съб окт 12, 2019 4:08 pmПавката84 написа: Привет!Къде е втората помпа?
Тази година се налои и аз да приправя малко инсталация,та при мен няма мн място за буферен съд и се спрях на хидравличен изравнител.При добавяне на трипътен вентил и втора помпа надявам се да не съм огелпил нещо.. Screenshot_20191012-160753.png
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Трифон П.Трифонов
- майстор
936 мнения в "Буфер"
Павката84
- помощник
Днес имах критики относно преработката, нямало нужда от този изравнител поведението на помпите използвани в малките отоплителни инсталации от сорта на 25/40 несъздават хидравлични проблеми, както например помпи на големи обекти с по мощни отоплителни мощности,дори втората помпа била също излишък за инсталация от 18 кв мощбост. Не съм пробвал още как се държи системата,но доколкото четох изравнителя има плюсове в една система...малко се намръщих... Дали наистина имат право, поредното излишно оскъпяване!?
LazarGanev
- "Велик майстор"
Перфектно е станало, не ги слушай. За някои хора е достатъчно да вържеш към котела 2 "маркуча" ф20 и всеки фитинг отгоре е излишен преразход. 
Павката84
- помощник
пон окт 14, 2019 7:44 pmLazarGanev написа: Перфектно е станало, не ги слушай. За някои хора е достатъчно да вържеш към котела 2 "маркуча" ф20 и всеки фитинг отгоре е излишен преразход.Благодаря Лазаре, исках да стане добре, носих изравнителя на горещо поцинковане, сега ще трябва да се заема с изолирането,...![]()
Интересни неща видях при братушките, практически ето нещо от сорта:
Здравейте, от извесно време следя форума и мисля да изградя схема като показаната от Антон ВМ в темата.
Ще се отоплявам на твърдо гориво (дърва) за сега ми е доста по-изгодно.
Ще отоплявам около 200 Кв.м. (520 къб. м.) , от който за първоначално 130 (втори етаж) и в последсвтие още 70 (първи етаж)
Имам поставени тръби с алуминиева вложка от Разпределителния колектор до мястото на всеки радиатор на втория етаж
Виждам, че сте за панелните радиатори, но мисля да сложа алуминиеви на Хелиос на 14.50 ми дават Н600 и казаха, че за над 100 броя още ще намалят.
Бих помолил за съвет или по-скоро доста съвети и препоръки.
До момента съм набавил:
Котел - Атмос ДС 32 S - втора ръка (иска малко постягане)
Ладдомат 21-60
Буфер 1000л.
Бойлер 200л с 2 серпентини
Въпроси на този етап:
Последователно ли да бъде свързването или паралелно?
Какъв размер да са щранговете от котела към ладомата, от ладомата към буфера и към разпределитения колектор
Каква да е радиаторната помпа , UPS2 25-40/60 , дали е подходяща, Алфа 2л 25-40/60 също е на добра цена, дали нея да избера?
Каква да е помпата на бойлера?
Смесителения вентил мисля да е Honeywell Compact , но какъв размер - 1" ли да бъде? Задвижка също ще има
От какви конторолери се нуждая и да поръчам?
Благодаря предварително.
Мисля, че нещо подобно на тази схема трябва да изградя.
atmos_06.jpg (63.47 KиБ) Видяна 3203 пъти
Ще се отоплявам на твърдо гориво (дърва) за сега ми е доста по-изгодно.
Ще отоплявам около 200 Кв.м. (520 къб. м.) , от който за първоначално 130 (втори етаж) и в последсвтие още 70 (първи етаж)
Имам поставени тръби с алуминиева вложка от Разпределителния колектор до мястото на всеки радиатор на втория етаж
Виждам, че сте за панелните радиатори, но мисля да сложа алуминиеви на Хелиос на 14.50 ми дават Н600 и казаха, че за над 100 броя още ще намалят.
Бих помолил за съвет или по-скоро доста съвети и препоръки.
До момента съм набавил:
Котел - Атмос ДС 32 S - втора ръка (иска малко постягане)
Ладдомат 21-60
Буфер 1000л.
Бойлер 200л с 2 серпентини
Въпроси на този етап:
Последователно ли да бъде свързването или паралелно?
Какъв размер да са щранговете от котела към ладомата, от ладомата към буфера и към разпределитения колектор
Каква да е радиаторната помпа , UPS2 25-40/60 , дали е подходяща, Алфа 2л 25-40/60 също е на добра цена, дали нея да избера?
Каква да е помпата на бойлера?
Смесителения вентил мисля да е Honeywell Compact , но какъв размер - 1" ли да бъде? Задвижка също ще има
От какви конторолери се нуждая и да поръчам?
Благодаря предварително.
Мисля, че нещо подобно на тази схема трябва да изградя.
Прикачен файл:
atmos_06.jpg (63.47 KиБ) Видяна 3203 пъти
Последна промяна от Havalyov на ср окт 16, 2019 6:01 pm, променено общо 1 път.
speka_rs
- майстор
Спроред мойте разбирания:
-Буфера ти да бъде паралелно на котела и радиаторите
-Стаен термостат да управляваш втората помпа, така може и без смесителен вентил на 1 цол.
Ползвам така система в къщи и при един познат и ме радва как работи.
-За втората помпа трябва да кажеш малко повече за системата, каква мощност, колко радиатора, за да можем да дадем малко повече акъл.
-помпата на бойлера може да е всякаква, а може да се сложи в малкия кръг, последователно на буфера.
Кажи от къде си и да може да видиш някоя система на някой колега.
п.с. Не е задължително да ползваш Ладдомат между котела и буфера, всяка помпа със трипътен вентил пред нея ще ти върши работа.
-Буфера ти да бъде паралелно на котела и радиаторите
-Стаен термостат да управляваш втората помпа, така може и без смесителен вентил на 1 цол.
Ползвам така система в къщи и при един познат и ме радва как работи.
-За втората помпа трябва да кажеш малко повече за системата, каква мощност, колко радиатора, за да можем да дадем малко повече акъл.
-помпата на бойлера може да е всякаква, а може да се сложи в малкия кръг, последователно на буфера.
Кажи от къде си и да може да видиш някоя система на някой колега.
п.с. Не е задължително да ползваш Ладдомат между котела и буфера, всяка помпа със трипътен вентил пред нея ще ти върши работа.
Ладдомата вече съм го закупил, незнам какъв е дебита не помпата му ( Grudfos LM6 ) , защото разбрах, че помпата на радиаторния кръг трябва да е с малко по-малък дебит. Котелното ще е на първия етаж и предполагам, че няма да трябва помпа с голям напор до 2ри етаж.
По мой изчисления и на един майстор в"" ще бъдат 104 глидера и 2 лири за баните
4х10 глидера; 2х15 глидера и 2х17 глидера, най-отдалечения радиатор ще е на около 12м от разпределителната кутия
Първи етаж ще има 50кв.м. механа и спалня 3.5х4.5кв.м, но за момента той ще почака.
Буфера е на Сънсистем модел PR1000 с една серпентина. От едната страна има 3 отвора а от другата около 10, това също ми стана интересно, за начина на свързване
buffer_tank_PR_charts.jpg (11.82 KиБ) Видяна 3193 пъти
По мой изчисления и на един майстор в"" ще бъдат 104 глидера и 2 лири за баните
4х10 глидера; 2х15 глидера и 2х17 глидера, най-отдалечения радиатор ще е на около 12м от разпределителната кутия
Първи етаж ще има 50кв.м. механа и спалня 3.5х4.5кв.м, но за момента той ще почака.
Буфера е на Сънсистем модел PR1000 с една серпентина. От едната страна има 3 отвора а от другата около 10, това също ми стана интересно, за начина на свързване
Прикачен файл:
buffer_tank_PR_charts.jpg (11.82 KиБ) Видяна 3193 пъти
Здравейте отново, качвам няколко снимки:
На обекта Бъдещото котелно Разпределителния колектор се намира точно над котела
На обекта Бъдещото котелно Разпределителния колектор се намира точно над котела
Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература