• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
css - напреднал
cacho написа:
За нормална работа на ТП вода-вода, ти трябва температура на входяща вода над 7-8 гр. Как мислиш да докараш такава температура по този начин?
Аз не говоря толкова за термопомпите които продават...

Това което аз разбирам че трябва е:
1) да се осигури добро охлаждане на фреона в къщата (и съответно затопляне на водата, водата тече в парното и се затопля къщата)
2.1) добро охлаждане на фреона извън къщата
2.2) охлаждане на водата която охлажда фреона
2.3) да не позволиш на водата извън къщата да замръзне, за да можеш успешно да охлаждаш фреона

Всичко друго е въпрос на изчисления и управление: колко големи радиатори/топлообменници, какъв компресор, колко фреон, т.н.

Въпроса ми е: защо се налага да се прави сондаж, какво пречи да се реализира по друг начин.

П.П: А може би, този процес не работи когато фреона е охладен под 7 градуса? Аз си мислих че основния проблем е че водата извън къщата ще замръзне.

П.П.2: Всъщност външното тяло на климатика охлажда ли фреона или го затопля? С още малко помощ и сам ще си отговоря на въпроса :)
Чаро - Акълия
Грешката ти идва от тук- фреона се "затопля" от сондажната вода, не се охлажда. "Охлажда" се във вътрешния кръг на парното.
Виж в гугъл Цикъл на Карно.....
:)
Содажа е един от начините за да доставиш на ТП вода с постоянна температура.
Друг начин е с заровените тръби под земята...
css - напреднал
cacho написа:
Грешката ти идва от тук- фреона се "затопля" от сондажната вода, не се охлажда. "Охлажда" се във вътрешния кръг на парното.
Виж в гугъл Цикъл на Карно.....
:)
Содажа е един от начините за да доставиш на ТП вода с постоянна температура.
Друг начин е с заровените тръби под земята...
Мерси много за помощта, че почти бях открил вечен двигател.

Прочетох за заровените тръби... ~80 см под земята, на площ ~120% разгъната отопляема площ. Понякога тези тръби се пълнят директно с фреон.

Прочетох и за пасивните къщи. Четох, мислих, смятах и най-накрая изникна един въпрос: след толкова много реклама на скъпи термопомпи и пасивни къщи, защо никой не рекламира термохладилници или пасивен хладилници. Всеки има поне един хладилник.
- през лятото, радиатора на хладилника затопля стаята, която пък се охлажда от климатика
- през зимата, радиатора на хладилника затопля стаята, но ако ползва въздух отвън, може компресора му да не се включва
Чаро - Акълия
Вадиш добра логика!
Те хладилниците си греят зимата. Обяче е толкова малко (средно компресорите са им по около 100 вата), че не се усеща.
Термопомпите не се толкова скъпи. Ускъпява ги сондажа, или заравянето на споменатите тръби. Един добър котел на твърдо гориво е на половината цена на ТП. За пелетните горелки да не говорим.....климатици... :shock:
Та така. Чул съм за страните от "третия свят" :-D че половината инвестиция за геотермално отопление се поема от държавата....
Аз съм много доволен от китайската ТП. Оказа се че само сглобката е китайска. Компресора излезе Санио, циркулационната помпа Грундфос, електрониката Шнайдер. Гаранция. Какво повече?
css - напреднал
cacho написа:
Термопомпите не се толкова скъпи. Ускъпява ги сондажа, или заравянето на споменатите тръби. Един добър котел на твърдо гориво е на половината цена на ТП. За пелетните горелки да не говорим.....климатици... :shock:
Не разбрах за пелетните горелки... но сега имам друг въпрос или идея :)

Искам термопомпа вода-вода (за да не ми шуми). Не искам да давам пари за сондаж и/или за тръби в земята.
Вместо това, когато вън температурата е под 7 градуса, ще си паля камината с водна риза:

1) ще се радвам на живия огън у дома

2) водната риза ще затопля фреона (а може би тръбите да ги сложа в комина)

3) камината винаги ще е там (ако не камина ще е друго), за да има поне една топла стая когато няма ток.

Остава един въпрос: колко дни температурата е под 7 градуса. И колко дни температурата е между 7 и 20 градуса. Допускам, че ако е над 20 градуса, няма да има нужда от отопление.

На мен идеята ми изглежда добре. Вярно е че се получава малко като "климатик на дърва", но е 100 пъти по добре от "камина на ток" (т.е. ако спре тока, помпата не работи => гаси бързо камината за да не гръмне водната риза).
css - напреднал
css написа:
cacho написа:
Термопомпите не се толкова скъпи. Ускъпява ги сондажа, или заравянето на споменатите тръби.
... имам друг въпрос/идея :)
Ето какво искам да направя:

1) термопомпа вода-вода

2) вътрешното тяло - монтирано стандартно, къщата ще се отоплява с радиатори + топла вода в бойлера

3) външното тяло - монтирано в ~4м2 стая
(може би, най-добре да бъде приземна стая, мазе/изба; може би помещението трябва да има топло изолация, за да не охлажда другата част на къщата)

4) в стаята има монтирани Х броя радиатори за затопляне на водата която затопля фреона
(как се изчислява броят на радиаторите?)

5) температурата в стаята се регулира чрез:
5.1) въздух отвън (вентилатори)
5.2) водна риза
5.3) автоматична горелка на газ/нафта
(Колко трябва да бъде температурата в стаята?
Други идеи за отопление на стаята при криза - т.е. когато вън е кучи студ но все още има ток и няма скъсани електропроводи?)

6) в стаята ще има още:
6.1) резервоар с нафта (или газ?) за затопляне на помещението
6.2) дизелов (или друг?) генератор за ток - основно за резервно осветление
(за да се използва помещението пълноценно, може би, ще може да се ползва като голям хладилник?)

7) други предимства
7.1) докато те няма никой няма да ти открадне външното тяло, защото е монтирано вътре (освен ако не влезе с взлом)
7.2) термопомпата вода-вода е по-тиха
7.3) и изразходва по-малко ел. енергия

8 ) За управлението искам:
8.1) да има информационна лампа която показва кога работи горелката на газ/нафта (може би, ще реша да запаля камината вместо да харча газ/нафта)
8.2) да има 4 групи от помещения: с изключено отопление, с температура 1 градус; с температура Х (ниска); с температура У (висока)
8.3) да има три програми (режима на работа): когато няма нужда горелката да се включва; когато има нужда от горелката да се включи (може би в този случай няма да искам 22 градуса в цялата къща); когато няма ток (може би искам да използвам генератора и не искам отоплението да работи на 100%)

От скоро чета за отопление, климатици, термопомпи, котли, парно и т.н. Приемам съвети, предложения, критика.

П.П.: Това е отоплителната система за мен. А не някой да преведе една брошурка и готово - вече предлагаме същите продукти които ползват в "третия свят". Т.е. и аз ако взимах 100К пари, щях да си купя слънчеви панели и пасивна къща и т.н.
joe007 - специалист
Аз нещо не схващам цялата тази хамалогия защо?
Нафтови горелки радиатори и др. Защо ще влагаш енергия за да затоплиш фреона след като с едно сондажче ще става същото.Освен това като влагаш енергия каде ще отиде икономията от термопомпата.(в гориво за затопляне)
css - напреднал
joe007 написа:
Аз нещо не схващам цялата тази хамалогия защо?
Нафтови горелки радиатори и др. Защо ще влагаш енергия за да затоплиш фреона след като с едно сондажче ще става същото.Освен това като влагаш енергия каде ще отиде икономията от термопомпата.(в гориво за затопляне)
За икономията може и да си прав. Не харчиш ток за големия външен вентилатор. Като икономия също разбирам това че 99% от времето ще работи само с натискане на един бутон, за разлика от камина или котел (твърдо гориво, всичко друго е по-скъпо, газ няма в района).

За другото не мисля че си прав...
Един сондаж за който няма гаранция дали ще върши работа, дали ще има достатъчно вода... и още един сондаж за отработена вода.
И все пак, ако системата не работи, ще направя сондаж следващата година, когато събера пари (или когато намеря врачка да ми каже къде да сондирам).

Не е нужно да почнеш с горелката. Предполагам, че не е скъпа. Точно тази част можеш да си я направиш както искаш. Без горелка, когато е много студено ще се топлиш с камината (с водна риза). А горелката винаги можеш да я добавиш.

Толкова ли е студен фреона който идва от стаята? Радиаторите може и да са стари. Незнам колко броя ще са нужни. Не съм броил колко дни (нощи) от годината са под 7 градуса, но според мен, не са много.

Аз просто искам безшумен инверторен климатик. Ако икономията все пак е положителна, значи е добре. Като цяло ми харесва идеята и ми изглежда лесно да се направи. Освен това всеки има някакво съществуващо отопление, което не можеш да сменяш всеки път когато се смени модата. Алтернатива за отопление поне за една стая е добро нещо (в случая камина с водната риза). А резервоар с нафта плюс генератор за ток - това е за пълнота :)

Да добавя: говоря за къща в малко село, малко отдалечено от София (40+ км), с идея да се пооправи и да се ползва целогодишно.
Последна промяна от css на ср ное 26, 2008 8:05 pm, променено общо 1 път.
denuchi - специалист
АКО ПОСТАВИШ...3) външното тяло - монтирано в ~4м2 стая
(може би, най-добре да бъде приземна стая, мазе/изба; може би помещението трябва да има топло изолация, за да не охлажда другата част на къщата) . мога да ти гарантирам че ще изкара не повече от 2-3 часа. и ще замръзне цялото а лятото на 30 мин. е изключил по високо налягане. ..
като идеи много добре ама като инвестиции за тази "говоря за къща в малко село" на дали си струва инвестицията. освен ако неси открил някое находище на пари.
denuchi - специалист
как е работе ли термопомпата. как изкара при ниските температури.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: