• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
svg - специалист
Здравейте!
Изключително съм благодарен за съветите на всички отзовали се, когато съм имал въпроси. Надявам се и някой, който се е сблъсквал с проблеми подобни на моите, Вашите отговори, да са му помогнали.

Та..по въпросите, които ме вълнуват.
Става въпрос за къща, на която покрива /цигли, керемиди, ламперия и част от гредите са сменени преди около 6 години. Качих се днес и установих, че има доста пръст на тавана. Някъде тук във форума, бях прочел, че това на времето е било изолация. Искам да я махна и ако е необходимо, да сменя част от дъските. Мисля да сложа изолация /вата с AL фолио/ директно под ламперията на покрива, като я прикрепя със шипки /тънки летви/.
Около комините /както е видно по-долу от снимките/ има процепи, през които влиза светлина. Предполагам, че и влиза, дъжд и сняг ще влизат. Временно, за тази зима, да го уплътня с монтажна пяна, а на лято да се постави ламарина така, че да не "свети".
М/у стените и покрива, също има процепи и "свети". Имам тухли единички. Може, да продължа стената до аамия покрив..
Та, въпросите на кратко ми са:
1 - да махна ли пръстта от тавана? Ако ДА, предполагам ще е добре да е на пролет, ако е вярно, че е изолация;
2 - правилно ли ще е изолация, вата с AL фолио директно под ламперията. Мислил съм ѝ с гипсокартон, но работя сам и ще ми е МНОГО трудоемко. Да, закрепя ватата с шипки?!;
3 - ще издържи ли монтажната пяна една зима. Колкото да закърпя положението до лятото?;
4 - правилно ли да иззидам стените до ламперията или да оставя както е сега за да може да се проветрява? Да отбележа, че има прозорчета.

Предварително благодаря на всички!

Прикачен файл:
IMG_20190921_173427.jpg
Прикачен файл:
IMG_20190921_173558.jpg
Прикачен файл:
IMG_20190921_173704.jpg
Прикачен файл:
IMG_20190921_173734.jpg
Прикачен файл:
IMG_20190921_173934.jpg
preslav - майстор
Въпросите ти са малко разтегливи (няма пълна информация), но пяната като временно решение е ОК.
За изолацията с Ал. фолио въпросът е какво имаш над ламперията, ако е пародифузионно фолио е едно, ако е кал и керемиди е друго.
Изобщо, поясни какво целиш за да получиш предложения, с които можеш и да не се съгласиш!
svg - специалист
съб сеп 21, 2019 6:23 pmpreslav написа:
Въпросите ти са малко разтегливи (няма пълна информация), но пяната като временно решение е ОК.
За изолацията с Ал. фолио въпросът е какво имаш над ламперията, ако е пародифузионно фолио е едно, ако е кал и керемиди е друго.
Изобщо, поясни какво целиш за да получиш предложения, с които можеш и да не се съгласиш!
Над ламперията има керемиди Брамак. М/у керемидите и ламперията...нямам идея, но със сигурност НЕ кал. Може и нищо, може и т.нар. мушама.
Желания ефект е, зимата топлината да остава в къщата, лятото да не е топло. Има климатик в едната стая. Отоплението ще е на печки на дърва.
Къщата няма външна изолация. Надявам се идващото лято да успея да я изолирам. Дограмата е Рехау.
preslav - майстор
съб сеп 21, 2019 6:37 pmsvg написа:
Над ламперията има керемиди Брамак. М/у керемидите и ламперията...нямам идея!
Желания ефект е, зимата топлината да остава в къщата, лятото да не е топло. Има климатик в едната стая. Отоплението ще е на печки на дърва.
Къщата няма външна изолация. Надявам се идващото лято да успея да я изолирам. Дограмата е Рехау.
Без да претендирам за професионализъм - ако технологията е спазена, под керемидите трябва да имаш двойна летвена скара, пародифузионно фолио, ламперия (която виждаш), греди (носеща конструкция, която виждаш). Има значение дали подпокривното ще е обитаемо или ще е просто склад за вехтории. Има значение дали къщата завършва с плоча или е гредоред. Много са факторите, които влияят на оставането на топлото в къщата, но нито един от тях не е свързан с печките на дърва или климатика.
Много добре разбирам въпроса ти по отношение на охлаждането, но той не се решава с 1 климатик т.е. приемам, че си говорим за опазване на топлото през зимния период.
svg - специалист
съб сеп 21, 2019 6:53 pmpreslav написа:
съб сеп 21, 2019 6:37 pmsvg написа:
Над ламперията има керемиди Брамак. М/у керемидите и ламперията...нямам идея!
Без да претендирам за професионализъм - ако технологията е спазена, под керемидите трябва да имаш двойна летвена скара, пародифузионно фолио, ламперия (която виждаш), греди (носеща конструкция, която виждаш). Има значение дали подпокривното ще е обитаемо или ще е просто склад за вехтории. Има значение дали къщата завършва с плоча или е гредоред. Много са факторите, които влияят на оставането на топлото в къщата, но нито един от тях не е свързан с печките на дърва или климатика.
Много добре разбирам въпроса ти по отношение на охлаждането, но той не се решава с 1 климатик т.е. приемам, че си говорим за опазване на топлото през зимния период.
По вероятно е, над лампетията, под керемидите да ИМА изолация. Ще се опитам да го проверя.
Къщата НЯМА плоча. Тавана е гредоред.
Подпокривното пространство, няма да е обитаемо но ѝ яма да има вехтории. Искам да го изчистя, да проверя дъските на тавана и когато се наложи, да ги подменям.
Да, важно ми е както топлото през зимата, така и хладното през лятото да се запазват. Със сигурност, ще и втори климатик.
preslav - майстор
съб сеп 21, 2019 7:02 pmsvg написа:
По вероятно е, над лампетията, под керемидите да ИМА изолация. Ще се опитам да го проверя.
Подпокривното пространство, няма да е обитаемо но ѝ яма да има вехтории. Искам да го изчистя, да проверя дъските на тавана и когато се наложи, да ги подменям.
Да, важно ми е както топлото през зимата, така и хладното през лятото да се запазват. Със сигурност, ще и втори климатик.
Моето мнение е да си направиш изолация на "пода" на тавана - щом няма да има вехтории задачата се опростява, кеф ти вата (без Ал. фолио), кеф ти "Стиропор".
svg - специалист
съб сеп 21, 2019 7:14 pmpreslav написа:
съб сеп 21, 2019 7:02 pmsvg написа:
Моето мнение е да си направиш изолация на "пода" на тавана - щом няма да има вехтории задачата се опростява, кеф ти вата (без Ал. фолио), кеф ти "Стиропор".
В/у този под ще се стъпва. Вярно, рядко, но все пак. Каква да е изолацията? Ще е директно в/у ламперията на пода. Така, след време, как ще сменям дъските, когато се налага?!

Или...просто да наредя фибран или стиропор, без да го прикрепям?
preslav - майстор
съб сеп 21, 2019 7:18 pmsvg написа:

В/у този под ще се стъпва. Вярно, рядко, но все пак. Каква да е изолацията? Ще е директно в/у ламперията на пода. Така, след време, как ще сменям дъските, когато се налага?!

Фибранът трябва да се има предвид, че е пароНЕпропускащ т.е. влагата от жилището ще остава в дъските, които са таван на къщата и под на подпокривното. Според мен решението е гредички с дебелината на изолацията, които да оформят клетки за полагане на изолацията от вата или стиропор, а върху тях да е заковано ОСБ, върху което да се ходи. Предполагам дъски на тавана/пода няма да се наложи да се сменят в близките 50 г., ОСБ-то е грозно, но в подпокривното никой няма да го гледа, остава да си избереш вата или стиропор (аз бих избрал ватата).
svg - специалист
съб сеп 21, 2019 7:30 pmpreslav написа:

Фибранът трябва да се има предвид, че е пароНЕпропускащ т.е. влагата от жилището ще остава в дъските, които са таван на къщата и под на подпокривното. Според мен решението е гредички с дебелината на изолацията, които да оформят клетки за полагане на изолацията от вата или стиропор, а върху тях да е заковано ОСБ, върху което да се ходи. Предполагам дъски на тавана/пода няма да се наложи да се сменят в близките 50 г., ОСБ-то е грозно, но в подпокривното никой няма да го гледа, остава да си избереш вата или стиропор (аз бих избрал ватата).
За съжаление, е много вероятно дъските на тавана/под не са сменяни, което ме притеснява ако реша да ги затворя. Да, явно фибрана ше отпадне.
Идеята ми е нещо, лесно за монтаж и демонтаж, без да е много тежко.
preslav - майстор
съб сеп 21, 2019 7:36 pmsvg написа:
съб сеп 21, 2019 7:30 pmpreslav написа:

За съжаление, е много вероятно дъските на тавана/под не са сменяни, което ме притеснява ако реша да ги затворя. Да, явно фибрана ше отпадне.
Идеята ми е нещо, лесно за монтаж и демонтаж, без да е много тежко.
По ватата на дюшеци се ходи, но дали тогава несменените дъски ще издържат?
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт, почистване и изолация на подпокривно пространство. Как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: