, но никак не са малки.

Прикачен файл

DSC00220.JPG
DSC00220.JPG (8.65 KиБ) Видяна 11939 пъти
velsi - Почетен майстор
Става да. Дори и с ножовка за метал не е проблем да се реже. Просто с по-едри зъби повече спори самото рязане. Това, че има чапраз (така се казва наклона на зъбите) не е проблем, нито пък по-широкия срез.
  • 1
  • 2

Тема "Затваряне на тераса (Три пъти режа и все късо)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: