Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nikivid - помощник
Здравейте,
преди около месец си купих 2 климатика Samsung AQV12NSBN. Вече разбрах, че марката SAMSUNG за климатици не е за предпочитане но късно. Та проблема е следния:
След известна работа в отоплителен режим климатика спира да работи, издава 4 звукови сигнала и започват да му мигат първия индикатор (зелен - OPERATION) и третия (червен - TURBO). Колкото и да го чакам - никаква реакция. При изключване и включване или само натискане на бутон за промяна на температурата започва отново да работи нормално. Интервалите през които работи са различни - случвало ми се е да изключи 4 пъти за 1 час, случвало ми се е и да изключи чак след 5 дена. Направило ми е впечатление, че изключва почти винаги (но не веднага) след промяна на зададената температурата или когато го изключвам и включвам по-често. Когато "захапе", както отбелязах, може да изкара и с дни.
И с двата климатика ми се е случвало това, но с единия доста по-често. При по-проблемния климатик, също така, от време на време преди да изключи, от вътрешното тяло се чува едно шумно "издишане" и външното му тяло е доста по-шумно от това на другия. Дължа да отбележа, че когато работят ми се струват доста прилични - не са много шумни и си поддържат добре зададените температури. Оня ден когато застудя през ноща (-8 градуса) по-проблемния климатик ми изключи поне 4 пъти с типичното "издишане" от вътрешното тяло, докато другия намаше никакви проблеми. Следващата нощ (-5 градуса) и двата си работиха нормално. Случвало ми се е и при двата когато отворя прозореца за проветряване, след малко да изключат с типичния звуков сигнал.
Разбрах, че това мигане на тези индикатори означава "Грешка във външното тяло" и съответно трябва да се погледнат индикаторите на външното тяло. Сигнализирал съм на техниците и обещаха да дойдат но ще се радвам, ако някой "ме освети" и знае на какво може да се дължи това.
Благодаря предварително !
velsi - Почетен майстор
Звукът от "издишане" се получава, когато се превключва посоката на движение на фреона и бележи началото на процес "обезскрежаване", който го има при всеки климатик. Факта, че след началото на този процес се получава сигнал за грешка говори, че нещо прекъсва този процес. Вероятно става дума наистина за дефектен датчик по външното тяло. Софтуера очаква сигнал от този датчик, но след като не го получава просто прекъсва процеса и дава съобщение за грешка. Възможно е да е и резултат от некадърно направен алгоритъм, но по-скоро е някакъв датчик. Понякога работи дни наред, защото температурите са по-високи и не се налага преминаване в режим "обезскрежаване". Това е моето непрофесионално мнение.
nikivid - помощник
Спирали са ми и при топло време (10, 15 градуса), а пък са ми и работили без проблеми при минусови температури. Това издишане съм го чувал и при +10 градуса. Един месец просто не успях да засека точно кога да очаквам изключване :? :? Съмнявам се в разлика на количеството фреон в двата :!:
nikivid - помощник
Днес дойдоха техниците. Гледаха само по-проблемния климатик, като предварително го бях оставил в състояние - "забил". Отвориха външното тяло и грешката, която показваше чрез индикацията на светодиодите е следната:
1. жълт - свети
2. зелен - мига
3. червен - свети
Според таблицата за грешки на външното тяло, грешката е:
I_Trip error / PFC Over current
Казаха, че ще поръчат нова платка за външното тяло, като междувременно не свалиха старата за да мога да ползвам климатика докато дойде новата. Процедурата била бавна. Не успяха да ми кажат от какво се е получило това. Дано като сменят с новата, да не се окаже, че е временно и пак да почне да изключва. Може би ще се наложи и въвеждане на кода от ДУ. Другия климатик ще го мисля по-натам. Поне за сега не е толкова проблемен като този.
Ако някой знае нещо повече за тази грешка, моля да пише!
stanimir62 - специалист
и ние имаме същия проблем със същия модел климатик, оказва се че проблема идва от промяната в електрическото напрежение. Електрониката им е много капризна - зануляването е много важно. Просто много лесно губи кода и се налага да се въвежда отново и отново до следващия път когато пак изключи. Ако е нагласен на температура над 24 градуса това се случва много по рядко. Успех и търпение :)

Тема "Проблем с климатик Samsung AQV12NSBN" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: