Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
solo5 - майстор
Master_Kenobi написа:
Ама, за кво й е собственост на дамата върху тая (другата) съборетина?! Пък и каква ли стойност има?
ми зависи от мястото :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
При всички случаи, ако не е милиардерка, трябва да задвижи веднага нещата. Те ще се натаманят във времето. Ако сега не сезира Органи-те, после ще е късно. Да не се окаже, че тя ремонтирайки е съборила на хората къщичката...
Master_Kenobi - V.I.P.
solo5 написа:
ми зависи от мястото :-D
Собствеността на мястото кво общо има с това на къщата? Може и да не е тяхно. Може да има още 100, или 100+n (неизвестни към момента) собственика... Сложна работа е да тръгнеш по тоя път.
n_a написа:
Да не се окаже, че тя ремонтирайки е съборила на хората къщичката...
Като нищо! Зависи кви адвокати извади противната страна...
Преди да я купи дядо ми навремето цялата къща е била на двама братя,които си разпродават половинките поотделно,така че явно е строена наедно.Аз неразбирам от строителство ,но щом моята стена е започнала да се цепи/като всичко е здраво все още,засега има само огромни пукнатини в стената/си вадя извода,че е обща на двете сгради.Само ,че ми прави впечатление,че моята половина е тухлена с паянти/май така се наричаха/т.е греди перпендикулярно и по диагонах и между тях тухли,а половинката на съседите е кирпич.
В писмото което получиха/аз получих копие/пишеше ,че общината ги приканва да вземат мерки да ремонтират собствеността си,защото причиняват щети на мен.То беше един абзац,като половината имена и адреси.
След като получи писмото въпросният човек ми се обади и се разбрахме да извика хора да съборят или ремонтират незнам,като се разбрахме да се включа и аз за моята част от покрива.Вече 10 месеца не прояви инициатива.Търсих го,но той ми казва да му се обадя ,когато реша да ремонтирам.
Преди 2 години се разведох и непредвидено ми се наложи да живея в този имот и всичките ми финанси отидоха по ремонта на една пристройка към къщата,за да я направя годна за живеене.Така че не успях да направя ремонт на покрива.Но то и какъв ли ремонт мога да направя.Струва ми се ,че няма смисъл,защото ако ще пада да пада стария покрив :?
Варианта със Строителен контрол ми се струва удачен...Хората поне ще установят реалните щети и ще предпишат какво трябва да се направи....Страхувам се само,ако се окаже че цялата къща е една постройка дали може да се раздели...
Дано не ми се скара някой модератор ,че занимавам форума с такива неща,но някак ми се искаше да получа съвет от специалисти какво да предприема.
Благодаря Ви.
Ето цялата къща..Не мисля че е за събаряне :sad:

Прикачен файл

Untitled 1.jpg
Untitled 1.jpg (26 KиБ) Видяна 5939 пъти
damian_7 - специалист
Къщата изглежда добра за живеене, струва си да се бориш за нейното задържане и възстановяване. Аз мога да ти предложа вариант, който видях да правят в нашия град, макар и да не мога да разбера защо точно го правят. При вече изградена къща (по правило по-стара) се издигат вътрешни стени, изцяло тухлени или от друг строителен материал. В някои от случаите накрая оставяха и старата стена, един вид тя се явява изолация на новата. В другите случаи старата стена се отстранява. В твоят случай това изглежда неприемливо на този етап и с липсата на средства. Може би целта на твоите съседи е да оставят тяхната половина на общата къща да падне, а с това и твоята, за да се стигне до продажба на мястото.
Бих ти препоръчал до решаване на нещата да се преместиш при близки или приятели, защото не се знае какво може да стане през зимата, ако не се предприемат спешни мерки по стопиране на разрушението. :?
damian_7 - специалист
Май излиза, че къщата е била едно цяло преди дядо ти да купи половината от нея. В такъв случай варианта е да се издигне разделителна стена от земята (с основи разбира се), която да раздели твоята част от къщата от останалата. Другите собственици трябва да издигнат от тяхна страна същата такава, която ще пази твоята къща, ако тяхната се разруши.
solo5 - майстор
щетите трябва да се поемат от рушителите
така че почвай да пишеш до компетентните органи
и да затягаш примката :roll:
NatalyTake - специалист
Моля Ви, вещите в тази ситуация, аз имам същият проблем и моля за съвет. Аз имах глупостта да си направя основен ремонт на моята половина и малка пристройка, за която имам виза, но нямам одобрен план. Бихте ли ми казали, ако извикам хората от общината, да видят как съседа ми "стопанисва" другата част на къщата, няма ли да ми направят първо проблем за пристройката. А и имате ли представа какви документи ми трябват за узаконяване на пристройката. Четох в общината на едно обявление, че трябва около 40 документа, но пишеше за нова постройка, а нямаше кой да ми обясни точно за моя случай какво се иска. толкова са нелюбезни, че чак ми се плачеше накрая, като излизах от общината.
Моля Ви за съвет!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Твоята половина реална ли е или идеални части?

Тема "къща на калкан-едната се събаря..дайте съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: