• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет авг 29, 2019 10:41 pmmorfei1 написа:
Не знам за него ма мен ме грабна WiFi и Cloud мониторинга :-D . Това ми липсва най-много.

Какво ще рече ....."и легендарната “безстъпкова” модулираща горелка за прецизно отопление?"

Та ако моята е стъпкова, как работи безстъпковата?
Е, нали си оборудван с Homematic IP?!
По яките опции са на другите звездички, а безстепенна...

Спада,с малко, заданието за температура- увеличава, но с много малко, мащността. PID контрол, размита логика.....
Няма фиксирани карти- 1,2,3,.....
andy_forresite - майстор
Тази горелка е мислена за без буфер. Създателят ако я види свързана в система с буфер ще си посипе главата с пелети. Безстепенна значи на много степени. По принцип са в проценти. 12%, 27%, 40%...100%. Превключва през множество малки стъпки докато преследва зададената цел.
Аз съм имал 34-степенна горелка, а сега съм с тристепенна, като ползва две степени. Изключам първоначалното подгряване на казана и водата в радиаторите. Тогава е на трета за 20-25 мин.
Ако ще е с буфер стават много горелки - от 15 до 50 kw. Степените може да са една, две, три...пет и така до 100, няма голямо значение.
Radoslaw - специалист
Предлагам ти да погледнеш и този котел.Това е първия в света кондензен котел,към ,които си се насочил
Съвсем малко за него
Сертифицирана защита срещу обратен огън:
– Доказано безопасно решение;
– Използвана в повече от 60 000 котела;
– Без необходимост от фотосонда.
Интегрирана анти-кондензазионна защита
– Изпробвана система, патентована от производителя;
– Без движещи се части или датчици;
– Без необходимост от използване на смесителни вентили;
– Предпазва котела от кондензиране и корозия.
Автоматична диагностика на горивния материал
– Без необходимост от калибриране;
– Лесно и бързо пускане в експлоатация;
– Автоматична корекция при използване на различни видове пелети;
– Постоянно оптимизиране на горивния процес.
Модулиращ вентилатор на горивната камера
5. Цилиндрична камера за вторично изгаряне от неръждаема стомана:
Високо ефективно изгаряне на дървесните газове при 800°C и ниски емисии, много бърза реакция при промени в товара.
6. Чиния на горелката: самопочистваща се горелка
7. Полу-автоматична система за почистване на топлообменника: почиства топлообменника на котела и поддържа оптимална ефективност.
8. Автоматично електронно запалване: насочен лъч с горещ въздух концентрира разпалването (ниска консумация на енергия – само 250 W).
9. Сертифицирана защита срещу обратен огън от горелката: напълно безопасен с двойни газонепропускливи уплътнения.
10. Интегрирана защита анти-конденз: вградена в котела, без движещи се части,
предпазва системата от кондензиране и корозия. Без необходимост на допълнителни приспособления и вентили.
11. ECO-System: ефективен контрол и оптимизация на процеса на горене

Системата за наблюдение на горивния процес бързо открива отклоненията в качеството на горивото и автоматично адаптира настройките за горене.
12. Мониторинг на тягата на комина: висока безопасност и ефективност чрез измерване на налягането в горивната камера и комина.
– Предотвратява надналягане в горивната камера;
– Ниски стойности на необходимата тяга на комина.
Готов за пускане в експлоатация.
EASy функционира като газов котел .
При първичното изгаряне пелетите се подават отдолу на горелката, без да смущават по този начин самия горивен процес. Образувалите се при това изгаряне дървесни газове се издигат до вторичния горивен цилиндър, където се инжектира допълнителен въздух и сместа от дървесни газове гори при около 800°C. В действителност, това е модулираща газова горелка, която използва дървесните газове. Тези горещи газове циркулират още веднъж около горивния съд осъществявайки допълнителен горивен процес, а след това се отвеждат, като отдават през топлообменика своята енергия на водата за отопление.

Прикачен файл

596340a216a9c_91c81db959766f6b7b8955e55950506d.jpg
Последна промяна от Radoslaw на чет авг 29, 2019 11:35 pm, променено общо 2 пъти.
andy_forresite - майстор
Аз не мога да разбера какъв е този комплект. Би ли дал линк да видя?
Оттук ми харесва вътрешния шнек. Това няма как да се самоскъси.
Според мен, Пелетматик конденз, предложен от Русе, е най-добър. Горивната камера е от някакъв специален бетон, предполагам с характеристики близки до керамика. При всички случаи, водната риза е далеч от зоната на горене.
https://www.oekofen.com/assets/images/p ... detail.jpg
Christo - майстор
Да дам и аз моите пет пари по темата. Абсолютна заблуда е да се мисли, че може да се направи едновременно читаво и евтино парно. Евтино може да бъде централното парно, защото се дофинансира от държавата с политически цели през цената на електро енергията, заплащана от цялото население. Там, където няма централно подаване на газ(масовият случай в нашата татковина), остават термопомпите и твърдото гориво. Пелетните котли изобщо не са отживелица и в Западна Европа. Стотиците процъфтяващи фирми, които произвеждат супер хубави котли го доказват. Йокофен от линка на г-н Трифонов са сред лидерите. Цената му в Европа се върти около 12-13 хил. евра. Гледах в Австрия и Германия централните и отделно от тях местните провинциални правителства субсидират покупката на пелетни котли от 2.2 чак до 11 хиляди евра. Също като у нас.....Имам Херц от почти десет години и на базата на личния си опит бих посъветвал какво е важно и какво не. Най-важното е котелът да е надежден, за да може да ни служи той на нас, а не ние на него. Важно е да има автоматично подаване на пелетите от склада, за да съкратим мъкненето на чували. Аз имам бункер, събиращ 6 тона. Сам си го правих от технически шперплат. От там пелетите по тръба дълга 12м. постъпват в котела.Читавите фирми предлагат готови комплекти с вакуум, с гъвкави шнекове. Хубаво е да има седмичен програматор. Хубаво е да е в състояние да управлява няколко отделни кръга, бойлер, евентуално слънчеви панели, трипътни вентили, съответните помпи и т.н. Хубаво е да има ламбда контрол и принудително подаване на въздух в зоната на горене. Така се елиминира промяната в тягата на комина и автоматично се оптимизира горенето независимо от времето и исканата мощност. Хубаво е да се самопочиства. Така се минимизира кибиченето в котелното. КПД-то... Хубаво е да е високо, но не на всяка цена. В моя случай при около 5 тона на година, 10% повече к.п.д. биха икономисали 200 лева на сезон. Ако тия 10% ще ми струват 2000 лева в цената, чак след 10 години ще се изравни сметката. Кондензният котел разбира се, няма как да има к.п.д. 107%. Това са бакалски сметки. Кодензният котел извлича просто повече топлина от изгарянето на пелетите, защото от него излиза толкова студен пушек, че газовете кондензират. Трябва обаче коминът да е от неръждавейка и да има къде да се събира кондензатът. Един такъв комин като нищо може да глътне хилядарка. Буферът е много обсъждан по нашите ширини и почти винаги отхвърлян. По фирмените схеми на западняците почти винаги присъства. Обяснението, че искат да ни набутат с един излишен съд ми се струва несериозно. Хубавият котел трябва да може да си модулира автоматично мощността. К.п.д.-то обаче зависи от мощността, заради това фирмите го дават при номинална мощност и при 30%. Ако разликата е много голяма, по-добре котелът да бичи на макс, докато зареди буфера и после да гасне за няколко часа, от колкото да яде пелети без да топли. Бих преживял котелът ми да няма достъп до интернет. Щом аз мога да ровя в него дистанционно, значи и лошите ще могат. И последно за цената. Има цена, под която не си купуваш вещ, която да ти служи, а си купуваш проблем, с който често да се занимаваш, ядосваш и губиш време, което както е известно, също струва пари. От чугунен котел за въглища плюс горелка общо за 3-4 хиляди лева не бива да се очакват чудеса.
filmatoplo - майстор
+100 :) Между другото някой ползва ли котел Como Сompact .

Прикачен файл

kotel_ComoCompact.jpg
kotel_ComoCompact.jpg (83.21 KиБ) Видяна 5516 пъти
k_garchev - специалист
Два дена нямах достъп до нет и то гледай какво станало.
чет авг 29, 2019 10:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
И ко та грабна? Раздуй де! Освен, че е черен, има и доста опции. Кои точно та спряха, точно на него?
За буфера нищо не казваш- обмисли ли, размисли ли, в какъв режим ще си караш пелетарника, къде ще ти е "икономията", по термоглави ли, с два "независими" радиаторни кръга ли.....???!!! Предполагам 10 киловата ти е на сърце?
Да разбирам от такива работи,да ти кажа какво ме грабна.Грабна ме описанието,лесното почистване,също така и снимката в разрез на котела ,за да му се видят вътрешностите :lol: .
А за сметките,прав си,лъжа себе си.Ама нещо тези KW ми се виждат мнооого малко.За мощността не ми се говори сега.Искам първо да се спра на котел и след това ще ви ядосвам и за мощността :-D .
За буфера,все още не знам.Така или иначе аз пари за него няма да адм,както казах ще ми бъде платен,както и подвързването му.Аз ще плащам котела.
Пелетматик конденз-на това нещо не мога да му намеря цената,иначе ми хареса(По описание :-D )
gnt69 - майстор
нед сеп 01, 2019 9:50 amk_garchev написа:

Пелетматик конденз-на това нещо не мога да му намеря цената,иначе ми хареса(По описание :-D )
Звънни питай и на мен ми грабна окото ама има ресурс още в моя и ша го мъча със слънчоглед пък и не съм склонен да давам по 500 лева на тон за пелети. Ето тая фирма го продават
k_garchev - специалист
Значи това отпада като вариант.Обадих се и ми обясниха,че няма как да ми дадат точна оферта без да ме посетят и да видят къде и как ще се монтира котела.Ориентировъчната цена е около 9000евра.Препоръчаха ми котел Easypell,който е на същата фирма и е със същата технология на значително по-добра цена.Ето за този става въпрос!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "Избор на пелетен котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: