Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gandonov - специалист
Почти всяка зима ми замръзват тръбите в подземната шахта, където е монтиран водомера.
Тази зима мисля да направя "подгряване" на тръбите, за да не се случи същото.
Но искам да подгрявам и самата шахта, защото смятам вътре да оставя и хидрофорната помпа.

Та размислите ми в момента са как да отоплявам шахтата така, че помпата да не замръзне?
(в шахтата имам ел. захранване).

За целта се оборудвах с темп. контролер STC-1000 и подгряващ кабел (https://www.aliexpress.com/item/3278950 ... 4c4dvNfYWJ).

Мисля да сложа подгряващия кабел по цялата дължина на тръбите, няколко намотки около помпата и още малко свободен кабел в шахтата.
Работата на кабела (on/off) да се управлява от контролера. Например да включва при 0°C на въздуха в шахтата и да изключва при 7°C.

И сега стигам до въпроса:
- Каква да е дължината на кабела?

Обемът на въздуха в шахтата е около 0,6 куб.м. Разбира се ще я опаковам сериозно с изолация.
По описание, кабела е 20W/m. Максималната му температура е 60°C.
Не се занимавай с глупости, просто я напълни догоре с някаква топлоизолация!
Нали е в земята?
В моята хвърлям стари ватенки върху водомера. По дърта е от мене, никога не е замръзвала.
Парчета вата, стари вълнени дрехи, изрезки от фибрани стиропори...
Щом е толкос кекава, пълни до капака!
Lutchezar - майстор
Човекът се е оборудван с температурен контролер и подгряващ кабел, а ти му разбиваш мерака да има "умна шахта" :weedman:
tzetz009 - специалист
Принципно целия кабел трябва да го наплетеш в шахтата . По стените може и да е по лесно :? !

Отрязване на парче от кабела и захранването му от мрежата си го избий от главата !

(Наскоро плетох 100 метра на няма и 9 "квадрата" и в близко бъдеще нИщЪ :-D )!

:partyman: :partyman: :partyman:
чет авг 29, 2019 6:38 pmLutchezar написа:
Човекът се е оборудван с температурен контролер и подгряващ кабел, а ти му разбиваш мерака да има "умна шахта" :weedman:
Еййй и с контролер!!! Съжалявам!!!
Нека си го наплете, кабелот, да настрои контролера на +2 градуса, да монтира и електромер, да направи дето му писах и напролет да тегли хесапа, да види де е отишъл масрафа!
kozl - майстор
чет авг 29, 2019 6:14 pmgandonov написа:
Почти всяка зима ми замръзват тръбите в подземната шахта, където е монтиран водомера.
Тази зима мисля да направя "подгряване" на тръбите, за да не се случи същото.
Но искам да подгрявам и самата шахта, защото смятам вътре да оставя и хидрофорната помпа.

Та размислите ми в момента са как да отоплявам шахтата така, че помпата да не замръзне?
(в шахтата имам ел. захранване).

За целта се оборудвах с темп. контролер STC-1000 и подгряващ кабел (https://www.aliexpress.com/item/3278950 ... 4c4dvNfYWJ).

Мисля да сложа подгряващия кабел по цялата дължина на тръбите, няколко намотки около помпата и още малко свободен кабел в шахтата.
Работата на кабела (on/off) да се управлява от контролера. Например да включва при 0°C на въздуха в шахтата и да изключва при 7°C.

И сега стигам до въпроса:
- Каква да е дължината на кабела?

Обемът на въздуха в шахтата е около 0,6 куб.м. Разбира се ще я опаковам сериозно с изолация.
По описание, кабела е 20W/m. Максималната му температура е 60°C.
Аз бих заложил 300 вата за тази шахта. Не ми се четеше за кабела, но то има разни системи. Има кабели с променливо съпротивление, има директно "умни" кабели, които се ползват без контролер и т.н. Но щом имаш терморегулатор, мощността може да е преоразмерена и колкото по-дълъг е кабела, толкова по-добре топлоотдаването. Обачее на твоя кабел пишеше нещо, че се заграва до 60 гр. па как се постига това без никъде да видях специфично съпротивление на лин.метър :? Вероятно кабела ти е променливо съпротивление и тогава контролера ще стане в степен по-безучастен, но пък щом Т стане над зададената ще сизключва, а "умния" кабел не съм сигурен дали ням,а да консумира. Да не съм сигурен, защото не познавам технологията на "умните" кабели с променливо съпротивление. Ако и те са с некакви електронни управления по Т, то кохтролера ще се дублира.
Та щом имаш контролер дали па да не заложиш на кабел с константно съпротивление и за 300 вата, дължина според доставчика.

Примерно:

Много важно е да направиш стабилна Т изолация на шахтата - най-много за капака.
iliya_i - майстор
чет авг 29, 2019 6:14 pmgandonov написа:
Температурата в шахтата няма де е еднородна. Ще имаш разлика в различните точки.
Ако желаеш да се вкараш в този филм и разходи, при това и еднократни и ежемесечни - твоя воля.

Ато търсиш лесното и практичното:
Трифон П.Трифонов написа:
Не се занимавай с глупости, просто я напълни догоре с някаква топлоизолация!
Нали е в земята?
В моята хвърлям стари ватенки върху водомера. По дърта е от мене, никога не е замръзвала.
Парчета вата, стари вълнени дрехи, изрезки от фибрани стиропори...
Щом е толкос кекава, пълни до капака!
От как измислиха стиропора и найлона е много лесно.
gandonov - специалист
Развам се, че размислите ми предизвикват веселие :-)

@Трифон П.Трифонов - съгласен съм за изолирането. Ще го подобря тази зима.
Но въпреки сегашната изолация тръбите замръзват, ако навън се задържи -15°C за 1-2 седмици.
Това е причината да мисля как да допринеса за глобалното затопляне. Явно трябва да ударя едно рамо на природата. :-)

Ясно е че ще има подгряване, но въпросите са с какво и как да управлявам подгряването и каква мощност да е то?

Вариантите за управление са:
  • 1. механичен 24 часов таймер с интервали 15мин.
    Примерен режим:
    • 22:00-06:00 ON - 0:15, OFF - 0:45 (15 мин работи и почива 45мин.)
    • 06:00-22:00 ON - 0:15, OFF - 1:45 (15 мин работи и почива час и 45мин.)
    Недостатък е, че кабела ще работи по зададения график независимо дали навън е -15°C или +15°C.
  • 2. контролер STC-1000
    Настойки: включва при 0°C на въздуха в шахтата и да изключва при 5°C.
    Сензора го слагам на помпата.
    Ясно е че температурата няма да е еднородна, но пък и не се изисква точност. Важното е да не стане -20°C.

Засега съм се спрял на втория вариант, но приемам и други мнения.

Относно мощността:
чет авг 29, 2019 6:42 pmtzetz009 написа:
Принципно целия кабел трябва да го наплетеш в шахтата ... Отрязване на парче от кабела и захранването му от мрежата си го избий от главата ...
Навярно имаш предвид друг вид кабели. Цитираният от мен задължително се реже на парчета. Максималната дължина на парче е 20м.

Кабела не е "умен". Това е проста жица. Загрява като е включен, без да отчита каквито и да било външни фактори.
Единствения начин да променяш работата му е да го включваш и изключваш.

На първо време мисля да сложа 7-8 м. (150W) и да видя как ще се държи.
Надявам се да е достатъчно. Ако се окаже че недостига - ще сложа още едно парче кабел.
шоп - майстор
Хидрофора ще работи ли зимата?
gandonov - специалист
Хидрофорът ще работи и през зимата.
Вилата се ползва целогодишно, но предимно петък-събота-неделя.

Тема "Подгряване на шахта с ел. кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: