Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
NBS - помощник
Здравейте, наложи се да счупим стара интернитова тръба, бяхме на открито, но ме притеснява, че е признат като радиоактивен, ако някой е повече на "ти" с този материал, моля да даде яснота.Кога се отделя този радиоактивен елемент и колко е вреден? :sad:
Chefo77 - майстор
Не радиоактивен, а канцерогенен. Разпрашен, навлязъл в белите дробове в по-големи количества, предизвиква азбестоза.
От счупената интернитовата тръба няма да ти стане нищо, не се притеснявай. Ако я шлифоваш без маска, можеш да се притесняваш, но така - спокойно :)
шоп - майстор
Врееден, вреден, колко да е вреден?
Ако от сутрин до вечер режеш с флекс и дишаш прахоляка е вреден. Иначе от почти 50 лета водата, която пия тече в такива тръби, бунгала и плоскости хиляди, хората си ги ползват.
NBS - помощник
Много благодаря за бързите отговори, олекна ми, много се шашнахме
EDI - майстор
Нищо ти няма, не се панирай.Извинявай за въпроса, кой набор си.
BLUEPUPIL-2 - специалист
:arrow: То хубу, че на комунейджърите, все не им стигаха парите и акъла. И така и не можаха, да овладеят технологията. Тръбите им бяха трошливи и не успяха да изместят стоманените и бетонните. Иначе щеше да стане като в щатите, основната част от водопроводите и канализациите са азбестоцимент!
NBS - помощник
Зная ,че водата ни тече по такива тръби, но вредното вещество се отделя при определена дейност, някои казват при излагане на слънце, други, когато азбеста стане на прах, знам за хора, които са вдишвали доста големи количества и са си наред, но страх лозе пази.
kozl - майстор
:-D Оно и цименто е вреден на прах (силикоза). Ама дали па нема значение големината на прашинките :?
И дизела произвежда вреден прах, ама си караме таралясниците без да се замисляме :?

Тема "Азбест, колко е вреден?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: