• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пет ное 01, 2019 9:00 pmLazarGanev написа:

А бе ти не си съгласен, щото не си наясно. Това е конвенционален котел - докато запали и почва да фучи на макс (24кВт) преди да почне да модулира, термоглавите са затворени (на 2), няма циркулация, греят се 1-2 литра в топлообменника - колко секунди им трябва при 24кВт?

Дали аз съм наясно остави другите да решават.

Обаче още в първият пост топикстартертерката е написала: Къщата, която отоплявам е 200 м2, радиаторните вентили навсякъде са на 5 ( макс), няма други регулатори.

Така, че приказки за модерни котли с ниска минимална мощност не на мен.

Котела и на максимална мощност да стартира не може да изключи по температура на вода.

Това, че ти не си виждал задрръстен топлообменник с котлен камък не означава, че такива няма. На 2-3 дни за 2 додини да допълваш с водопроводна вода си е предпоставка за проблем..
Деситка, един- двама, от пишещите, работят газификация. Другите просто пишат. Твоята работа е да отсееш.

Шопе, " На 2-3 дни за 2 години да допълваш с водопроводна вода си е предпоставка за проблем..", май беше обяснено, че е допълвано по 100-200 млл. Колко вода ли е минала през 11 годишен работещ бойлер, който още не е отварян? Емайлиран е, да знайш!
шоп - майстор
пет ное 01, 2019 9:37 pmТрифон П.Трифонов написа:
Колко вода ли е минала през 11 годишен работещ бойлер, който още не е отварян? Емайлиран е, да знайш!
Примера не е меродавен. Не сравняваме бойлер с котел. Твърдост на вода от населено място до наслелено място също не можем да сравняваме.

За последното ще ти дам пример. При мен водата е много "твърда" Съдомиялната ми върви с тестер. И според него съм настроил омекотителя на макс 12 та степен. Два кг сол за съдомиялни се дозира за 10 ина дни употреба. Мога да кажа, че разхода за сол е по-голям от разхода за миещи таблетки.

Иначе проблема на дамата не е от газта за да търсим лицензирани "спецове"
Проблема се решава с логика и елементарни познания по физика.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет ное 01, 2019 9:32 pmшоп написа:

Дали аз съм наясно остави другите да решават.

Обаче още в първият пост топикстартертерката е написала: Къщата, която отоплявам е 200 м2, радиаторните вентили навсякъде са на 5 ( макс), няма други регулатори.

Така, че приказки за модерни котли с ниска минимална мощност не на мен.

Котела и на максимална мощност да стартира не може да изключи по температура на вода.

Това, че ти не си виждал задрръстен топлообменник с котлен камък не означава, че такива няма. На 2-3 дни за 2 додини да допълваш с водопроводна вода си е предпоставка за проблем..
Добре, ама чети темата и в развитие:
пон окт 28, 2019 10:39 pmDessie написа:
В 16.00 часа пуснах на режим отопление - 65 градуса Т на водата, отворих всичките термоглави на 5, след първоначалното дълго горене докато подгрее водата загряха всички радиатори, след което намалих термиглавите на 2. Остана незапален близо час, от два часа обаче пак пали, вдига Т до 67-71 градуса, общо гори 15 секунди по таймер и гаси за 60 секунди, в които на дисплея му Т пада на 53 градуса и той отново пали.... радиаторите са топли само от към термоглавите и не се усеща като отопление
Значи при отворени термоглави на 5, т.е. при действаши радиатори, топлообменникът не е задръстен и котелът гори дълго време, както е било предни години, а после термоглавите са дадени на 2, радиаторите се затварят (може би с изключение на някоя лира), горелката спира по температура на водата и остава изключена близо час. Помпата обикновено има постциркулация 3 минути, което не успява да охлади водата, което означава, че наистина радиаторите са затворени и няма никакво топлоотдаване, щом като водата в котела пада само с 10 градуса на час. След като е паднала водата в котела с 10 градуса, горелката пали отново, но явно повечето радиатори още са затворени и котелът работи само 15 секунди, сгрява няколкото литра вода в своя топлообменник и тръбите до лирата (и евентуално някой отворил радиатор) и горелката пак спира, помпата остава да върти 3 минути. Явно обаче има и някой друг отворил радиатор, защото вече температурата на водата пада по-бързо (60 секунди) и горелката пак се включва. И котелът почва да си цъка цял ден, цял сезон или цели 10 отоплителни сезона. Знаеш ли колко такива системи съм наблюдавал (изградени от "колеги") ? Беше си масов случай преди - двуконтурен котел с минимална мощност 10кВт + система от 3 малки радиатора с термоглави и една лира. Котелът сложен на 50*С, няма стаен термостат, щото с термоглавите по-точно се регулирала температурата в стаите. Котелът още от нов е обречен от подобно "циклене" - работи 1-2-3 минути, почива 3 минути (щото софта не му позволява да пали по-рано) и така протича целия му живот, докато не се скапе. Точно поради тази причина, като гледам как се мъчат котлите, още от тогава недолюбвам термоглавите и малките системи с 2-3-4 радиатора съм ги правил с добре изчислени радиатори ( за да топлят стаите еднакво), обикновени радиаторни вентили и котелът да се управлява от стаен термостат. Като запали, работят всички радиатори, стопля се къщата, стайният термостат спира котела и той почива дълго време, защото стайната температура пада бавно, за разлика от температурата на водата. По този начин дори и в преходните сезони котелът работи в оптимален режим, а не цък-цък. Само че много "инсталатори" оразмеряват радиаторите според мястото в стаята и размерите на прозореца и така всяка стая е с различна температура, но като сложат термоглави на всеки радиатор, грешките от оразмеряването на радиаторите се прикриват, пък котела кучета го яли. За сравнение - котлите, които аз съм пускал са 99% комбинирани със стаен термостат и клиентите винаги са били доволни и с по-ниски сметки от комшиите с термоглави.
Затова препоръчвам на Деси като сложи закупения термостат, да остави термоглавите на 5, да зададе температура на водата 60-70*С и да наблюдава и докладва поведението на котела, за да го обсъждаме пак. :wink:
Dessie - специалист
Лазар - купих термостат и одеве исках да го свържа, оказа се, че няма окабеляване към датчика. Утре ме зове железарията, та следобяд ще го свързвам...

В тая връзка - от къде да го захраня с ток - от контакта, в който е включен котела да бодна един разклонител или да си взема ток от захранването на котела?

Пътьом като свалих капака опипах... температурата на тръбата с връщащата се от радиаторите вода не се променя, тази обаче на изходящата се загрява супер бързо и също толкова бързо изстива- това ОК ли е?
По-добре го захрани от външен източник, а не от котела.
Описаното за температурите на тръбите говори за много малка циркулация и точно това е причината за бързото загряване на котела. Според мен малката циркулация се дължи основно на затворени термоглави, а не толкова на задръстен топлообменник и като монтираш термостата и отвориш термоглавите на макс, нещата ще се подобрят значително.
Жоро Георгиев - специалист
съб ное 02, 2019 1:31 amLazarGanev написа:
... Като запали, работят всички радиатори, стопля се къщата, стайният термостат спира котела и той почива дълго време, защото стайната температура пада бавно, за разлика от температурата на водата. По този начин дори и в преходните сезони котелът работи в оптимален режим, а не цък-цък....
Мога само да потвърдя думите на Lazar Ganev. Имам термоглави на радиаторите, но те винаги си стоят отворени на 5. Котелът никога не се гаси. Управлява се от стаен регулатор. От 0800 до 22 00 часа е зададена температура 23 гр, а от 22 00 до 08 00 18 гр. Температурата на водата е настроена на 70 гр. Сутрин, след проветряване, (когато съпругата се опитва да изравни вътрешната с външната температура), котела тръгва на пълна мощност. След достигане на зададената температура (след час, два или три зависи от външната температура), котелът изключва. След това се включва от време на време, но вече на по-ниска температура 40-50 гр. Отоплявам 100 кв панелно жилище.
Dessie - специалист
съб ное 02, 2019 2:07 amLazarGanev написа:
По-добре го захрани от външен източник, а не от котела.
Описаното за температурите на тръбите говори за много малка циркулация и точно това е причината за бързото загряване на котела. Според мен малката циркулация се дължи основно на затворени термоглави, а не толкова на задръстен топлообменник и като монтираш термостата и отвориш термоглавите на макс, нещата ще се подобрят значително.
Ай добро утро!
Ще връзвам отвън - благодаря!

Има нов проблем - лирата в банята на партера снощи я заварих изстинала ( там врътката е на 4, секретния вентил е на оборот и половина и 4 дни всичко беше ОК- обезвъздуших ( нямаше въздух) и преместих от 4 на 5 -след малко се затопли, върнах я обратно на 4, сега пак е студена....всички останали радиатори са топли ( Т в стаята е 24,5 градуса) Та въпроса е какво се обърка?
Деска, страшна си! Баси к'ви жени имат хората!

Гледам комшията в 4 сутринта простира:

- Абе, комши, к'во правиш, бе!?

- Простирам!

- Че кога изпра?

- Докато готвех.

- Докато готвеше? Че кога спа?

- Като се жених!
Dessie - специалист
съб ное 02, 2019 8:52 amLazarGanev написа:
Деска, страшна си! Баси к'ви жени имат хората!

Гледам комшията в 4 сутринта простира:

- Абе, комши, к'во правиш, бе!?

- Простирам!

- Че кога изпра?

- Докато готвех.

- Докато готвеше? Че кога спа?

- Като се жених!

Лазаре - нидей са иб@ава, кажи ко да я правя тая лира? Секретния вентил да бутам? Ама що 4 дни работи, пък сега не ще? :?

Вица си го бива :-)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Проблем с газов котел Unical Eve 05" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: