• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sstefanov - майстор
Виж, че са 100 диода (над 300 волта за да се отпушат)!
Това е резултат от експеримента.
(при по-малък кондензатор след греца е необходим и по-малък резистор)
ELEMENTAL - специалист
Denikov, eдин единствен резистор между 51 и 100 ома ти трябва.Стойността му не е критична поради факта, че той само ограничава максималния ток през гасящия кондензатор.Греца може да е всякакъв с пробивно напрежение поне 400V.Примерно 1РМ4.
Значи последно:мрежа(240в),резистор 100 ома,гасящ (330нф над 400 в )
грец(1pm4),филтриращ(3х100 микрофарада 50в) и 30 диода последователно свързани.Не ми отговорихте на въпроса различават ли се гасящия и филтриращия кондензатор от обиковения.
ELEMENTAL - специалист
Филтриращия кондензатор е електролитен , а гасящия е неполярен, ако затова питаш.
sstefanov - майстор
30 диода по 3 волта = 90 волта.
Филтриращият кондензатор трябва да е поне за 100 волта (по-добре на 200)!
Lyuben_K - напреднал
Филтриращия го слагам на 400-450V за всеки случай. Че ако прекъсне някой светодиод и кондензатора ще каже ПУК!

52 светодиода
гасящ кондензатор 440nF/400V
филтриращ кондензатор 47uF/450V

Изображение

Изображение
А филтриращия кондензатор се връзва +към+ и - към - нали?
Lyuben_K - напреднал
Да, правилно. Разгледай 9-та страница на тази тема. Там има схеми. http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=120
marinakis - напреднал
Абе кфи кондензатори слагаш едно трафче и диоди и се спасяваш така е наи-лесно според мен ;)(после ще сложа да видите моето творение :D)
mitcd - специалист
То с трафче и аз най- обичам ,щото е на ниско напрежение , няма фаза и може да си бърникаш спокойно по схемата докато работи.Ама тоя траф заема много място и тежи.Помисли си какъв траф е нужен на оная ЛЕД лампа на по горната снимка.Едва ли бъдещите ЛЕД лампи ще са с траф.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: