• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
шоп - майстор
вт сеп 24, 2019 11:18 pmhidrazin написа:

Колкото и време и докИМенти да са необходими.
А сега процедурата е облекчена, сравнително.
:partyman:
Ти вадил ли си разрешение за строеж 5та категория, знаеш ли какво е да съгласуваш 5 киловата покривна фотоволтаична система с ЧЕЗ...Не благодаря!!! :x
Аз нямам време и нерви за такава бюрокрация.

Ти сам написа: "сега процедурата е облекчена, сравнително" Разковничето е сравнително

Сравнително е облекчена спрямо процедурата да продаваш ток.
Лично аз предпочитам моите панели да не са вързани по никакъв начин към енергото.

Ток ще си ползвам за битови цели, но фотоволтаика предпочитам да си грее вода чрез нагревател или ТП изцяло независимо. Или пък да си изпомпвам вода.

Към топликстартера. Може би бъркате поликристалните с тънкослойните панели. Вторите дават (някакъв) добив и при облаци. Такива панели 2ра употреба и в БГ можете да намерите дори за 20-30 ст за ват.
hidrazin - майстор
ср сеп 25, 2019 11:50 amшоп написа:
Ти вадил ли си разрешение за строеж 5та категория, знаеш ли какво е да съгласуваш 5 киловата ...
От къде я измисли тая 5-та категория???
Същото е като да си вкопаеш басейн в двора или да си вдигнеш ограда до 2,20 метра с комшията - 6-та категория.
Ако толкова ти е интересно - вадил съм за 3-та категория и съм съгласувал за много повече от тези 5kW.
Вярно, не с ЧЕЗ... :-D
:partyman:
шоп - майстор
ср сеп 25, 2019 1:06 pmhidrazin написа:

От къде я измисли тая 5-та категория???
Същото е като да си вкопаеш басейн в двора
Тц, не съм съгласен, басейн до 100м3 се прави без никакви разрешителни ако са спазени отстоянията по ЗУТ спрямо границите на имота.

Ако панелите са на селскостопанска постройка или каквато и да било постройка в двора допълнително застрояване трябва разрешение за строеж 6та категория.
Ако обаче панелите са на покрива на основна жилишна сграда трябва разрешение за строеж 5та категория.
Проверил съм и съм говорил с гл.архитект на моята община. Затова им теглих една на всички. Аман от бюрокрация. Панелите ще са ми наземни и няма да са вързани към енергото по никакъв начин.
hidrazin - майстор
ср сеп 25, 2019 1:16 pmшоп написа:
...Тц, не съм съгласен, басейн до 100м3 се прави без никакви разрешителни...
Не знам с кога и кога си говорил но е добре да се чете:
Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация строежите се категоризират, както следва:
6. шеста категория - строежите по чл. 54, ал. 1 и 4 и чл. 147.

Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
4. басейни с обем до 100 куб. м в оградени поземлени имоти;
14. (нова - ДВ, бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2019 г., в сила от 21.05.2019 г.) монтаж на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 МW включително към съществуващите сгради в урбанизираните територии, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции и в прилежащите им поземлени имоти;
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., доп. - ДВ, бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г., доп. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) За строежите по ал. 1, т. 1, 4, 5 и 7 се представя становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението им, а в случаите по т. 14 - се представят становища на инженер-конструктор, на електроинженер и/или на инженер по топлотехника с чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението им и становище, с което са определени условията за присъединяване към разпределителната мрежа.


Така че за басейни до 100кубика се изисква разрешение за строеж, становище на инженер-конструктор както и че и двете са строеж 6-та категория.
Никъде не е уточнено дали сградата е основна, допълващо застрояване, селскостопанска...
Иначе да, бюрокрацията е навсякъде и в излишък.
:partyman:
DMN - майстор
nik1357 написа:
Съгласен съм с мнението Ви
Благодаря за учтивата форма на обръщение, но мисля, че няма нужда, давай на "Ти", тука май сме свикнали така и въобще не е проблем това :) .
nik1357 написа:
но колко ли облачни дни им през 1 зима
Не съм ги броил, но това много зависи от конкретното местоположение, и пак всичко е доста относително.
"Ден със ден, не си прилича" е казал народът, както и година с година или зима със зима.
Според мен точно зимата е проблемен сезон. Денят е къс, повече облачност, дъжд, снеговалеж. По-големи енергийни разходи(например за отопление, загряване на вода и т.н.) в сравнение с летния сезон.
През лятото имаш по-голям "добив", но пък ти трябва по-малко, през зимата е обратно - по малък енергиен добив, но по-големи енергийни нужди, ако ще се топлиш с ток.
Понеже говориш за автономна система независима от мрежата, въпросът е - как ще акумулираш излишъка, за да го използваш когато ти трябва и дали ще е достатъчен :? .
Според мен засега точно това е проблем - как да се съхрани най-евтино излишната енергията придобита от соларните панели, която да се използва в дългосрочен план.
Би ли обяснил какво имаш предвид с написаното по-долу?
nik1357 написа:
И ако има такава опасност ще си направя повече акомулатори за топлина.Не са сложни,не са скъпи, нямат ограничения в броя цикли.Веднъж направени могат да се използват много години почти без поддръжка.
:partyman:
шоп - майстор
ср сеп 25, 2019 2:14 pmhidrazin написа:

Иначе да, бюрокрацията е навсякъде и в излишък.
Тук съм 100% съгласен, иначе четеш малко избирателно, като дявола евангелието.
Нека не сравняваме басейн до 100м3 с покривна централа 5 киловата. Имам басейн с проект, геология, арматурен и кофражен план и стойностна сметка. Обаче той никаде не се декларира, обявява или узаконява... Поне аз до този момент това знам.
Има разлика между басейн и покривна ФЦ за собствени нужди. Загубих 1-2 дни в общината относно питяне за ФЦ и като разбрах бюрокрацията изобщо не стигнах до ЧЕЗ за съгласуване...
...може би пролетта ще се обърна към фирма посредник за проект и узаконяване на покривна 9 киловата ФЦ, но ако всичко е направи си сам определено предпочитам да работя вместо да се редя по гишета:-)
Предпочитам 25 или 50% по-малък добив на енергия пред бюрокрацията.

Панелите са ми подарък.
miroki - майстор
пон сеп 23, 2019 8:54 pmnik1357 написа:
Здравейте,
Мисля ,че става актуално да се мисли за отопление на жилища с фотоволтаици.Мисля си за последователно свързване на няколко панела в група , произвеждаща под товар (награвател потопен във вода)200 волта напрежение , за да се ползват стандартни нагреватели за 220 волта променлив ток (нагреватели за бойлер и т.н.).
Първо напишете колко панела ще Ви трябват, че от там да се почне. Говорим за постоянна консумация 5 кв на 220 волта нали така? Сега сметнете колко броя от 24 волта правят 220 и колко от 200 вата стават 5000 вата, ще има и последователно и успоредно наредени за целта и напишете цената им, според тази която сте намерили. Че си мисля, че нещо се бъркате с бройката според срока на изплащане, който си задавате.

Второ защо ще топлим нагревател, всички които имаме ток избягваме да топлим нагревател с ток. Искаме да се топлим по друг начин. Примерно с климатик.

Трето панела работи до около 8 часа. Т.е. една трета от времето, а останалата? Трябва да се подсигури 3 пъти по голяма мощност и батерии за да работи с другите 2/3 вечерта. Дори 4 пъти, че според преобразуването винаги има загуби. И станаха 20 киловата. За сега да не смятаме облачните дни. Но може да се заложат 3 климатика по 1 кв,(ако са 3 помещения) или не 5 а 3 кв. общо, или по схемата по 4 стават 12 кв.

Лично аз съм на мнение, че изобщо не е станало актуално. Но нека видим, кои са тези евтини панели с които ще се направи 5000 W 220 V. Сигурно освен целия покрив и целия двор ще заминат за панели.
hidrazin - майстор
ср сеп 25, 2019 3:19 pmшоп написа:
Панелите са ми подарък.
Подозирах аз една такваз работа... :-D Само да не се окаже че са тънкослойни че ....
:partyman:
a_stoev - майстор
Ако е за отопление, панелите за топла вода водят с обиколки пред фотоволтаиците.
А за тях вече има опит, стават ли да се топли къща през зимата.
Boxo - напреднал
a_stoev написа:
Ако е за отопление, панелите за топла вода водят с обиколки пред фотоволтаиците.
А за тях вече има опит, стават ли да се топли къща през зимата.
Здравейте,
И на мен ми предстои избора на система за топлене на вода за къщата.
Ще имам буфер, в който ще се събира топлата вода. Ще се ползва за баните и за подовото отопление. Имам и допълнително отопление през вентилацията.
Системата ми е с 2 селективни панела за топла вода, за да може да има някаква ефективност и зимата. Но сега и аз се замислям дали не е по удачно, да се топли водата от фотоволтаична система.
Дали някой е правил сметката, каква ще е цената за изграждането на едната и другата система, какви ще са експлоатационните разходи за 10 години и каква ще е ефективността?
Това, което аз отчетох като положителни и отрицателни страни е следното.
Панели за топла вода:
+ високо КПД
- сложна и скъпа инсталация (по сметки само медните тръби за ми над 2000лв)
- помпи (възможна дефектация във времето)
- излишък от топла вода лятото
Фотоволтаици
+ по-лесна инсталация
+ възможност за ползване на излишната електроенергия лятото за собствени нужди
+ възможност за продаване на електороенергия ако не се ползва
+ по-добра ефективност при облачни дни от панелите за топла вода
+ по-ниска дефектация (поне така си мисля, поради липсата на движещи се части)
- скъпи
- ниско КПД

Ще се радвам ако в темата успеем да сравним 2-те системи и да може да направим избора им по-лесен и информиран.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Тема "отопление н къща със соларни pv панели" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: