malkstor - специалист
Здравейте,
Не мога да реша дали да слагам гипсокартонен окачен таван в хола и спалнята :?

Постоянно говоря с различни хора и всеки ми дава различни идеи, за това реших да попитам вас.

Главната ми идея, в случай че ще слагам, е да го използвам за топло- и звукоизолация. Разубеждават ме че няма нужда от топлоизолация като не съм на последен етаж (предпоследен е) и горното помещение ще е обитаемо. Освен това не знам доколко са добри звукоизолационните свойства на такъв таван с минерална вата.

Другото, което се чудя е колко е живота на един такъв таван преди да се наложи да се прави ремонт (направо смяна), и съответно "дали ще се изплати" за въпросния период.

Не искам да правя фигурки и т.н., просто обикновен равен таван с минерална вата.
solo5 - майстор
malkstor написа:
Разубеждават ме че няма нужда от топлоизолация като не съм на последен етаж (предпоследен е) и горното помещение ще е обитаемо.
винаги има нужда от топлоизолация на тавана, защото "топлото" бяга нагоре :roll:
щом ще го правиш с минерална вата има смисъл
ако е само заради фигурките и т.н. си е безмислица
malkstor - специалист
И аз така знам, че 30-40% от топлината, която се губи, е през тавана, но примерно баща ми ми обясняваше че когато температурата на горното помещение е близка до тази в моето, топлината която ще преминава ще е малко. :?
citrofen - специалист
Разбира се че има смисъл!

Топлото бяга нагоре и температурата на горното помещение слабо те засяга, виж температурата на помещението под тебе е важна.

Тази година си сложих 10 см. вата на тавана и стените и разликата е много осезаема. (отделно имам и външна изолация)
malkstor - специалист
Ок, а относно температурата на долното помещение - при условие че и то е обитаемо, доколко има смисъл от топлоизолация на пода? Нямам предвид някоя по-дебела подложка за ламината и хидро/топло изолация от тези дето се мажат с четка под плочките, такива ще слагам така или иначе.
solo5 - майстор
аз съм на мнение да не се надяваш на топло от комшиите
ако те се отопляват добре го смятай за бонус
но за да не мръзнеш не им се надявай :-D
Чаро - Акълия
Ми той тавана никога няма да ти се изплати :lol: все ща лапа..
Аз ползвам стая цялата с ГК вече 8 години. Нито е мръднал нито се е спукал. Тази година направих цял етаж 120м2 само с картон. Не виждам кво се чудиш. Изолира и топл и звуко.
А за топлото- имаше коментари от сорта:" изолазия- мизолация, ама пак си трябва печка." :-D Голем смех :lol:
Master_Kenobi - V.I.P.
malkstor написа:
Ок, а относно температурата на долното помещение - при условие че и то е обитаемо, доколко има смисъл от топлоизолация на пода?

Ми, няма... Най-много да получиш някоя калория в повече от долното ниво. Нали "топлото" върви нагоре. Щом етажа не етаж от къща върху почвата, за кво са ти топлоизолации?! :?
Не мога да разбера тая мода - да се опаковаме от всекъде с разни изкуственяци... Даваме ли си сметка до какви "странични ефекти" водят. Ама, то си е мое мнение. :)
malkstor написа:
Нямам предвид някоя по-дебела подложка за ламината и хидро/топло изолация от тези дето се мажат с четка под плочките, такива ще слагам така или иначе.
Не че е много разбираемо, ама... в случая, едва ли ще има топло- и звукоизолиращ ефект ако е нанесено "с четка". Надявам се от хидро-такъв ефект да няма нужда, след като е между две обитаеми жилища. :)
malkstor - специалист
cacho, под изплащане не разбирай че ще капят десетки левове от тавана :-D а намаляване на разходите за отопление, това си е един вид печалба.

Master_Kenobi, точно това и аз си мислех, че няма нужда, ама исках да го чуя и от някой друг :wink:
За изкуствените материали - ок ако имаш предвид фибран и т.н. но гипса и хартията са си естествени материали :) Е, вярно е че са третирани с някакви химикали но не ми се вярва да са много вредни.

За хидроизолацията ми даде акъл майстора който ще ми прави плочки и разни всякакви неща по жилището. BASF Thoroseal FX100 е, бях го взел най-вече за хидроизолация на едната тераса, която не е покрита и дъжда/снега падат директно на нея като разрушават мазилката. След това майстора ми каза, че имала и топлоизолационни свойства. Използвали я за хидроизолация на басейни и разни такива работи.

Както и да е, намерих отговорите които търсех, благодаря на всички за съветите :)

Тема "Дилема за таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: