Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
Те тия са кварцови. Аз взех миналата година Кумтел за тераса да топля на пушачите бузите и ушите. Ми топли не е като да не топли, където те пече е топло.
kiki777 - напреднал
А някаква идея защо има толкова голяма разлика в цените? Не вярвам да е само заради производителя. Повечето инфрачервени печки на чужди фирми са над 400лв. На сайта на елтерм даже има и по-скъпи. На едните пише просто кварцов, а на другите инфрачервен отоплител. Не искам да купувам нещо евтино и да се разочаровам от технологията. Затова се интересувам от мнението на хора, които са ползвали.
burkov - специалист
Ако стоиш прав под лампата е ок, целия ще те затопли.
Седнеш ли на масата, краката ти стават на сладолед на клечка.

Бих помислил за нещо което да върти въздуха.
Печка с вентилатор за спорадично ползване е варианта според мен.
вт окт 29, 2019 12:27 pmkiki777 написа:
А някаква идея защо има толкова голяма разлика в цените? Не вярвам да е само заради производителя. Повечето инфрачервени печки на чужди фирми са над 400лв. На сайта на елтерм даже има и по-скъпи. На едните пише просто кварцов, а на другите инфрачервен отоплител. Не искам да купувам нещо евтино и да се разочаровам от технологията. Затова се интересувам от мнението на хора, които са ползвали.
Според мене, щото- "Имал бол пари, дал." Може и да бъркам, ама от слабите ми познания за тока, едва ли.
400 лева няма да изхарчиш, за дърва, сяка събота и неделя гости да посрещаш, в "барбекюто". Кво "барбекю"е ако не замирише?!
Миналия сезон монтирах печка на подобно, ок 50 квадрата, дето с две 12ски трепереха децата. Кви инфракрасни или кварцови ши го стоплят туй?! Че и по 400!!!
EDI - майстор
Аз съм с елдомска в работилницата, в студа си ми топли доволно добре.Е, не е баня, но е топло да се работи без проблеми.Но там съм прав и се движа.На "сянка" не е комфортно.
plamen6703 - майстор
вт окт 29, 2019 10:40 amkiki777 написа:
Идеята за монтаж на тавана е да не заема място. Те не са ли с рефлектор, който насочва лъчите надолу? Самите печки от задната страна нагряват ли се?
Трябва да си степенуваш идеите, основната идея е да отопляваш помещението :) с печка на тавана няма да се получат нещата.
Печка на стойка не заема кой знае колко място и може според нуждите ти да се се позиционира на различни места в помещението и извън него.
При мен са три, но не винаги пускам трите и мога да ги места и навън в беседката, което ги прави много удобни за ползване. Разхода на ел.енергия не е за пренебрегване, три печки са ти пет киловата на час, за пет часа масрафа ти за печките е едно печено пиле.
Не се вкарай със скъпи печки, че може да не ти излезе сметката и после да се чудиш какво да ги правиш тия печки. :partyman:
kiki777 - напреднал
Да основната ми цел е да отоплявам помещението. Честно казано не ме притеснява нито разхода на ток, нито цената на уредите, но не искам и да се изхвърлям. Целта е максимално бързо да се затопли, т.е. като отида там зимата да може в размките на 20-30 мин на човек да му е достатъчно комфортно, Парите за ток не са проблем, защото помещението сигурно ще се използва 5-10 пъти зимата, т.е. 100-150 лв на зима няма да ме съборят. Защо казваш, че печка на тавана няма да топли? Каква е разликата с такава на стойка? Мисля да купя онлайн и ако не ми хареса да я върна, но не искам да купувам без да съм преценил добре нещата.
plamen6703 - майстор
Не съм казал, че печката на тавана няма да топли, ще топли, но няма да се радваш на такава топлина каквато ще имаш при печка на стойка. Знаеш, че принципа е топлият въздух отива нагоре, студеният е близо до пода. Идеята за купуване по интернет е много добра. Купи една печка за тавана и една на стойка, убеди се на място коя ще е твоята печка и която е не отговаря на изискванията ти я връщаш обратно. След това вече ако е необходима още една, знаеш каква да добавиш и си решаваш проблема.
Истината е, че аз печка на тавана не съм ползвал и коментара ми е само на база теоретични данни, ако вземеш такава за тавана, ще се радвам да споделиш емпирични данни :)! :partyman:
kiki777 - напреднал
Данни със сигурност ще споделя, винаги го правя след питаме във форума. Така питах и после си направих барбекюто :)
Въпроса е, че това са ИЧ нагреватели, които не би трябвало да нагряват въздуха, а обектите, т.е. хората и ако е насочена надолу си мисля, че ще топли и пода.
ben84 - специалист
вт окт 29, 2019 12:27 pmkiki777 написа:
Разликата идва от вложените материали и най-много от марката и рекламата.
Кварцова печка 2500 вата за 40 лева не топли по зле от 2500 ватов "супер-дупер инфра червен панел" от 400.
Глупаво е да се изхвърляш, дори и да можеш да си го позволиш. Освен ако не те изкуши някоя екстра като да можеш да си я управляваш през телефона например.
Последна промяна от ben84 на вт окт 29, 2019 8:41 pm, променено общо 1 път.

Тема "Инфрачервено отопление или климатик за барбекю" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: