Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
maddoktor - специалист
здравейте - сега се подава възможност да си земем климатик .
аз четох темата която ми отвори очите относно марките - коя и коя да взема.
избора е доста богат - но има нещо което в момента никой не може да ми помогне - и се надявам да ми помогнете .
Решихме да се монтира във Хола. Но ще направя малко предистория .
Живея в панелка - на 3-тия етаж ( ако това е от значение ). Изложението на стаята в която ще бъде е източно падам се с вънвна стена - и на всичкото отгоре тя е със дървена дограма с размери
прозорец + врата - визоко 210 см. - широко 290 см. и е към терасата :) , а стята е около 50 кубични метра .
понеже знам че се смята уж според спецовете 70 вата - на куб. метър
и според тях климатика трябва да е 3500 вата - да ама :) според мен е малко това .
другото което знам е че задължително Инвертор и да е скъп .
това ми дава две неща
бачкане в голем студ :)
свеждане до мин. разходите за отопление на тази стая и възвръщане на парите които са отишли ако е с ел. печка .

НО фатката е правилно избиране на мощността която трябва да има климатика за да работи перфектно - а не да му задам да топли и да достига до 20 градуса :)

предложете ми примерно три вариянта
най- доброто - и скъпото
средна хубост
минимума
като максимума да е не-повече от 2000 лв.
doc_bg - напреднал
Не съм специалист, но имам опит с 4 машини от различни класове и мощности (Мидеа, Панасоник, Мицубиши, Фуджицу). Горещо те съветвам да се насочиш към инвертор Мitsubishi Heavi oт специализиран магазин. Тихи, здрави, икономични и скъпи :lol: , но си струва. А за мощността- фирмата осигуряваща монтажа и сервиза трябва да я изчисли най-точно- за което си носи и отговорността.
Успех!
Любо - специалист
50вата на кубик го дават,с презастрахавоне 60 е добре
EDI - майстор
По начина, по който описваш помещението, на теб ти трябват поне 70 вата/кубик за да си сигурен, че няма да мръзнеш при ниски телператури.Това ти дава номинал около 3500 вата.Вземи си ФУДЖИ, ФУДЖИЦУ или ДЖЕНЕРАЛ 09 LDC - номинал 3600 вата, максимално топлоотдаване 6100 вата, при -15 градуса топлоотдава над 3 кв, тих е, има плазмен филтър за пречистване на въздуха, достатъчно ниска консумация.Цената е 1630 лева без монтажа.
maddoktor - специалист
реших да попълня празнината от знания :) в моята иначе празна кратуна :lol: като задам няколко важни за мене въпроси - но за вас може да са малоумни .

порових се малко в нета и попаднах на това
http://jarclima.com/general-ashb09ld-plazma/
за едно и също нещо ли говорим :)
сега от инфото което са поместили виждам няколко неща
1: една променяща се мощност на отопление 0,5 до 6,1 кW
и една фиксирана мощност
от приказки съм чувал че според темп. в стаята и зададената - климатика си променя мощността за да поддържа зададената темп.
но защо пишат някаква фиксирана мощност .

2: дали трябва да се притеснявам от показаното че климатика е оразмерен за обем на помещение 55 - а моето е приблизително 50 ( без мебелите )
а и като се има в предвид че стаята не е термоизолирана - демек пускаш печка - става топло - спираш я и за броени минути става студ .

сега измерих температурната разлика с цифров термометър
когато вънка както е сега е : 4 градуса
то в стаята е показано 15 градуса в близост до прозорците , в другият край на стаята е 17 градуса

според моето усещане за топло - студено - най- приятната за мене темп. е 24 градуса - когато тя е 20 = то ми се струва леко хладно :)
а от 27 и нагоре ми е жега .

3: ти беше споменал че климатика би работил и на -15 градуса външна темп.
от тука ми идват две мисли
А : ако навънка е примерно -5 градуса > то вътре до колко може да покачи
Б : до каква външна темп. ще работи ОК - и после му се понижават зададените параметри

питах те последното - понеже съм бачкал известно време в маазин за бяла и черна техника - и като такъв в този магазин се предлагат и климатици :) естествено
но примерно хората взимат да кажем най- евтиното от рода на
мидеа - беко - техникер ли беше не помня - и се оплакват че повече от 20 градуса не могат да качат - и продавачите викат че е нормално - все пак това не е пчека на дърва и въглища :)

другото което се сетих да попитам е следното - ОК примерно давам 1600 лева за климатик , за такава сума приблизителен живот на климатика - ако сервиза е стабилен в монтажа , ако си прави супер профилактиката всяка година ( а не да го пръсне леко и готово )
поне някакви гарантирани години живот :) или няма нищо гарантирано .
EDI - майстор
За този модел става дума.Цифрите са минимално-номинално-максимално топлоотдаване.Пресмята се според номиналтото необходимото топлоотдаване.Стаята ти е сравнително топла и ще ти върши работа.До -15 градуса работят повечето съвременни климатици, след нея също работят, но стават малко по-неефективни.Има и НОРДИК модели до -25 градуса, но са на по-високи цени.Не може теоретично да се каже колко ще поддържа, ако вън е -5 или-10.Този модел е доста мощен, последния от плеядата на семейство ФУДЖИЦУ, който има високи номинал и максимал на топлоотдаване и се води девятка.Забрави машина под 1300-1500 лева да ти топли добре помещението, тези, които си изброил няма да ти свършат работа, особено като искаш 24 градуса.Пишеш без мебелите, това означава ли, че стаята е по-голяма.Тъй като искаш по-висока темрература, за по-сигурно се насочи към 12-ката на модела.
maddoktor - специалист
ами да аз писах без мебелите - геометрията на стаята .
трудно ще ми е да сметня всеки уред колко обем премахват от стаята .
може да видим да се насоча към по-мощният климатик , щом този вариянт като климатик е най-добре за стаята .
А има ли и по-добри ? дори и по-скъпи от тази цена ?

и не на последно място - има ли сервиз който наистина е супер - откъм монтаж и обслужване - в Ямбол . Понеже и това е много важно - както четох в нета - няма гаранция дори и 10000 лв. климатик - това е машина - и сервиза ако е точен - всичко е супер .
EDI - майстор
Сега разбрах за обема.Вземи си 12LD, цената е към 1850 боз монтажа.минималното топлоатдаване е същото, с по-висок номинал.Ще си сигурен, че ще отоплява добре помещението.За покупката и монтажа отиди в ИВ-СЕРВИЗ, до ТРИТЕ ВЯТЪРА се намира.От там ще ти доставят машината и ще ти я монтират.На мен са ми монтирали всичките климатици /няколко на брой/.Има и по-скъпи, но тази машина е добра за теб, има и достатъчно екстри.
maddoktor - специалист
извинявам се малко - ама явно съм се сбъркал
когато днеска премерих темп. цял ден вънка е 10 градуса
вътре е 16 градуса
но от инфото 12-тицата ми дава близо 5000 вата - което сметнато към кубик 100 вата на кубик . Наистина друг климатик нема смисъл да издирвам .
Тия дни като сме готови ще ги поръчаме от сервиза който ми препоръча и до седмица след заявката ще се топлим :)
EDI - майстор
А така :-D , машината си е много добра.като я сложат, докладвай.... :-D

Тема "инфо за климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: