Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kuger - майстор
Как ви се занимава с дренки? Имам един дивак, няма празна година за него. Тая година даде "дебели" дренки, ами капят си и никой не се интересува от него. Държа го заради жената, че за баницата с късмети иска да има пъпки от дрян. До сега да бях го "сватосал" с печката :sad:
Един селски има ашлама, миналата година ми донесе кофичка /5 кила/, правихме сок, ами седи си в мазето и никой не се сеща за него.
Ракия също ми донесе, не усещам нищо специално в нея.
lov - майстор
Въпрос на вкус и вкусови рецептори. На теб може и 50 годишно отлежало вино да не ти хареса. В интерес на истината имал съм възможност не само да дегустирам но и да пия такива вина за които всички казват, че са нещо уникално но на мен не ми харесват.
EDI - майстор
50 годишното вино е утайка и вода.Червено 7-8 годишно и бяло 3-4 годишно са с върхово вкусово качество, след това тръгват по пързалката..
preslav - майстор
нед сеп 29, 2019 11:03 pmEDI написа:
50 годишното вино е утайка и вода.Червено 7-8 годишно и бяло 3-4 годишно са с върхово вкусово качество, след това тръгват по пързалката..
Има една такава работа - поне така пише по книгие, ама в една друга тема ми казаха да не съм четял много, а да съм се доверял на делиборана, че съм леко в тъч.
Най-дъртото червено вино, което съм пил беше на 30 години - хубаво, ама нищо специално, сега едното стана на 34, другото на 30 - може и да не дочакат сватбите.
В същите дебели книги пише, че дренковата ракия е като всички други ракии - смес от малко-известни алкохоли и техните ароматни производни. В общия случай ракията не отлежава, каквато е на втората година, такава си остава до пресъхването на бутилката - виното обаче отлежава и в бутилка, но трябва да е вино, а не леко, домашно питийце с дъх на буре и счукани дървеници.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имахме вино "за сватбите". Което от опитване... доживяха няколко бутилки до пълнолетие. Малко не им стигна до сватба... Бяло, от грозде... Беше станало леко конячено. Инак, съм от винарски род... Стари вина се колекционират, да има повод за приказка... За пиене се пият нови стари вина. Тазгодишно и миналогодишно вино не се пият, не сме толкоз жадни

Прикачен файл

old-winery-2-2.jpg
kr1100 - майстор
нед сеп 29, 2019 10:04 pmkuger написа:
Как ви се занимава с дренки?
Голямо занимани - постилаш найлон под дряна и събираш.
Офф. имам 3 едри дряна, но тази година не ги поливах. Иначе опадалото по найлона в бидона, вода ,захар бъркалката, после прецеждане през сито и кротко и тихичко да си превират.
Компот или сок от дренки, нямат толкова аромат, колкото добре направена дрянова ракия. Един път съм правил- късмета на начинаещия. Така беше и със смокиновата. Тая година събрах смокини, но си чакат редът във фризера. Почнахме гроздето.
Единственото, което ми отлежава е едно къпиново вино. Вече е на две години.
От другите вина, нито съм майстор, нито имам количества, нито качество, та да ми е дошло на акъла да остъкля и забравя.
Къпиновото му се постарах много. Измислих си моя технология. На два пъти ми носиха къпини. Първото е полусухо, десертно, второто с доста остатъчна захар, и алкохол ок 17-18. Тия гарантирам, че и след 100, не само ще стават, а и може да са по добри. Бутилирани, затапени с правилният корк, туширани на правилната температура. Само влажността куца, но е поправимо.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон сеп 30, 2019 11:53 amТрифон П.Трифонов написа:
... Тия гарантирам, че и след 100....
Te, това е приказка! Ха, наздраве!!!
пон сеп 30, 2019 2:49 pmn_a написа:
пон сеп 30, 2019 11:53 amТрифон П.Трифонов написа:
... Тия гарантирам, че и след 100....
Te, това е приказка! Ха, наздраве!!!
Смейш са ти, ма след сто ши си говорим!
Наздраве да има само!
kr1100 - майстор
[quote="Трифон П.Трифонов"
Къпиновото му се постарах много. Измислих си моя технология. На два пъти ми носиха къпини. Първото е полусухо, десертно, второто с доста остатъчна захар, и алкохол ок 17-18. Тия гарантирам, че и след 100, не само ще стават, а и може да са по добри. Бутилирани, затапени с правилният корк, туширани на правилната температура. Само влажността куца, но е поправимо.
[/quote]

Трябва да се дегустира. Иначе се разваля и не става за нищо освен в бидона, :wink:

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: