Най - вълнуващия въпрос зимно време.
peioch - помощник
Благодаря,между другото съм от кварал Ветрен.А необходим ли е предпазен клапан на системата при условие ,че каминаа има?
andy_forresite - майстор
Не е необходим втори клапан. От грейко си ги слагат понеже някои хора купуват клапани на 6 атм. Толкова късно задействащ се предпазен клапан би спасил камината от взривяване, но инсталацията ще се пробие в най-слабата си връзка. Не знам на колко атмосфери ще гръмне водната риза, но до 3 няма опасност.
ср авг 28, 2019 8:49 ampeioch написа:
Нов съм и да попитам каква трябва да бъде системата ,и какво е налягането на предпазния клапан в камината, и какво трябва да бъде на този в системата?
Житарски, може да работи и на отворена система каминката, но по добре е затворена и както рече Филматоплото.
filmatoplo - майстор
Бургаския Ветрен ли. :)
Бе квартал пише, не град. Ти си човека.
Антон С. - специалист
Шах и мат с пешката Дистрибуторът инсталатор за района направи оглед на къщата и каза, че 25ца ще ми е голяма.... Премерих всичко - 172 м2 (425м3) с перспектива да стане 195 м2. 16ка ми била напълно достатъчна... Brass, попитах и за варианта, който ти ми предложи, но отговора беше, че няма как да се поръча 25ца с 16 kvh горелка. :rolleyes:
LazarGanev - "Велик майстор"
Антон С. написа:
Шах и мат с пешката Дистрибуторът инсталатор за района направи оглед на къщата и каза, че 25ца ще ми е голяма.... Премерих всичко - 172 м2 (425м3) с перспектива да стане 195 м2. 16ка ми била напълно достатъчна... Brass, попитах и за варианта, който ти ми предложи, но отговора беше, че няма как да се поръча 25ца с 16 kvh горелка. :rolleyes:
Е, то аз го писах отдавна, ама кой съм аз:
пон авг 19, 2019 6:56 pmLazarGanev написа:
пон авг 19, 2019 3:09 pmАнтон С. написа:
Работата е там, че 16-ката ще ми е слаба (няма да натоварвам темата със спецификите на моя случай, а ще отворя своя собствена, когато му дойде времето) и ми се иска да науча малко повече за по-едрото Бижу. Към момента основното, което ме интересува е:
1. Може ли да се справи с около 450м3 добре топлоизолирана 3 етажна къща с петкамерна дограма? Знам, че дявола е в подробностите, но както писах по-горе, ще ги опиша в друга тема.
2. Помпата на камината достатъчна ли ще е, ако направя голям и малък кръг с трипътен термостатичен вентил или трябва да мисля за още една?
Предварително Ви благодаря за отговорите!
Аз не мога да повярвам, че 16кВт камина няма да е достатъчна за 180м3 добре изолирана къща :?
Увличането по големи мощности не е полезно, дори напротив - вредно е! За добре изолирана къща 200м2, добър проектант като Anton BM (от форума), на който се бях доверил, бе предписал още преди 7 години необходима мощност 12.9кВт. Сложих котел 17кВт с буфер и се убедих, че дори и той се е презапасил достатъчно. Клиентът изкарва зимата с не повече от 3 тона пелети - той също е участник във форума и го е потвърждавал неведнъж. За 3 тона пелети на сезон, дори и 10кВт котел/камина е достатъчна, ама да не задълбаваме толкова дълбоко.
Антон С., след като инсталаторът ти гарантира, не знам ти защо се опъваш?
Антон С. - специалист
Трипътен не ми трябвало, стаен термостат още по-малко... По т на водната да я модулирам. Не знам вече, какво да мисля .. От 30 квт препоръка до 16 квт преценка. Или аз не мога да смятам или това Бижу, може повече от колкото си мисля.
Антон С. - специалист
Писали сме заедно. Не държа да се увличам по мощностите, а да са достатъчни. Не ми се ще да взема съоръжение, което да не насмогва и да гори кото обезумяло. Ппедполагам си карал кола с малка кубатура. Даваш и газ и освен, че не върви, харчи повече от два пъти по мощна....
Антон С. - специалист
пон сеп 02, 2019 12:24 amLazarGanev написа:
Антон С. написа:
Е, то аз го писах отдавна, ама кой съм аз...
Аз не мога да повярвам, че 16кВт камина няма да е достатъчна за 180м3 добре изолирана къща :?
Вие ли г-н Ганев? Вие и хората, които пишат в тази тема са много ценни ( и ще бъдат) за мен и "информираният" избор, който (надявам) се съм взел, ще се окаже добър. Но какво да мисля аз, при положение, че до сега ме съветваха да сложа 30 квч камина... А сега 16 е достатъчна :rolleyes: Заслушах се в думите на бай Трифон за малкото дръвце и горямата печка, ама чак пък да и е голяма 25цата?!? Все пак са 200 квадрата.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: