• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tzetz009 - специалист
"Белгийската схема" вярно е била само в София ! Принципно ! Но и по онова време е имало "столичани в повече" , в смисъл работници от провинцията работещи в столицата . Те са пренесли из цялата страна като зараза от ебола "принципа" за бАшони и на двата захранващи проводника ! Никой тогава не се е замислял дали трябва или не трябва ! Просто са копирали на сляпо щото такава е била "модата" в столицата ! И това е залегнало като стандарт сред много от старите "майстори"( :| Много се извинявам , но така трябва да го изпиша !!!!!) . В днешно време все още го поправяме този "стандарт" !

:partyman: :partyman: :partyman:
gardenER-- - специалист
нед сеп 29, 2019 9:24 pmmuhala написа:
нед сеп 29, 2019 7:21 pmtzetz009 написа:
...

( :x В средата на август тази година в Русенското село Ряхово ми е последното разваляне на "белгийска схема" в табло , през което са минали служители на ЕнергоПро ! )

Тази белгийска схема не е ли била само в София ?
Иначе и аз заварих апартамента с 4 винтови предпазителя. Един на фазата, един на нулата, един за фурната и един за всичко останало :)
Към автора на темата: Веднага намери електричар и му кажи да погледне таблото и да махне предпазителя на нулата! Падне ли само този предпазител и пипнеш ли корпус на нещо си жив-умрял.
Много успокояващо, колега... Как жената и детето са по цял ден вкъщи...
Утре ще видя да замеря, дали пада АП-то на фазата, и ще видя да се свържа с техник...
Машините дърпат по 1.1 - 1.3 kW, не е кой знае какво, но като бройки се събират доста
hidrazin - майстор
Тяхното задължение е да изкарат електромера на улицата и за другите проблеми си затварят очите ! А за това , че таблото е изпълнено по старата "белгийска схема" т.е. има сложен винтов предпазител и на нулевия проводник , няма да си мръднат пръста докато не им кажеш и ще искат и да им го посочиш !!!
[-X Соррррии но не им е задължение да ти изкарат електромера, нито да ти оправят белгийската схема.
Електромерите ги изкарват по план (когато имат средства и когато имат съмнения за кражба).
Белгийската схема в тези стари табла е след изходящите клеми на електромера.
Демек преди електромера има башон само на фазата а нулата влиза директно в електромера.
Вече след електромера се намират и двата башона - на фазата и на нулата. А там ЕРП-тата не отговарят.
Но съм виждал на добра воля да премахват башона на нулата или поне да съветват хората да си го махнат.
Белгийската схема е била в цяла България.
:partyman:
tzetz009 - специалист
пон сеп 30, 2019 12:10 amhidrazin написа:
.........
[-X .......Белгийската схема в тези стари табла е след изходящите клеми на електромера.
Демек преди електромера има башон само на фазата а нулата влиза директно в електромера.
Вече след електромера се намират и двата башона - на фазата и на нулата.....
Майстори много - варианти всякакви ! Не ми се влиза в излишни спорове , които не мога да подкрепя със снимка(и) , защото съм сметнал , че не е чак толкова задължително с такива проблеми да се тъпче примерно темата за ел абсурдите ! Все пак съм в състояние ясно и категорично да различа предпазител на нулата ПРЕДИ електромера ! И до него предпазител с панцерна капачка и пломба :) !

hidrazin - майстор
пон сеп 30, 2019 12:59 pmtzetz009 написа:
...Не ми се влиза в излишни спорове , които не мога да подкрепя със снимка(и) ...
Няма и нужда от спорове щото пък аз мога да се аргументирам с повече от снимки... :)
Дясната схема е малко кофти сканирана но е достатъчно разбираема.
Прикачен файл:
Старо ел табло.jpg

Ся ако някой си е правил своеволия и е слагал два бАшона преди електромера, то бирата е друга.
Тогава премахването на нулевия предпазител е грижа и отговорност на местното ЕРП.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Слаб автоматичен прекъсвач" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: