пон ное 18, 2019 7:52 pmшоп написа:А 500вата за да изпомпиш водата? И копа от 5 станал 3 и при 10 и при -10 градуса. На въздуха поне при +10 е с коп 5пон ное 18, 2019 7:26 pmLazarGanev написа: При положителни температури ( а то напоследък зимите са основно такива), ТП вода-вода няма никакви предимстваСъгласен, само, че температурите трябва да са над 13-14-15 градуса![]()
В момента сондажната вода при мен е с Т 15,2 градуса. Кипенето е 10,5 градуса, няма дефрост...
След месец навън ще е мека зима с околонулеви температури и кипенето при въздухара, ще е -5 в най-добрия случай, а водната ТП пак ще кипи на +10 и няма дефрости и загуба на енергия за да топлиш атмосферата.
Така че....
пон ное 18, 2019 7:52 pmшоп написа:Ами не, заблуждаваш себе си и другите. Не знам дали се хвалиш с теси 15*С момента на твоята вода, но моят въздух е над 20*С, ТП ми е инвертор и работи на 500-600Вт, ти имаш 300Вт само за сондажна помпа (някои имат сондажни помпи 500-1000Вт), не говорим за компресора, който не е инвертор и работи на макс. Така че в момента СОР-а на моята въздухарка е доста по-висок от твоята вода-вода. Не мерим п.шки, просто обсъждаме. Така че за мен в момента е абсолютно излишно и неекологично прехвърлянето (с евентуално замърсяване) на една питейна вода. Да, в друг момент, особено при минусови температури, твоята ТП ще има предимства, но като сложиш едно върху друго и теглиш чертата не се знае какъв ще е финансовия резултат. Да не говорим за слугуването - въздухарката няма нужда от никакво, докато на водната има доста грижи, следене и чистене на филтри и т.н. А за хора като Анди, дето имат и пелетни котли като бекъп за отрицателни температури, изобщо няма смисъл да се занимават с ТП вода-вода. Аз също имам пелетен котел с евтини пелети, но миналата зима не сметнах за нужно да го ползвам, карах си с въздухарката. Да, имаше на 2 пъти по -9*С и дневният разход тогава скочи, но това беше за кратко и пак се върнахме на нормалните положителни температури. А при +5*С въздухарката има по-голям СОР, отколкото водната при 10*С - заради отрицателното влияние на сондажната помпа, чийто разход никой не включва при декларирането на СОР-апон ное 18, 2019 7:26 pmLazarGanev написа: При положителни температури ( а то напоследък зимите са основно такива), ТП вода-вода няма никакви предимстваСъгласен, само, че температурите трябва да са над 13-14-15 градуса![]()
В момента сондажната вода при мен е с Т 15,2 градуса. Кипенето е 10,5 градуса, няма дефрост...
След месец навън ще е мека зима с околонулеви температури и кипенето при въздухара, ще е -5 в най-добрия случай, а водната ТП пак ще кипи на +10 и няма дефрости и загуба на енергия за да топлиш атмосферата.
Така че....

Писали сме заедно с bota156