• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sts - специалист
Преди 10 г. имах такъв случай "братята" бяха разкостили едно общежитие което разпродадоха на нуждаещи се за жилища.
Всички проводници бяха премахнати с "тесла" не с отверка и клещи.
Реших въпроса като разкъртих пода по проводниците на 15 см от панела и там направих разклонителни кутии.
В тях съединих проводниците за контактите.
На панела направих канали за проводниците и отвори за конзолите.
Останалото е ясно.
valentino76bs - майстор
пет окт 04, 2019 7:53 amLutchezar написа:
чет окт 03, 2019 11:47 pmvalentino76bs написа:
чет окт 03, 2019 9:04 pmLutchezar написа:
Инсталацията е двупроводна с бетонирани кабели без тръби. И дума не става да си пуска сам нула например 9 етажа и да се копае и да се сменят кабели.

Че може да се сменят може. Обаче като се изкопаят дупките ко тактите ще слязат по-надолу, защото кабела не позволява много.

Схемата в панелно жилище вероятно е кръгова, излиза от таблото, обикаля някакъв брой контакти и пак влиза в таблото. Да няма изненади че само при 2 отвити бушона няма фаза ;-)
Какви 9 етажа ,каква нула, кви 5 лева?И контактите се вдигат нагоре така ,че който знае как да го направи ще го направи!А ако автора пита дали може новите контакти да се направят ниско долу така ,че да се използват само съществуващите кабели не става !Или поне аз не съм попадал на толкова дълги кабели за да имам рахата да го направя както трябва!
Сега се загледах в снимката ....никъв шанс бе удължение! Най малкото перваз ламинат изолация...
Не нула а земя, оправих го. Но са къси кабелите и за да се вдигнат трябва да се удържат. Не е невъзможно. По-лесно е от къртенето преди това. :-D
За какви 9 етажа ми говориш това не ми стана ясно?
А пък аз връзката там я правя по съвсем друг начин според зависи кой за кво плаща :)!
Lutchezar - майстор
Писах "например 9 етажа" на който искаше да се пуска нова трижилна инсталация
valentino76bs - майстор
пет окт 04, 2019 2:15 pmLutchezar написа:
Имаш предвид и до таблото ли?
Lutchezar - майстор
В панелките обикновено няма заземителен проводник в цялата инсталация.
Въпреки че наскоро в София /последните години / съм забелязал няколко външни табла на панелки ремонтирани с допълнителни заземителни шини отвън.
valentino76bs - майстор
пет окт 04, 2019 4:34 pmLutchezar написа:
В панелките обикновено няма заземителен проводник в цялата инсталация.
Въпреки че наскоро в София /последните години / съм забелязал няколко външни табла на панелки ремонтирани с допълнителни заземителни шини отвън.
Да но това не пречи ако си смени кабелите вътре в апартамента само с трижилни(или да пусне още един проводник) да монтира дтз и да си работи!
Иначе аз не бих си го причинил в нас :)
muhala - майстор
пет окт 04, 2019 2:15 pmLutchezar написа:
Трипроводна инсталация и ДТЗ не означава непременно отделна земя.
Нулата в таблото може да се раздели на работна и защитна, а тя самата е заземена в главното табло.
  • 1
  • 2

Тема "Контактни в панелен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: