Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
пон сеп 30, 2019 8:45 pmkr1100 написа:
Трябва да се дегустира. Иначе се разваля и не става за нищо освен в бидона, :wink:
Дегустирано е и доказало са е уа брат.
То събирания, банкетчанца, откривания, закривания..... За две години, къ я мислиш?!! Нищо, с толкова алкохол не са разваля кък да е.
Останаха наречените и опаковани за дълго отлежаване, за двете сватби.
Останаха и две бутилки, достатъчни точно за четири качествени женски скандала, с последващи четири сдобрявания, като двете мероприятия са в рамките на изтрезвяването.
preslav - майстор
Почна се с гроздобрането - лозето е очаткано, остават асмите, които са по-малко, но се берат по-трудно.
Въпреки намесата на Фтичките, от лозето излязоха 140 кг. ронкано и смляно грозде. Повечето е десертни сортове, така че 18 захарни не са ми чудни, при все, че на вкус гроздето е по-сладко от миналата година. За рандемана ще кажа по-късно, но не вярвам от тези 140 кг. да излязат 70 л. шира - вероятно ще са под 60. Смляното до момента е сулфитирано със серниста киселина 1мл./1кг. - днес слагам дрожди за бяло вино, а утре (живот и здраве) точа ширата и пълня едното буре, което е измито до пластмасов блясък и също е обработено със серниста.
Споделям толкова подробно заради онези, които са пили вино направено по тази технология и им е харесало. Тези, които предпочитат по-тежки вина не трябва да бързат с точенето на ширата, но ще трябва да се информират колко време да я задържат в джибрите, че има разлики при различните сортове. Бяло вино няма да се прави, има няколко бутилки от преди 2 години - стои си, никой не му се близва при наличието на розето.
В следващите дни ще пиша основно за правенето на виното, стъпка по стъпка т.е. който не се интересува може да не чете, а който знае ИЗОБЩО да не чете, че да не си объркваме понятията.
В трета служба, на варненската пожарна, пак ни цъфнаха китките.
https://photos.app.goo.gl/4xBtb7Q6L2kjEw8Z7
Втори път туй лято.
Andri01 - майстор
Те тва е! В 3-та пожарна да си,макар и като китка / не мека/!! Цъфтиш и връзваш! А аз чакам тука да ми цъфнат налъмите,ама...:(. :?
ср окт 02, 2019 7:40 pmAndri01 написа:
Те тва е! В 3-та пожарна да си,макар и като китка / не мека/!! Цъфтиш и връзваш! А аз чакам тука да ми цъфнат налъмите,ама...:(. :?
На която и да е киткаааа, квато и да е и където и да ти е, с Любоф трябаааааа......
.....казало патилото.
Andri01 - майстор
Да така си е. Ще ти покажа снимки,как се гледа ...българско цвете на чужд кораб. Донесено като бебе в чашка от България :)
preslav - майстор
Свърши се с гроздобрането - въпреки многобройните помощници (Фтички и оси) имаме налични 250 л. смляно ронкано грозде. Всички бидони са обработени със серниста киселина, а 24 часа по-късно са им добавени дрожди за бяло вино. Бидоните от 30.09. и 01.10. завряха - днес ще точа ширата и в бурето с добавка на захар до 23 захарни градуса (сегашните са 18 заради преобладаващите десертни сортове) и активатор. Дозите на сернистата, дрождите и активатора са написани на опаковката и не се мъча да ги помня.
Остава след края на бурната ферментация делиборанът да се откали при широк достъп на кислород, да се върне в бурето, да се добави още активатор и да се чака края на тихата ферментация. Дали ще има ЯМКФ, дали не е Божа работа в домашни условия, но при добро стечение на обстоятелствата за НГ ще има младо вино, което ще е само за дегустация при наличието на стотина литра вино от миналата година. Бистрители не ми се е налагало да ползвам до сега.
чет окт 03, 2019 6:02 ampreslav написа:
Какъв активатор ползваш?

Бах се притеснил, че бялото ми не ще да заври, след като умишлено сулфитирах с доза и половина. Две денонощия, след заквасването, имам бурна ферментация. Значи е започнала ок три денонощия след сулфитирането и денонощие и половина след посяването на дрождите. Добавил съм стартер за дрожди Dinastart и DAF- диамониев фосфат, понеже в ширата няма азот.
Следвъщият път скачам на още по високо ниво. Студена мацерация и ЯМКФ.
Залетите, с 20% захарен сироп джибри и обща захар 20,3 са едни гърди пред ширата.

Неска почнах да бера дивачката. Изненада ме с 21 захар. Чудя се дали да добавям, че едната година коригирах до 25, а купешките дрожди не оставиха прашинка захар непреработена. Много силно вино. Две чаши и мисълта друг.

Успешни ферментации!
kuger - майстор
Току се прибрах, обрах и изскубах пипера. Четири 12 литрови кофи, като махнах дребните останаха 3 кофи добър. Изтърбушен, и готов за барбекюто, аз там си го пека.
Останаха 2-3 корена краставица, три корена тиквички и малко рибки и чорбаджийки. Те вече почервеняват яко, та се чудя на сладко ли, на низи ли :?
пп: Джибрето ври, обаче застудяването, което идва ще ми изиграе лоша шега май.
Svetoslavoff1 - майстор
Ама пък за винцето ще е добре да застудее, по-яваш да си хапват дрождите. Че както я подкараха ударно в тези жеги...
Я кажете за нара. Тази година за първи път остави 5 завръза, наедряха, почервеняха, дръжките им изсъхнаха и ги обрах преди няколко дена. Кога ще са готови за консумация? Трябва ли примерно като мушмулата да поомекнат?

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: