Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ventzi48 - специалист
Здравейте
Зимата си замина и започвам да мисля за следващата как да сваля още разхода на пелети. По съвети на колегите от форума се снабдих с три броя глидери от Виадрус 22 които ще добавя към моите четири и да стане 7 секции. Искам да попитам за някои тънкости при тази манипулация.
1. Трите глидера не са разделени и трябва ли да ги разглобя и да сменя втулките или да сменя само втулките за новото присъединяване.
2.Откъде да купя нови втулки?
3.Направил съм камера под котела с размери за 4 секционен котел. Трябва ли да преработвам и камерата. Гледах клип за изрязване на дъното на котел със 6 секции за монтаж върху всеядна горелка и изрязаха отвор само с размера на горелката.
Ще съм благодарен на всеки който сподели своя опит. Телефон-0888 719 625 Венци.
шоп - майстор
1 Няма никакъв смисъл да разглобяваш тройката.
2 Доста фирми продават резервни части за Виадрус. Потърси в нета. Ако намериш стари оригинални нипели ще са по-добри от новите ментета. Ако имаш познат стругар му дай един нипел за мостра да ти стугова нови.
3 Желателно е. Ще имаш огромен пепелник и котела ще има стабилна основа.
Panzer - специалист
Здравейте, ще качвам котел Виадрус на кутия с горелка Грейко. В момента конструирам кутията и въпроса ми е на какво разстояние да разположа главата на горелката спрямо отвора на дъното на Виадруса ? Центъра на главата на горелката в момента е на 175мм от отвора.
Изображение
Radoslaw - специалист
съб сеп 28, 2019 6:56 amPanzer написа:
Здравейте, ще качвам котел Виадрус на кутия с горелка Грейко. В момента конструирам кутията и въпроса ми е на какво разстояние да разположа главата на горелката спрямо отвора на дъното на Виадруса ? Центъра на главата на горелката в момента е на 175мм от отвора.
Изображение

Отвора само ,малко по в средата на кутията
Прикачен файл:
IMG_20171223_125729.jpg
Panzer - специалист
Изработих кутията за горелката . Някой ако е решил да прави такава - останаха детайли за още една кутия. Ламарината е 6мм, а вратичките са от 3мм. Всичко е огънато, само трябва да се завари. На който му трябва да ми пише лс.
Изображение
ventzi48 - специалист
Здравейте
Искам да споделя какво направих това лято за подобряване на отоплението.
Добавих три глидера на Виадрус 4 секции и станаха 7.
Котелът е качен на камера и добавих още един слой облицовка на кутията от Вермикулит вътре/имаше само един/.
Смених фабричната изолация на вратите които бяха от някаква вата с вермикулит за да намаля топлинното им излъчване.
Външно камерата е изолирана с каменна вата 50 мм с едностранно фолио.
Без да правя промени в настройките от миналата зима запалих горелката за да видя как ще се държи с допълнителните секции.
Водата която вече е 50 л./беше около 30/ беше с температура 15 гр. и за около 1 час обърна цялата система на 50 гр.
Температурата на димните газове беше около 50-60 гр. Не бях сигурен в термометъра който е на зидания комин и сложих друг но с по-къса сонда но температурата беше пак толкова. Не съм променял драстично настройките от миналата зима но по мое мнение има някаква промяна в разхода но и времето беше сравнително приемливо. Мисля, че трябва да поработи по-дълго време за да се темперира къщата/120 кв. на два етажа/. Не съм слагал допълнителните прегради които бяха преди за удължаване пътя на димните газове защото трябва да ги променя спрямо новите размери на котела.
Котел Виадрус вече с 7 секции. Горелка Ерато първо поколение но с управление на Натурела с три степени на модулация.
Ще дам повече информация когато поработи при по-тежки външни температури.
m.eit - специалист
вт ное 05, 2019 5:56 pmventzi48 написа:
Здравейте


Смених фабричната изолация на вратите които бяха от някаква вата с вермикулит за да намаля топлинното им излъчване.
Според мен това е по-добрата изолация за врати от вермикулита при сходна цена. https://industrial-solutions.eu/ogneupo ... ni-vlakna/
ventzi48 - специалист
Здравейте
Вчера добавих ламарините които бях сложил върху скарата за насочване на горещите газове към ребрата. Сега всички подобрения които бях направил преди да добавя новите глидери са поставени. Първото запалване беше на празен котел/без турбулатори и другите подобрения/ и от 15 гр. на водата до 40 гр. беше за близо 60 мин. Второто пак от 15 др. до 40 гр. стана за около 30 мин. Температурата на димните газове пак беше 50-60 гр. Сега остава да застудее и да се види ефекта от трансформацията на Виадруса и да се справя с промяна на настройките които със сигурност се налагат. Ще съм благодарен за съвети в каква посока да се насоча/ към увеличение или намаление на параметрите/. Ако някой има 7 секционен котел с пелетна горелка да сподели.
А за изолацията на вратите- остана ми материал от вермикулита с който изолирах камерата.
ср яну 10, 2018 9:38 amventzi48 написа:
На схемата на управлението е дадено термосъпротивление pt100/1000 за температурата на димните газове се снабдих с pt 1000. Когато го включих при работеща горелка тя се изключи и изписа грешка ,че няма датчик или е прекъснал. Опитах отново при изключена горелка но отново изписа грешка. Отметката в менюто е направена с фабричните параметри / 200 и 220 гр./. Има ли друг подход при включване на този сензор?
TRABVA DA E pt100
ventzi48 - специалист
Благодаря. Ще си взема нов срещу 21.90.

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: