Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
faiskoto - специалист
как се откриват кабелите по тавана и стените? някакав уред или трик? :?
the_bull - помощник
Има и уред и трик. Ако ще правиш отвор гледаш примерно къде има разклонителни кутии къде има контакти и други подобни неща и се опитваш да гадаеш от каде са минали кабелите. Друг вариант е с металотърсач, има доста и любителски схеми може би и готови устройства с които може да намериш проводник на 10sm в стената. Трети вариант ако по някой от проводниците върви фаза също може да се локализира. Правил съм подобни схеми но не съм сигорен имали ги на пазара като готови устройства. Предполагам има и още методи и трикове.
faiskoto - специалист
за ока4ен таван е ,за6тото незнаем то4ното място на кабелите?
malkstor - специалист
Само за протокола да отбележа: ако имаш възможност да пуснеш напрежение поне от единия край на кабела, най-лесно и евтино става с китайски електронен фазомер - по 2-3 лева са сигурно, черни пластмасови, с големина на писалка и с LCD дисплей. В радиус от 10-тина сантиметра във въздуха около кабела реагират.
eurogas - специалист
Купих такъв уред от Метро за 17лева, специализиран точно за това.

Вярно че звъни, намира кабелите ако тече ток по тях разбира се.

Лошото е че по-малки кабели и с по-слаб ток...не ги хваща дори на 3-4 сантиметра дълбочина.

А при дебелите кабели на контактите, свири не само върху кабела а 5 см. вляво и 5 см. вдясно, тоест не можеш да разбереш къде точно е кабела а само че има кабел.

Китайска му работа, хем го имаш хем не можеш да му вярваш, иначе професионалните са по 90-100 лева. :)
malkstor - специалист
Е като ти дава сигнал в някаква ширина, логиката сочи че кабела трябва да е по средата :) Остава само да намериш в каква посока минава кабела в стената, но би трябвало да е или перпендикулярно, или успоредно на пода.
sasooooooooo - "специалист"
eurogas написа:
Купих такъв уред от Метро за 17лева, специализиран точно за това.

Вярно че звъни, намира кабелите ако тече ток по тях разбира се.

Лошото е че по-малки кабели и с по-слаб ток...не ги хваща дори на 3-4 сантиметра дълбочина.

А при дебелите кабели на контактите, свири не само върху кабела а 5 см. вляво и 5 см. вдясно, тоест не можеш да разбереш къде точно е кабела а само че има кабел.

Китайска му работа, хем го имаш хем не можеш да му вярваш, иначе професионалните са по 90-100 лева. :)
На мен ми свири по цялата стена :lol: :lol:
gtg1977 - специалист
Тези уреди за откриване на кабели в стена са малко нож с две остриета.Внимавай много защото ако удариш кабела,след това те чака голямо къртене. :shock:

Тема "кабелите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: