Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacomo - специалист
пет авг 16, 2019 12:11 pmBoyan написа:
чет авг 15, 2019 2:47 pmbrum написа:
Прегряването е ясно. Въпроса е след това има ли студен период или не ако си с водно подово?

Иначе водното подово ще е със замазка. Къщата почва да се строи тези дни, та до него има време. Но поне към момента плановете са такива. И ще е добре изолирана (38см външни стени като основното по тях е топлоизолация).

До колкото разбирам отговора е да. Ще се надявам с умно управление на рекуператора да успея да намаля ефекта...

Но ако игнорираме рекуператора - кое е най-удачното решение като се вземат в предвид, че помещенията ще са с много прозорци и южно изложение? Решение в смисъл на максимален комфорт и през студеният, и през преходните сезони.
Това е една от причините да залагам и подово и конвектори.
Аз съм с тази комбинация + южно изложение на дневната, но не ми се е налагало да боря прегряването. То не се случва често, а зимата на -10 като отвориш за малко да се проветри и вече няма прегряване. Иначе си мислех да настройвам подовото на 20 и с конвекторите да вдига до 23, когато има хора вкъщи, но за цяла зима не видях смисъл да го правя. При тия пари на месец с тоя вид отопление, колко ще спестя от борене на прегряването - 5 лв.? В тия моменти отварям всичко да се проветри цялото жилище. Щом зимата има слънце навън (в София), значи е чист и въздухът.
B0t - специалист
Здравейте, имам питане относно дебелината на тръби за подово. По проект е заложено 18мм, но топлотехника е категоричен, че 16мм е достатъчно и нищо не налага 18мм тръби. Стъпката е заложена 15см. Дневната е с 3 кръга (66м, 80м, 66м), 3те стаи са със съответно 86, 84 и 82 метрови кръга. Дневната е 35кв, стаите 2х 13кв и спалня 14кв. Подовите настилки ще са ламинат 10мм. Изолация външни стени е 8см ЕПС отвън и 15см вата вътре. 5см XPS на пода и на двата етажа. Дограма пвц трислоен стъклопакет 42мм. На тавана 20см вата. Няма френски прозорци. При тези характеристики нужна ли е наистина 18мм тръба за подовото? Какви са плюсовете и минусите на 18мм тръба (същия въпрос и за 16мм)? Обяснението на проектанта е, че спрямо нужната енергия за отопление на помещенията, ако се навият тръби 16мм в стаите вместо 18мм, при същата стъпка отделяната топлина от 16 милиметровите би била на ръба или в някои случаи дори недостатъчна да затопли дадено помещение ..

*Чел съм цялата тема, но преди година, и не мога да си спомня дали е разискван такъв казус.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср окт 09, 2019 8:59 pmB0t написа:
Обяснението на проектанта е, че спрямо нужната енергия за отопление на помещенията, ако се навият тръби 16мм в стаите вместо 18мм, при същата стъпка отделяната топлина от 16 милиметровите би била на ръба или в някои случаи дори недостатъчна да затопли дадено помещение.
Проектантът е прав, че топлината може в някой момент да е недостатъчна, но за това е виновен пак той - защо не е предвидил цялостно покриване на цялата площ на стаите, а само частично? Около 30-35% от стаите той ги оставя непокрити с тръба. Ами да беше предвидил няколко линии ф32 само по пътеките?!
B0t - специалист
ср окт 09, 2019 9:18 pmLazarGanev написа:
Около 30-35% от стаите той ги оставя непокрити с тръба. Ами да беше предвидил няколко линии ф32 само по пътеките?!
Ето това е проекта:
Прикачен файл:
20191009_212846.jpg
Прикачен файл:
20191009_212921.jpg
Освен липса на покритие под някои гардероби, стаите изглеждат плътно покрити с тръби .. Стъпката ли е малка? Какво имате предвид под "пътеки"?
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, на рисунките изглежда, че стаите са покрити изцяло :) . Но моите сметки показват друго. При стъпка 15см в квадратен метър се нареждат 7м тръба, в 10м2 - 70м, в 14м2 - 98м (само в стаята), като сложим и 2х6=12м трасета до колектора се получава обща дължина 110м, а проектантът казва, че най-големият кръг в стаите е 86м или 74м чисто в стаята (като махнем трасетата), т.е. това е тръбата за 10,5м2, останалите 3.5м2 остават без тръба. През 20см ли е чертал или има някаква друга уловка не знам. Това важи и за останалите стаи. Няма как стаите да са по 13-14м2, а кръговете да са по 80м! И друго - аз тръба PEX ф18 за подово не съм срещал, никой не работи с такава тръба, няма налична по складовете, не знам дали някой произвежда такава тръба. За подово се ползват PEX или PERT тръби 16х1.5, 16х2, 16х2.2, 17х2, по-рядко 20х2, 20х2.8мм
B0t - специалист
В такъв случай въпросът ми е, ако се нареди тръба ф16мм през стъпка 15см по цялата площ на всяка стая (без гардеробите или и под тях да има?!) ще има ли достатъчно топлоотдаване за да се топлят помещенията адекватно в българската зима? А под кухнята да има ли тръби? И с такава голяма (+100м) дължина на кръговете ф16мм тръба ще се справи ли?
LazarGanev - "Велик майстор"
Нареди си тръбата през 15сме, направи си по кръга в стая, нищо че са по 60м (още по-добре), нареждай навсякъде и под гардеробите и кухнята и няма да имаш шроблеми с отоплението. :cool:
И посдрави проектанта от мен! Успех!
B0t - специалист
чет окт 10, 2019 12:18 amLazarGanev написа:
Нареди си тръбата през 15сме, направи си по кръга в стая, нищо че са по 60м (още по-добре), нареждай навсякъде и под гардеробите и кухнята и няма да имаш шроблеми с отоплението. :cool:
И посдрави проектанта от мен! Успех!
Да разбирам от горното, че по 2 кръга на стая искате да кажете? Иначе, ще го поздравя, и него и майка му ..
Здравейте на всички!Предстои ми изграждане на водно подово в апартамент.Отоплението ще е на газ.Етажа е 2-ри, изток-запад.В момента чакам да изчислят топлозагубите на апартамента.Заради цената на подложката,се спрях на фибран за отдолу.Искам мнение за дебелината му.Търся оптимално решение. Тябва ли фибрана да е залепен за пода?Спрял съм се на тръба 16мм,но на коя фирма?Ако се работи лесно с нея,ще е по-добре.
Здравейте,

Имам въпрос относно водно подово с термо помпа.
Системата отворена или затворена се води?
Обема на флуида в цялото подово е около 95л по сметки.
Колко голям разширителен съд трябва да сложа и ако е затворена на какво налягане трябва да е?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: