Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Не поставяй сензора близо до помпата, защото тя ще го затопля, когато работи, но няма да затопля останалия обем достатъчно (това според теб, според мен няма нужда)!
..............................
Всъщност, сензора трябва да е близо до тръбите.
Продължавам да твърдя, че няма нужда.
Настройка на терморегулатора +2 градуса, хистерезис 1градус. При 2 градуса над нулата, помпата ти е най ефективна.
Постави и електромерче!

Бе къде държи -15 две седмици?

Когато поставяш изолации някакви, направи го така, че тръби , помпа и водомер, просто да са покрити, а не обвити! Отгоре трупай до капака! Така топлината от земята ще защитава от замръзване.

Като се замисля, последната година май не съм правил нищо по въпроса.
То и зима нямаше, особено по морето.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет авг 30, 2019 11:33 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
пет авг 30, 2019 10:10 amgandonov написа:
Цитираният от мен задължително се реже на парчета. Максималната дължина на парче е 20м.

Кабела не е "умен". Това е проста жица. Загрява като е включен, без да отчита каквито и да било външни фактори.
Единствения начин да променяш работата му е да го включваш и изключваш.

На първо време мисля да сложа 7-8 м. (150W) и да видя как ще се държи.
Надявам се да е достатъчно. Ако се окаже че недостига - ще сложа още едно парче кабел.
Ако кабела не е умен и се реже на парчета, то какво му е линейното съпротивление?
От там и дължината ще определя мощността на кабела, само дето мисля си, че прочетох, че кабела не се нагрява повече от 60 градуса. А глупавите кабели сами не определят до колко да се нагряват, колко по-късо го режеш, толкова по-мощен става и повече ще се нагрява. Те за тва фирмите де сме ползвали кабели, кабела е комплект според дължината и мощността.
шоп - майстор
пет авг 30, 2019 10:51 amgandonov написа:
Хидрофорът ще работи и през зимата.
Вилата се ползва целогодишно, но предимно петък-събота-неделя.
Ел двигателя ще отделя достатъчно топлина!!!
Като прибавим и топлината от земята и от водата аз не бих слагал кабели.
Един хубав и плътен капак от фибран и си гледай кефа.

Дъното и стените на шахтата не ги изолирай за да ползваш геотермалната топлина.

Ти колко водомерни шахти с подгряване си виждал?
Моята е 1м дълбока и водата никога не е замръзвала. Капака е от фибран, а пррди много години зазимяването бе със слама и парче найлон.
пет авг 30, 2019 11:32 amшоп написа:
Точно, ама не слуша.
Lutchezar - майстор
Не вярвам досега да не го е завивал водомера поне със слама/шума и найлон. Освен да е на много усойно място шахатата и дори земята там да замръзва...
gandonov - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
... Бе къде държи -15 две седмици? ...
... То и зима нямаше, особено по морето.
То по морето зима няма въобще, ама в планината е друга бира.
пет авг 30, 2019 11:32 amшоп написа:
... Ти колко водомерни шахти с подгряване си виждал? ...
Нито една не съм виждал, но съм виждал замръзнали тръби :-)

Благодаря за съветите. Захващам се с изолацията, пък ще сложа и малко кабел по тръбите.
naster - майстор
Ние сложихме водомерна шахта на 1.4м дълбочина. Тя представлява бетоново корито, но има и топлозиолационен капак от 5см изолация с осб от двете страни. Лежи в/у един летви на около 15см под ръба, а отгоре си има метален капак. Все си мисля, че при достатъчна дълбочина, някаква изолация ще задържа темп. под повърхността.
пет авг 30, 2019 11:53 amgandonov написа:
Трифон П.Трифонов написа:
... Бе къде държи -15 две седмици? ...
... То и зима нямаше, особено по морето.
То по морето зима няма въобще, ама в планината е друга бира.
Захващам се с изолацията, пък ще сложа и малко кабел по тръбите.
Зима 2010- 2011, в Аксаково температурите паднаха до -20, а горе, на Франгята, посока Добрич, -25. Вода си имах.
Действай и на пролет та чакаме!
Бе кеф си е като си ял хурката и вземеш мерки.
Успех!

Само за информация- всеки кабел (реотан, кантал) си променя съпротивлението при работа. Обикновено, на реотаните, е дадена мощността при работна температура- демек загрели.
На твоя кабел 20 вата са при 10 градуса. Ако го оставиш да загрее до 60, мощността му би трябвало да спадне, макар, че не е типичният реотан.
Така мисля.
Цялата мощност е киловат, но предвид малката маса, няма да има инерция.
radius - майстор
Ето ти 2 варианта:
1. Модернистичен:
Слагаш един coin miner и превръщаш дефекта ( че грее) в ефект.
2. Класически:
Връзваш 2 стоватови ламби последователно (за да карат по-дълго) и ще имаш освен топла и шахта с осветление ;)
gandonov - специалист
@radius - безценни са съветите ти.
Явно бирата ще е от мен. :cool:

Тема "Подгряване на шахта с ел. кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: