• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bota156 - специалист
пон ное 18, 2019 7:52 pmшоп написа:
пон ное 18, 2019 7:26 pmLazarGanev написа:
При положителни температури ( а то напоследък зимите са основно такива), ТП вода-вода няма никакви предимства
Съгласен, само, че температурите трябва да са над 13-14-15 градуса :-D

В момента сондажната вода при мен е с Т 15,2 градуса. Кипенето е 10,5 градуса, няма дефрост...

След месец навън ще е мека зима с околонулеви температури и кипенето при въздухара, ще е -5 в най-добрия случай, а водната ТП пак ще кипи на +10 и няма дефрости и загуба на енергия за да топлиш атмосферата.

Така че....
А 500вата за да изпомпиш водата? И копа от 5 станал 3 и при 10 и при -10 градуса. На въздуха поне при +10 е с коп 5
LazarGanev - "Велик майстор"
пон ное 18, 2019 7:52 pmшоп написа:
пон ное 18, 2019 7:26 pmLazarGanev написа:
При положителни температури ( а то напоследък зимите са основно такива), ТП вода-вода няма никакви предимства
Съгласен, само, че температурите трябва да са над 13-14-15 градуса :-D

В момента сондажната вода при мен е с Т 15,2 градуса. Кипенето е 10,5 градуса, няма дефрост...

След месец навън ще е мека зима с околонулеви температури и кипенето при въздухара, ще е -5 в най-добрия случай, а водната ТП пак ще кипи на +10 и няма дефрости и загуба на енергия за да топлиш атмосферата.

Така че....
Ами не, заблуждаваш себе си и другите. Не знам дали се хвалиш с теси 15*С момента на твоята вода, но моят въздух е над 20*С, ТП ми е инвертор и работи на 500-600Вт, ти имаш 300Вт само за сондажна помпа (някои имат сондажни помпи 500-1000Вт), не говорим за компресора, който не е инвертор и работи на макс. Така че в момента СОР-а на моята въздухарка е доста по-висок от твоята вода-вода. Не мерим п.шки, просто обсъждаме. Така че за мен в момента е абсолютно излишно и неекологично прехвърлянето (с евентуално замърсяване) на една питейна вода. Да, в друг момент, особено при минусови температури, твоята ТП ще има предимства, но като сложиш едно върху друго и теглиш чертата не се знае какъв ще е финансовия резултат. Да не говорим за слугуването - въздухарката няма нужда от никакво, докато на водната има доста грижи, следене и чистене на филтри и т.н. А за хора като Анди, дето имат и пелетни котли като бекъп за отрицателни температури, изобщо няма смисъл да се занимават с ТП вода-вода. Аз също имам пелетен котел с евтини пелети, но миналата зима не сметнах за нужно да го ползвам, карах си с въздухарката. Да, имаше на 2 пъти по -9*С и дневният разход тогава скочи, но това беше за кратко и пак се върнахме на нормалните положителни температури. А при +5*С въздухарката има по-голям СОР, отколкото водната при 10*С - заради отрицателното влияние на сондажната помпа, чийто разход никой не включва при декларирането на СОР-а :wink:

Писали сме заедно с bota156
Билян - специалист
Въздух 20 гр от къде си при 20 външна температура не ми трябва отопление. При мен си е студ.
Може би това е от значение аз съм от Ихтиман само мъгла и студ не мисля че въздухарка има шанс.
Ами ето нагледно. Да, топло е денем и няма нужда от отопление. Края на ноември сме, а ТП е работила само 3-4 дни, когато стайната температура беше паднала до 22*С. Сега се върти около 23.5*С и Не включвам отопление.

ПП не знам защо едната снимка се завърта при качването :?

Прикачен файл

IMG_20191119.jpg
IMG_20191119.jpg (35.46 KиБ) Видяна 1808 пъти

Прикачен файл

2019-11-19.png
шоп - майстор
370 вата разход на сондажната помпа е нищожен на фона на общата топлинна мощност на ТП

Тия вентилатори на външното тяло на въздухарката не ги върти вятъра....пак си е разход.

Колкото да обслужването.... водната има един филтър повече.
При мен е с кранче отдолу: когато се сетя го отвивам да изтече боклука, а веднъж годишно промивам неръждаемият елемент.
вт ное 19, 2019 3:18 amшоп написа:
370 вата разход на сондажната помпа е нищожен на фона на общата топлинна мощност на ТП
:weedman: Неволно или нарочно сравняваш тези 370Вт (при теб 370, на други места тройно повече :cool: ) с общата топлинна мощност на ТП? Защото всеки разумен човек ще се сети, че за правилно изчисляване на ефективността, консумираната енергия от сондажната помпа трябва да се добави към консумираната енергия от компресора :wink: . И тогава картинката с СОР-а става съвсем друга :cool: . Например ако моята въздушна ТП при 15*С работи на минимум, т.е. на около 630Вт и получавам 2000Вт топлинна енергия към ОИ (СОР=3), ако бях с ТП вода-вода щях да имам още едни минимум 370Вт и консумацията ще се закръгли на 1000Вт. Ако машината е същата и условията са същите (15*С), то аз ще получа пак 2000Вт топлинна енергия към ОИ. Давам 1000Вт, получавам 2000Вт. Затруднявам се да сметна колко е СОР-а - 5 ли, 7 ли :? . За един преател питам :cool: . Друг е въпроса, че аз при нас температура на водата над 10*С не съм чувал, еле пък ноември. Което означачава, че при +10*С въздухарката води с голяма преднина в СОР-а и да речем под 5*С почват да се изравняват. И още нещо пита моят преател - тая сондажна помпа управлявати я по някъф начин да работи само с компресора, или се пуска в началото на сезона и се изключва в края? :cool:
Билян - специалист
Пуска се 5сек.преди компресора и спира 5след него няма защо да работи постоянно. Между другото и при мен сондажната вода е 14.6гр. а под 13 не е падала
Това е добре, остава надеждата всеки път да успява да засмуче, защото с такава мощност 370Вт обикновено са периферни помпи, а не самозасмукващи
andy_forresite - майстор
Човек да не попита нещо... При мен в момента температурите са с около 5 градуса по-ниски отколкото във Варна. В същински зимни условия разликата достига 15 градуса. В 10-ина дни от годината бия Мусала по студ, ха-ха. Не споделям написаното в една посветена на отоплението статия, че до 10 градуса външна температура е пресилено да се говори за отопление. Аз се отоплявам при толкова. Все пак това са 13-14 градуса разлика в сравнение с вътр. t°C.
Като изключим Варна, където много трудно се задържа сняг и ако не е хапещият вятър все едно е дълга есен, то в Западна и Северна България снеговалежът и най-вече студът са от друга лига. За планинските части е ясно. Няма спор кой тип машина е по-добрата от гл. т. на работа при всякакви атм. условия при 7/35°. Не сравнявам въздушна при 7/35 с водна, напъната до 12/50°. Еднаква употреба. При мен средната за есенно-зимния период е около 0°С. Дори W/W има и естетическо предимство - няма го металният сандък с вентилатор върху или непосредствено до фасадата.
Може да имам кладенец, терен за копане и трифазен ток, но нямам другите съществени за целта компоненти. Липсва ми навитата тръба в пода, имам само радиатори, които съм избрал за топлоносител 60 градуса и нагоре, няма външна ТИ. Така че искам нещо скромно до 8.5-9.0 kw на въздух да прибутва по нещо там и по възможност до 3000 лева. То че няма да се ходи по къси ръкави ... Може да бръмчи през половината зима с цел да мъкна по-малко 15 кг опаковки с бонбони от черен шоколад. "СОР" на RB-то стига за 8 ст/kwh топлина. Реален СОР=3 при правена въздухарка/вода възможен ли е до +3°? Или да не се занимавам?
Някой за пластинчатите ТО за R32 да каже как да се ориентирам или да хващам един 1м2 под мишница :) За
шоп - майстор
вт ное 19, 2019 7:32 amLazarGanev написа:
Това е добре, остава надеждата всеки път да успява да засмуче, защото с такава мощност 370Вт обикновено са периферни помпи, а не самозасмукващи
За ТП само потопяема помпа!!!
Горното го казвам от опит за да е ползвателя доволен.

Ако човек има желание може сондажната помпа да я съвмести с хидрофора и тогава битовата вода е.... безплатна

Като цяло си има тънкости и може разхода на ток още да падне
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 32

Тема "Термопомпа phoenix" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: