• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k_garchev - специалист
Аз ако можех да си го помисля нямаше да питам тук за съвети.Сигурно на някои хора вече им писна от глупавите ми въпроси.В района където живея има няколко човека,които се занимават с отоплителни инсталации,но общо взето не стават.Или поне аз така мисля.Всичко ще се инсталира от една фирма,която е представител на Ерато.
gnt69 - майстор
чет авг 29, 2019 12:02 amk_garchev написа:
Аз ако можех да си го помисля нямаше да питам тук за съвети.Сигурно на някои хора вече им писна от глупавите ми въпроси.В района където живея има няколко човека,които се занимават с отоплителни инсталации,но общо взето не стават.Или поне аз така мисля.Всичко ще се инсталира от една фирма,която е представител на Ерато.
Буфера е скъпа екстра. ще те хване 3к+ и ще ти реализира икономия 10%.
k_garchev - специалист
Знам,но пак съм се навил да ги дам.Все пак е по-добре с буфер.Въпроса ми за него е:какъв да бъде-със или без серпентина?Питам за да не ме излъже фирматаи да им обясня какво точно искам.
Всъщност има ли някой от форума,който разбира от тези неща и срещу определена от него сума ще се навие да ми начертае една схема,която да дам на хората,които ще монтират всичко?
gnt69 - майстор
чет авг 29, 2019 12:22 amk_garchev написа:
Знам,но пак съм се навил да ги дам.Все пак е по-добре с буфер.Въпроса ми за него е:какъв да бъде-със или без серпентина?Питам за да не ме излъже фирматаи да им обясня какво точно искам.
Всъщност има ли някой от форума,който разбира от тези неща и срещу определена от него сума ще се навие да ми начертае една схема,която да дам на хората,които ще монтират всичко?
Аз се топля през буфер 1000л. Имам серпентина която съм вързал на слънчевите колектори лятото да облекчава когато няма консумация. Имам и бойлер 300 литра и е направено като загрее бойлера на 75 градуса топлото се пренасочва към буфера да предпазва бойлера от прегряване. Иначе мисля че не ти трябва, аз за това я ползвам серпентината.
k_garchev - специалист
при мен значи серпентината отпада,защото вече имам 150л бойлер на покрива със тръби.А има ли вариант,ако буфера е със серпентина и тя е достатъчно дълга да ползвам буфера като бойлер?Серпентината да я свържа към водопровода.Че сега имам един 80л,който мислех да свържа на отделен кръг с помпа.
Evgeniy - майстор
Има.
Ето този например:http://eldominvest.com/bg/product/507.html е със 7.5 кв. м топлообменник за БГВ.
Виждат ми се много, но определено ще извлекат и последния градус от обема.
morfei1 - специалист
чет авг 29, 2019 12:22 amk_garchev написа:
На мен картинката ми се избистри като седнах и си сметнах загубите на къщата на външни стени, таван и прозорци. Четворка тухла с гипсова мазилка, мазилка и външна мазилка има коефицент 1.33 поне така го сметнах аз, в моят случай и 0.35 в твоя случай. Аз харча 7kw/h сметни си ти колко трябва да харчиш в моята къща, но с изолация като твоята и за кво ти е буфер да покриваш някви мижави загуби? Ако е за кеф, както казах кеф цена няма. Тя водата ще изстива в него, казано на майтап :)

-Направи си таблици от -25 до +15 градуса. за загубите
-Направи си таблица с мощността на радиаторите от 50/30/20 до 80/60/20, през 5C. За по точно може да си ги изчислиш и на желаната от теб температура в жилището примерно средна 23C или колкото харесваш.

Ще ти се избистри веднага какъв котел трябва да си купиш от сега ти казвам нещо с Мин мощност много под 5kw. Знам един дето работи на мин. 3kw, колко е хубав нямам идея и колко добре работи на тази мощност. Ще ти светне с колко си се преоразмерил или с колко не достигат глидерите като цяло и за дадено помещение.

Жокер:
При положение, че отвън си 6см изолация отвътре 5 спокойно можеш да ползваш коефициент 0.35 отговарящ на външна 8см, ако не искаш да включваш вътрешната. 6см EPS 15кг. най-обикновен, отговаря на коефициент 0.42. 8см. на 0.35, 10см. На 0,29. За двоен стъклопакет с обикновени стъкла залагаш 2.9 коефицент, сезоните стъкла са 1.4 или надолу. Таван и под са нещо от рода на 0,3 и 0,4.

И да сбъркаш, картинката ще ти се избистри повече от сега.
k_garchev - специалист
Значи тези изчисления ги срещах някуде в темите.Някой беше описал всичко много добре,но сега не намирам информацията.Реално не ми трябват в момента някой да ми ги прави,а ми трябва някой да ми начертае свързването на котела и буфера със всичките му задвижки и винтили.
andy_forresite - майстор
След 5 страници се усъмни дали има някой да разбира от такива котли. Има разбира се. Чак схема да ти подадат не ми се вярва. Можещите изкарват пари от това. Шансът ти ще нарасне ако начертаеш схема с разположение на помещенията и мястото на котела.
Виждам твърдо си решил да счупиш доста парА. На твое място щях да взема един комплект за пелети и една термопомпа въздух вода с възможност да се използват в една инсталация (само с радиаторите). Може да се изработи от голям стар климатик. Няма да е 10 Хил лева, а към 3000. Изкарваш тръби за подготовка за конвектори за охлаждане и ги купуваш по-натам. Нека чакат.
Да кажем до 5 градуса навън ще термопомпиш и под тази температура ще я спреш и ще подкарваш пелетното съоръжение. Мисля че 1 глидер с термопомпа ще излъчва 40-50 вата.
Тук сме с 5-6 модела горелки и малко повече котли. Поне аз не съм срещал нито един трите, за които питаш, а преглеждам често раздела. Иначе само за пелетен комплект бих взел втория с няколко екстри, като ламбда контрол щях да искам да има и евентуално самопочистващото. Това не може да не е добро.
gnt69 - майстор
чет авг 29, 2019 2:36 amk_garchev написа:
Значи тези изчисления ги срещах някуде в темите.Някой беше описал всичко много добре,но сега не намирам информацията.Реално не ми трябват в момента някой да ми ги прави,а ми трябва някой да ми начертае свързването на котела и буфера със всичките му задвижки и винтили.
ГОТОВО . Приятно четене.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "Избор на пелетен котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: