Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Антон С. - специалист
Преди да я запаля вчера беше между 1,1 и 1,2 бара. Сега е 0,8-0,9. Снощи, когато протече, не я погледнах.
speka_rs - майстор
Вижте колко е налягането като се разгори камината хубаво, на колко отваря предпазителния клапан ( като подложите нещо метално под него) и може и да се наложи някъде да добавите още разширителен съд.
n.ganev - майстор
На снимката се вижда - локвата е точно под връзката на водната риза
Антон С. - специалист
Прав си! Явно са се случили и двете неща, но защо ли...

Изображение

Прикачен файл

20191018.jpg
Антон С. - специалист
Благодаря за помощта на всички, които дадоха съвети относно първоначалните трудности и ще се опитам да си отговоря сам на въпроса по-горе, а вие ще кажете, дали мисля в правилната насока. Ако съм написал някоя глупост, моля да ми простите - лаик съм в областта. Та по темата:
1. Според това което видях, камината е протекла защото връзката на съединението между помпата и водната риза (в горния край, от страната на ризата) е пренатегната и е скъсано уплътнението, което за мое голямо учудване беше гумено.
ср авг 28, 2019 8:28 pmandy_forresite написа:
Не е необходим втори клапан. От грейко си ги слагат понеже някои хора купуват клапани на 6 атм. Толкова късно задействащ се предпазен клапан би спасил камината от взривяване, но инсталацията ще се пробие в най-слабата си връзка. Не знам на колко атмосфери ще гръмне водната риза, но до 3 няма опасност.
2.
пет окт 18, 2019 12:07 pmandy_forresite написа:
Ако се знаеше до колко атмосфери е достигнала... На студена инсталация колко бара беше и сега какво показва?
След като подменихме уплътнението на връзката, я тествах за няколко часа. При студена инсталация беше 1,2 на манометъра на камината и 1,4 при крана за пълнене, а при загряла (70 на водата, при 72 настроени за гонене) - 1,4 при камината и 1,8-1,9 при крана.
нед окт 13, 2019 9:39 pmАнтон С. написа:
Колеги, някой знае ли колко литра е вградения РС на 16-ката?
пон окт 14, 2019 12:50 pmbrassSob написа:
12 литра.
Вграденият РС на камината е 10 литра, което при 150 литра обем на ОС не само е на ръба, но е и прекалено малко за да спиш спокойно. Ще послушам добронамерените съвети и ще си сложа допълнителен РС.
пет окт 18, 2019 1:35 pmspeka_rs написа:
Вижте колко е налягането като се разгори камината хубаво, на колко отваря предпазителния клапан ( като подложите нещо метално под него) и може и да се наложи някъде да добавите още разширителен съд.
Изображение

Може и да не съм прав. Ще се радвам да споделите мнение. Отново благодаря на всички за съветите!

П.П. Кой каза, че българските камини не се правят с италиански части и по италиански технологии?!?

Прикачен файл

rs gr.jpg
rs gr.jpg (97.61 KиБ) Видяна 2679 пъти
speka_rs - майстор
Антон С. ако масторите ще идват да слагат допълнителния разширителен съд ги накарай да ти направят и хидравличния изравнител.
brassSob - специалист
Антоне извинявам се. Грешката е моя. Грешката идва, че погледнах новите в склада и са 12 л. Сега погледнах пробил и е 10л.
segaseu4i - напреднал
пет окт 18, 2019 1:36 amАнтон С. написа:
съб окт 12, 2019 4:19 pmsegaseu4i написа:
Здравейте, колеги,
Четох доста преди да се регистрирам.
Колега, не знам дали някой ще ти отговори... Не съм ОВК проектант, но ще се радвам да помогна на сродна душа. Според мен си близко до правилните изчисления, но аз съм лаик в областта. За пример - ще отоплявям 180 кв обитаема площ с 11 радиатора COMRAD различни размери и 2 лири в баните. И камината разбира се. Радиатори има във всяко помещение. И при мен приземния етаж е вкопан, с разликата, че
площта е по-голяма. Има и изолация, както при теб. Моите радиатори са с обща мощност 23740 вата. Така като гледам работата на 16-ката е на ръба на възможностите й и то при доста топлото време в момента. При теб, би трябвало да е по-лесно постижимо. С 65 градуса на водата, лично аз няма да мога да стопля къщата. Надявам се да съм ти помогнал с въпросителните.
Благодаря за отговора. Полезен ми е.
Предварително се извинявам за въпроса ако не му е тук мястото. Имам грейко бижу 16, не съм се сблъсквала до сега с отопление на пелети. Искам да ви попитам за съвет за самите пелети, какви използвате. Монтажника ми е изключително неотзивчив човек и не ме насочва към обсолютно нищо... ностройва камината и казва не пипай, но като я запаля започва да гори нормално, след 10мин започва супер силен пламък, тжй казва като сш стигне температурата ще намалее, дали наистина е така? Не съм я палила дълго време тъй като още не е студено и връща дим. На колко градуса я държите? При мен за 88кв апартамент с вътрешна изолация е настроена на 60градуса 4 стай с 5 радиатора от които 1в коридора. Искам да достигна стайна температура от 24-26 градуса на колко трябва да е настроена за да получа желания ефект. Четох темата, но нали съм жена... не руса но все пак жена :-D и не разбрах много много. Но най-вече ме интересува избора на пелети, за да достигна максимално кпд и естествено не висок разход и да не са от най скъпите... благодаря на всички за отделеното време, дори и на тези който ми се присмеят за некомпетентността :-D :-D
n.ganev - майстор
Температурата в стаите се поддържа каквато желаете благодарение на термовентилите и термоглавите. Пелети - само дървесни и хубави. 60* на водата е добре, а при по-студено време 65*. другото е въпрос на настройки

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: