• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dessie - специалист
Докладвам се - свързах термостата, в крайна сметка не посмях да го вържа директно на клемите на контакта и му вързах щепсел. Проработи веднага. При Т в стаята 24,6 му зададох да прави 25. Т на котела дадох на 60 градуса - прегря и изгаси за няколко секунди, след което пак запали. Сега вдигнах до 65 и ще чакам да видя....

Помпата не съм пипала, не съм изливала в системата и почистващия препарат за топлообменника, искам едно по едно да гледам нещата, че иначе никога няма да разбера какво му е....
LazarGanev - "Велик майстор"
Деси, я кажи какви радиатори участват в експеримента, да им сметнем мощността при 60*С
Dessie - специалист
съб ное 02, 2019 7:25 pmLazarGanev написа:
Деси, я кажи какви радиатори участват в експеримента, да им сметнем мощността при 60*С
Казвам веднага:
Етаж 1:
Лира 60х80 см
Радиатор 1: 15 глидера х60 см
Радиатор 2: 15 глидера х 60 см
Радиатор 3: 19 глидера х 60 см

Етаж 2:
Лира: 140х40
Радиатор 1: 5 глидера х 85 см
Радиатор 2: 7 глидера х 60 см
Радиатор 3: 20 глидера х 40 см

Всички радиатори са алуминиеви....

П.п чудя се, защо няма отгововори, то аз не съм си постнала :-)
Тези размери междуосово разстояние ли ги мериш или габарити? Всички термоглави отворени ли са?
Dessie - специалист
нед ное 03, 2019 12:51 amLazarGanev написа:
Тези размери междуосово разстояние ли ги мериш или габарити? Всички термоглави отворени ли са?
Това са габаритите, замислих се дали не се мери междуосието, ма понеже не знаех, та не уточних.
Всички изброени по-горе радиатори са с термоглави в момента са на 5, в системата има още два радиатора, но не ги включвам в горния пост, т.к. ги пускам изключително рядко - единият е в кухнята, където прозорецът е почти денонощно отворен на ножица, другият е в простирното -и там е денонощно отворен прозореца, за да излиза влагата от прането. Вратата на кухнята в 60 от времето е отворена към хола с трите радиатора, но пък в кухнята са много уреди, които излъчват топлина, та не е много голяма амплитудата.

Откакто докладвах, че Т на водата в котела е на 65 градуса не е изключвал от прегряване. За теста зададох стайна Т 25 градуса - режима ма работа е около 30 мин, после не пали почти час, което поне според мен е ОК. От 17.30 до 0.00 часа е подгрявал 5 пъти по този начин, изхарчил е около 3,5 м3 газ. За 30-те минути горене според показанията на котела не вдига повече от 63 градуса, но в момента, в който изключи веднага показва 53 градуса. Иначе стайната Т си я държи и не пали, докато не падне на 24,8 градуса според външния термостат. На дисплея на котела преди запалване Т се върти около 40, като спада доста бавно от 53. Нормално ли е да показва 63 докато гори и веднага след изгасването да покаже 53?

Сега за през нощта съм го оставила да поддържа 22 градуса, че през последните 2-3 дни полудях от жега на тия 25 градуса, аз съм си от моржовете - спя на 18-19, битувам на 22-23 и тия градус-два отгоре ми идват вповече....

Излях и препарата за котлен камък, беше комична ситуация, ама на сутринта ще ви разказвам, че отивам да спя....
Въх, пристанах ти!
Хубаво е, че уточни кога е настъпило подобрението. Да напишеш и развръзката, след препарата!
Който е спал, кат са е женил, сига ши прай тутманик.
нед ное 03, 2019 1:57 amDessie написа:
нед ное 03, 2019 12:51 amLazarGanev написа:
Тези размери междуосово разстояние ли ги мериш или габарити?
Това са габаритите, замислих се дали не се мери междуосието, ма понеже не знаех, та не уточних.
При алуминиевите радиатори се мери междуосието, панелните се дават с габаритни размери. Попитах те, понеже дадените размери не отговарят на стандартните размери на алум. радиатори, а са по-близо до габаритите на тези стандарти, но се разбрахме де. Всъщност аз исках да изчисля приблизително тази равновесна температура 63*С, до която ти си достигнала имперично. При тези 63*С мощността на твоята отоплителна система (излъчването на радиатори и тръби) се изравнява с минималната мощност на котела. Под тази температура на водата радиаторната мощност става по-малка и равновесието изчезва, котелът прегрява и изключва, после пак включва и т.н. (започва да цикли). И ти вече трябва да запомниш, че не трябва да задаваш по-ниска температура на водата. Задаваш си 65*С, котелът се кротва и изключва по стайна температура. Изчаква дълго време (както си забелязала - около час, а не 3 минути, както досега) чак тогава се включва, за да компенсира оня половин градус, с който е паднала стайната температура. Твоята къща е сравнително голяма и тези 10кВт минимална мощност на котела не са чак толкова много, но за един апартамент 60-80м2 10кВт са много, а точно такива котли се слагаха преди 10-15 години, когато беше масовата газификация. Аз тогава бях прохождащ специалист в областта с малка неизвестна фирма, но забелязах тези крещящи несъответствия и се ориентирах да монтирам основно малки едноконтурни котли - Теси кондензен (3-12кВт), Бош кондензен 3.7-16кВт,Теси конвенционален (5-16кВт) или двуконтурни конвенционални Вайлант 6-20кВт и Бош 6-20кВт. Това беше избора тогава на маломощни котли, а повечето колеги монтираха мощни котли с минимална мощност 9-10-12кВт (уж да има, да не се оплаква клиента!), пък и кой ще ти се занимава да монтира и бойлери! Ръгай мощния двуконтурен котел, взимай парите и бягай, клинтът да се спасява! Ама сега повечето ги няма в бранша, пазарът ги изхвърли!
Деси, ти инженерин ли си? Ако не си - трябвало е да станеш! Много добре се ориентира в непозната обстановка и взе набързо най-правилните решения, а резултатът не закъсня! Сега този стар котел, който много хора щяха да отпишат заживя нов живот. Сега той работи оптимално и ти се възползваш максимално от него. Надявам се и химията, която си сложила да подобри още малко положението, но основната причина за цикленето (ниската радиаторна мощност, заради затворени термоглави) е отстранена с монтирането на стайния термостат. Сега вече новите газови котли са с минимална мощност 2-3кВт и твоя проблем се избягва, но пък при пелетните котли масово се наблюдава презапасяване/залитане към големи мощности в комбинация с термоглави на всички радиатори. А при пелетните котли проблемът е още по-голям, защото постоянното редуване на процесите на палене и гасене е много по-неефективно и енергоемко. Така че ползвателите на пелетни котли е добре да прочетат тази тема, особено пък бъдещите ползватели :) .
ESPACE - майстор
нед ное 03, 2019 7:56 amLazarGanev написа:
Сега този стар котел, който много хора щяха да отпишат заживя нов живот. Сега той работи оптимално и ти се възползваш максимално от него.
А с разхода какво правим, защото аз подобрение не виждам - 3,5куб. за 6 часа. Свалила е на 22гр после, разхода ще падне но нека ни държи в течение какво е положението, защото основния проблем е показанието на разходомера. А аз още не съм видял някъде разхода да се промени много при монтаж на терморегулатор и поддържане на идентични температури със и без него.
нед ное 03, 2019 8:08 amESPACE написа:
А аз още не съм видял някъде разхода да се промени много при монтаж на терморегулатор и поддържане на идентични температури със и без него.
Да, така е, съгласен съм - ако се поддържат идентични температури. Но как се поддържат идентични температури - денем 23, а нощем 18*С, когато имаш 10 радиатора? Сутрин и вечер ги обикаляш за да нагласяш термоглавите? После като затворят всички термоглави, трябва да изключиш котела, за да не цикли, както при Деси. Или го оставяш да си цикли, махаш с ръка и викаш "нищо му няма"? Щот ако го изключиш, после трябва да си там, за да го включиш като захладнее. Няма как да е един и същ разхода при 18 и при 23*С стайна температура. Отделно комфорта е не по-маловажен. Тъй че стайният термостат си върши неговото и е незаменим.
Dessie - специалист
Трифон - момците от Топломакс казаха за препарата да се върти в инсталацията 14 дни, та има бая време докато отчета резултат. В тубата, друг момък обясняваше за 5 дни.... знам ли и аз.... ще докладвам де, така или иначе

П.п. Не знам кое е по добре - да си спал като си се женил и сега да правиш тутманик, или да прибереш доброволно трън в задника като мен :-)

Лазар - без термостата стигаше и по-високи Т на Т на водата на котела и пак циклеше. След време, като се е промила инсталацията ще откача стайния термостат за 24 часа да си направя експеримента дали е имало някакъв ефект от промиването и да го видя как работи без него. Много ми е интересно защо веднага след гасенето показва Т на водата в котела 63 градуса, а секунда по-късно веднага пада на 53 и после сваля бавно до около 40.

Не съм инженер - счетоводител съм, но съм любопитна и мнителна :-) винаги търся по-добър вариант на нещата, макар и всички да ми обясняват, че “ ма то така се прави”. Не винаги варианта е приложим, ама поне съм разбрала защо работещото е работещо, а другото не става :-)

ESPACE - от 17.30 до 0.00 часа са почти 8 часа, та ако се направи груба кръчмарска сметка с много “ако”-та, то за 24 часа разхода ще е около 11 м3, което пак не е малко, но до тук статистиката ми показва, че от понеделник в 22.45 до снощи ( събота) в 17.30 съм гръмнала 65 м3, с уточнението, че само в частично в сряда, повече в четвъртък и петък реално се е усещало отопление. Ето инфото:
Понеделник в 16.45 - пуск на системата, вода в котела 65 градуса, вентили на 5 докато се загрее всичко - показание на газомера 29995 при пуск
Понеделник 22,45ч - стана топло, затваряне на всички вентили на 2 , показание на газомера 30001 при притваряне на вентилите, във вторник към 8 сутринта всички радиатори са студени, стаите също. През деня е ползвано голямо количество БГВ, беше ден на чистачката :-)
Вторник 22.45 -показание на газомера 30005 т.е. за 24 часа са издухани 5 м3, но в къщата в студено и по-голямата част, да не кажа всичките са от БГВ-то. Увеличавам термоглавите на 3. Лека- полека се затоплят радиаторите, започва да става комфортно да се стои в стаите в течение на деня.
Сряда 22,45 - показание на газомера 30020, съответно 15 м3 за 24 часа, в стаите е около 21-23 градуса. Отворих термоглавите на 4.
Четвъртък 10.25 - показание на газомера 30031, опукани 11 м3 за 12 часа, съответно по кръчмарски разхода за 24 часа би бил 22 м3. Т в стаите 24-25 градуса. Не е ползвано голямо количество БГВ. Намалявам Т на водата в котела на 50 градуса, термоглавите оставям на 4
Петък 10,20 ч - показание на газомера 30043, разход за 24 часа - 12 м3. Т в стаите 24,5- 25 градуса. Не правя промени.
Събота 10.30 часа - показание на газомера 30055, изхарчени 12 м3.

Та, в тая връзка разход от малко повече от 10 м3 за денонощие си е намаляване на фона на общото. По- интересното е, че преди монтажа на стайния термостат, противно на всички твърдения намаляването на разхода на газ се постига при Т на котела 50 градуса и отворени термоглави, а не на всеобщото твърдение за конвенционалните котли - Т на водата 65-70 градуса и притворени термоглави. :-)

Изобщо нямам намерение да поддържам Т в стаите като на екватора, та със сигурност ще падне още разхода. Знам, че стайния термостат не е пенкилер, та затова и излях препарата за промиване на системата и след две седмици като го източа, ще откача стайния термостат за 24 часа, та да видя има ли подобрение в цикленето и ще доложа какво се случва :-)

Продължавам да не споделям мнението на Лазар, че и преди така е работел, видно е от сметките, които съм плащала през годините, та чисто финансово, аз ще съм най-облагодетелствана ако разбера какъв в проблема и го оправя :-)

П.П. Леле,дано някой има време и търпение да изчете тоя ферман :-)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Проблем с газов котел Unical Eve 05" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: