съб сеп 21, 2019 7:46 pmpreslav написа:съб сеп 21, 2019 7:36 pmsvg написа:По ватата на дюшеци се ходи, но дали тогава несменените дъски ще издържат?съб сеп 21, 2019 7:30 pmpreslav написа:За съжаление, е много вероятно дъските на тавана/под не са сменяни, което ме притеснява ако реша да ги затворя. Да, явно фибрана ше отпадне.
Фибранът трябва да се има предвид, че е пароНЕпропускащ т.е. влагата от жилището ще остава в дъските, които са таван на къщата и под на подпокривното. Според мен решението е гредички с дебелината на изолацията, които да оформят клетки за полагане на изолацията от вата или стиропор, а върху тях да е заковано ОСБ, върху което да се ходи. Предполагам дъски на тавана/пода няма да се наложи да се сменят в близките 50 г., ОСБ-то е грозно, но в подпокривното никой няма да го гледа, остава да си избереш вата или стиропор (аз бих избрал ватата).
Идеята ми е нещо, лесно за монтаж и демонтаж, без да е много тежко.
Самите дъски са заковани НАД гредите. Т.е. като погледна от стаята, виждам първо гредите, после ламперията. Като погледна от тавана, виждам само ламперията. Така, че тези осб плоскости, няма как да ги закова директно на гредите..