Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ае, пак са почна- Интиели-минтиели, неръждайки-сгъвайки....
Андри, личен опит, още не съм опатил от емайлиран, повече от 20 години.
Буфера е черно жилязо, кара шеста и не смятам да го продавам.
Диференциален на Интиел, с неговите си сензори, кара девета година сякаш.
Беше оборотен за слънчевия, сега ми кара каминката. Ако не е надежден, ша ли да си слагам парогенератор в къщата. И след като имам печка, трябва да имам и UPS, а след като го имам, що да не вържа на него солар, газов котел, пелетен котел, хидрофор, инкубатор....
Егаси войната тука!
Андри, Шопа си е навил на масрафа, ама тебе поне ши та кача на покрива, ши видиш бойлери, котли, буфери- муфери и т.н.
Само заради тебе ши си напрая една мини Дрън-Бръм.
Andri01 - майстор
Да ,бе и после ще искаш да те черпя заради ...дрън/брън! :axe: :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
пет ное 01, 2019 9:26 amdilait19 написа:
Мерси за компетентното мнение, L. G. Но проблемът е, че с-та беше затворена, :drinkers:, но за мен не е одачна. Писна ми да сменям температурни датчици и термостати на Интел, и само да доливам течности, а м/у другото ръждата пак си я имаше. На предишния боилер също от200л, му гръмна самият съд, след 12г.експлатация, а серпентините са ръждиви но доста зьрави,тях и в момента ги ползвам за топлообменник
Ама то най-обикновено кисело зеле да вземеш, дето му се слага само вода и сол, ама като не е направено както трябва, някой път не става за ядене, нали? Та не е виновна системата под налягане, ами не е направена както трябва. Всяко нещо си има тънкости и си иска своето.
lov - майстор
Щом ти е отворена системата шибни му една шепа калиев бихромат като инхибитор срещу корозията и си гледай кефа.

п.п. Трябва да е около 0,025% разтвор. Съвместим е и с антифриз.
Andri01 - майстор
Да ,ама-не! Не върши работа. Изпробвано преди около 2г,по съвет на колежка-химичка. Даже,с преобразователя на ръжда имаш по-добър ефект.
lov - майстор
Е па аз 20 години съм го ползвал по предписание на производителя на техниката. Това че ти прилича разтвора на боза в оранжево не означава че имаш корозия и ръжда в системата.
А и другото преди да се ползва системата трябва да бъде добре промита и изчистена. Ако си го сипал връз всичката тиня няма как да стане.
radius - майстор
Бах тоз бихромат, таман се навих :oops:

Може да причини рак, ако бъде вдишан. Може да причини наследствени генетични увреждания.

Също така е вреден при контакт с кожата. Токсичен при поглъщане. Силно токсичен при вдишване.

Възпалителен за респираторния тракт и кожата. Риск от сериозни увреждания на очите.

Има случаи на свръхчувствителност при контакт с кожата. Силно токсичен за водни организми,

може да има дълготраен вреден ефект върху водната среда.
lov - майстор
Бах тез еколози. Забраниха живачните термометри, че да ползваме китайски евтини боклуци. Дето са зависими от още по отровни батерии съдържащи кадмий. Забраниха лампите с нажежаема жичка, че да минем на енергоспестяващи. Апропо там също има живак. То и тях забраниха ама леда нещо куца и не се вижда светлинка в тунела. Та все още хем са забранени хем не са. Забраниха азбеста добре, че не разкопаха да извадят водопроводните тръбите на повече от половин българия или да гътнат една камари сгради щото покривите са от етернитови панели. И бихромата го изкараха по страшен от дявола да не говорим, че половин век са се обработвали кожи с него.
То и оловото отровно па съм фанал поялника още като дете и до ден днешен дишам оловни пари. Пък не съм чул някой колега да е умрял от отравяне с олово. И работя с още една камара химикали дето като ги четеш това за бихромата ще ти се стори като лекарственото описание на аспирин. :lol:
radius - майстор
Бе и аз съм топил олово от акумулатори в паничка, ама какво от това. Това не означава, че не е вредно, нито пък че като ми няма нищо и на братчеда също, не е проблем. Статистически е опасно и язък че съм сипал пропиленгликол вместо по-евтиния етиленгликол, ако ще го смесвам с други отрови.
Иначе за престараването с крушките и термометрите съм съгласен, но според мен това е различно.
lov - майстор
Аз какво казах. Че щом му е отворена системата може. И тогава не му трябва пропилен гликол. То и з пропилена много хвалби пък утре ще видят какви кусури да му намерят. Не че няма де ама е друга темс.

Тема "Масло, вместо антифриз, в соларна с-ма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: