Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте, термичната защита на бойлера ми нещо издаде багажа - спря да се връща във включено положение след като изстине бойлера и се налагаше всеки път като се задейства да го отварям и ръчно да натискам бутончето, за да може пак да тръгне бойлера. Реших да я сменя, но се оказа, че единия проводник не е свързан с клеми, а направо е запоен и води към вътрешността на бойлера (предполагам към нагревателя... и че въпросния проводник е "термопровод", ако това е правилния термин). Отворих самата защита да видя дали не може от там да отделя въпросния проводник, но пак не стана, и на всичкото отгоре защитата нацяло се прецака след като я отворих - сега бутончето свободно си ходи напред-назад без да функционира и не мога да ползвам бойлера. Аз по принцип не съм много по електричарските работи, но си мислих, че смяната на термична защита е елементарна работа, някой ако може да ми обясни как точно се сменя, ще съм много благодарен. Пускам и 2 снимка да се види каква точно е защитата и въпросния проводник/термопровод (черния в средата на защитата)
Прикачен файл:
boiler.jpg
boiler.jpg (78.62 KиБ) Видяна 3454 пъти
Прикачен файл:
20190925_224358.jpg
fbr - майстор
" Термопровода" се вади от ръкава в който е вкаран. Само трябва да дръпнеш, или ако има тапа, първо да я махнеш. Купуваш нова примерно от тук и монтираш.
iliya_i - майстор
За да се задейства често тази защита си има някаква друга причина, която трябва да се потърси. Тя конструктивно е направена да не се връща сама, както си мислиш. Трябва да се провери (и подмени) и основния терморегулатор - този с врътката, дето задава основната температура. Той трябва да сработва при температура до 80 градуса, а защитата само ако сев достигне критична температура, малко преди завиране на водата (90-95 градуса). Термосондите и на двата се вкарват в обща тръбичка нагоре през фланеца.
tzetz009 - специалист
Като си купиш новата термозащита си свързваш кафявия входящ проводник да ти е "долу" , а синия - "горе" ! Незнам кой ти е подвързвал бойлера , но така както е в момента е леко зле ! Загледай се в означенията на изводите и по корпуса - А1, А2 , В1 и В2 . Те не са нарисувани току-така !

:partyman: :partyman: :partyman:

Тема "Термична защита за бойлер Теси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: