Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
gandonov - специалист
Здравейте,
Имам двойна външна врата с по три панти на крило.
По-голямото крило е леко увиснало и е отворило в долната си част.
Прикачен файл:
IMG_6874.JPG

Пантите се регулират отдолу със шестограм. Не виждам дали имат друг начин за регулиране.
Ще съм ви задължен, ако някой обясни как се регулира позицията на вратата и каква е точната последователност на работа.
Благодара предварително. :-)

П.П. Профилите са KÖMMERLING от Кристиян Нейко, ако това може да помогне.
Прикачен файл:
IMG_6875.jpg Панта - излед отгоре
Прикачен файл:
IMG_6876.jpg Панта - излед отдолу
gandonov - специалист
@Gadnyara - много благодаря.
Не знаех, че това е капак и че пантата се регулира отвътре.
miliad - майстор
Възможно е капака да е с блокиращ болт, достъпен и видим само при отворена врата.
kozl - майстор
Това са така наречените 3D панти GU. Когато се регулира чрез болта трябва леко да се охлабят винтовете за кръстата отвертка, дето стягат пантата към рамката.
Но от опит с тежки врати мога да споделя, че проблема при тях не беше от пантите, а от провисване на вратите. Т.е загуба на правоъгълната форма, провисване и крилото става успоредник, на който страната срещу пантите се свлича по ниско от тази с пантите. Като резултата е разминаване в насрещниците и механизмите за затваряне.
Тези панти имат винт отдолу, за вертикално движение на крилото спрямо касата. С винта на снимката може да се променя положението на остта спрямо вертикалата. Но като има 3 панти може, да се получи посукване при регулиране с този винт, защото има вероятност трите панти да не съвпадат в общата осова линия.
И трета регулировка се крие под горната капачка. Тази регулировка приближава или отдалеава крилото към касата, но също така може да измени и оста към вертикалата.
Е примерно тежките вратите провисваха, с регулировка на пантите се добиваше функционалност в отваряне и затваряне до момента в който се изчерпаха възможностите на пантите и последва ново разпъване на рамките към стъклопакетите.
Като начало ще трябва да провериш, дали причината е в пантите или крилото е провиснало във форма на успоредник. За целта залепи хартиено тиксо на касата там където крилото прихлупва профила на касата и бележи с химикалка хоризонталната линия на крилото в-у хоризонталния профила на касата горе. Ако начертаната линия не е успоредна на профила на ксата - то крилото вероятно има провисване.
Lutchezar - специалист
Успоредността може да се провери и с прав ъгъл, дори и с ученически триъгълник.
Но от снимката прилича на входна врата, което предполага повече тряскане и небрежно затваряне, което най-вероятно е предпоставка за усукване и провисване.
nikolov333 - майстор
От както сложих затварящо рамо на вратата на входа, проблемите с тряскането и заключването изчезнаха, но и аз видях зор, докато регулирам насрещника на ел.бравата и силата на придърпване плюс съпротивлението на отваряне на механизма на рамото..

Тема "Регулиране на панти" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: