Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
borchoyor - специалист
чет окт 10, 2019 12:04 pmmuhala написа:
Здравейте,

Знаете ли как се казват тези храси ? Не съм виждал цветовете им, но връзват нещо като бели топчета.
Искам да ги посгъстя малко. Какво мога да направя ? Трябва ли да ги подррязвам ?

ИзображениеИзображение
Прилича на бял маргарит...
Димитър Димов - специалист
Върна ме в детството с тази снимка.Покрай пътя към града в който живея,беше пълно с тези храсти.Наричахме ги ''бобчета'', белите зърна ги късахме и при натискане ги пукахме.Ех спомени...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аз пък, нищо не различавам на снимката... хилави клонки, никакви топчета... Оообаче в Русе от моето детство, покрай Кея и долу покрай Дунава имаше храсти в бели топчета, като унапренени, като стиропорени. И ни баха казали, че са супер отровни, ама пак съм ги пукала... малко... със страх...
Сгъстява се с рязане. Та, яко кастрене сега и напролет пак. От всеки срез излизат две нови клонки, смятай си
И отпадъка го набучкай в земята, може да се хване
muhala - майстор
Погледнах в Гугъл за Бял Маргарит. Изглежда точно така. Плодчетата на храстите опадаха. Ще ги подрежа както казахте още тази есен. Мерси много
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет окт 11, 2019 10:22 ammuhala написа:
Погледнах в Гугъл за Бял Маргарит. Изглежда точно така. Плодчетата на храстите опадаха. Ще ги подрежа както казахте още тази есен. Мерси много
"Резниците се вземат от прави, нормално дебели леторасти или преди зимата и се съхраняват в студено помещение в пясък, или в края на зимата - началото на март.Тогава се набучват в пясък. Истината е , че и в почва се вкореняват добре, но при изваждането се разкъсват повече корените.Добре е да се поддържа нормална влажност.Дължината на резниците е като молив - около 20 см. Не само бял маргарит, така може да се вкоренят резници и от други храсти - примерно лоницера, лигуструм." И понеже искаш сгъстяване. направо долу, под растението си ги бучкаш, пък, к'вото стане! Пчелите много го обичали!
nautilus33 - майстор
пет окт 04, 2019 5:28 ampreslav написа:
Можеш вече да я прибираш щом листата са пожълтели - въпросът е да не замръзва самото коренище, иначе съм я оставял и по цяла зима навън в нейния си басейн, но тогава коренището беше обрасло с водни треви и пак трябваше да я вадя за почистване. Пролетта е същата работа - щом няма опасност от замръзване на водата, вадиш.
Забравих да те питам- листата махаш ли ги заено с дръжките. Т.е. като пожълтеят и самата им дръжка загнива, Понякога ги късам, за да не гният във водата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Още едно дръвче ми изсъхнало... и интересно, като го хванах за върха, се откърши долу ниско, почти като отрязано. На 2-3 пръста от почвата. Самото стъбло, което остана в ръцете ми, е жилаво и се гъне, не можах да го счупя...? Ам'ся! К'вой туй??
kuger - майстор
пет окт 11, 2019 7:11 pmn_a написа:
Още едно дръвче ми изсъхнало... и интересно, като го хванах за върха, се откърши долу ниско, почти като отрязано. На 2-3 пръста от почвата. Самото стъбло, което остана в ръцете ми, е жилаво и се гъне, не можах да го счупя...? Ам'ся! К'вой туй??
По същия начин ми загина една ябълка. Точно м/у ствола и короната, като отрязано. Някакви бръмбари бяха сторили тая поразия.
preslav - майстор
пет окт 11, 2019 4:56 pmnautilus33 написа:
пет окт 04, 2019 5:28 ampreslav написа:
Можеш вече да я прибираш щом листата са пожълтели - въпросът е да не замръзва самото коренище, иначе съм я оставял и по цяла зима навън в нейния си басейн, но тогава коренището беше обрасло с водни треви и пак трябваше да я вадя за почистване. Пролетта е същата работа - щом няма опасност от замръзване на водата, вадиш.
Забравих да те питам- листата махаш ли ги заено с дръжките. Т.е. като пожълтеят и самата им дръжка загнива, Понякога ги късам, за да не гният във водата.
Махай всичко, на пролет ще изкара нови.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет окт 11, 2019 7:33 pmkuger написа:
...
По същия начин ми загина една ябълка. Точно м/у ствола и короната, като отрязано. Някакви бръмбари бяха сторили тая поразия.
:shock:

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: