Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brassSob - специалист
Чест проблем е когато има заустване на пресен въздух в камината. Друг масов проблем е когато има термоглави на всичките отоплителни тела.
Антон С. - специалист
чет ное 21, 2019 7:29 pmbrassSob написа:
Когато са влажни при палене в камерата става много дим и понякога следва " кихане" на камината.
Това не го знаех и благодаря за споделената тънкост! Една от възможните причини отпадна.
tachman - специалист
пелетите са на сухо, запалват се бързо, няма много дим преди запалване!
камината е на долния етаж , въздух взима от стаята, няма тръба или маркуч за подаване на въздух от друго място
gopeto87 - напреднал
чет ное 21, 2019 5:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет ное 21, 2019 2:55 pmgopeto87 написа:
...
Това обаче не променя факта, че пак си остават същите проблеми.
Ти чуваш ли са кви ги мислиш?
Факт е, че като настроиш вентилатора правилно, за всяка мощност, проблемите трябва да се решат.
Сгрешил с написването, ама забелязал, че на 2ра е с по ниска стойност от 1ва...!!!
Искам да ги настроя правилно затова ще опитвам. Ако може да ме насочите при настроиката какво да гледам и дали да вдигам и подаването на пелети и паузата или само вентилатора да вдигам ? Ще оправя вентилатора на п2. Ще го направя да е по-висок от П1 и по-нисък от П3. Общо взето най- големият ми проблем е , че незнам какъв искам да е крайният резултат и как да разбера, че съм го постигнал. Какви са факторите за добро изгаряне и добра работа на камината. Иначе тя и сега си гори и топли :)
Антон С. - специалист
чет ное 21, 2019 8:17 pmgopeto87 написа:
Общо взето най- големият ми проблем е , че незнам какъв искам да е крайният резултат и как да разбера, че съм го постигнал. Какви са факторите за добро изгаряне и добра работа на камината. Иначе тя и сега си гори и топли :)
Факторите при всеки са различни. Както и крайният резултат - той зависи от факторите. При мен горенето се получава и то с настройки на вентилатора граничещи с глупостта :? Ако при теб са настроени същите стойностти, вероятно само ще тлее. По-долу е резултатът, който искам да виждам и занапред и ако е такъв, няма да ме притесняват двата килограма на час. Това е 7 часа след запалване. Редува втора и трета, като в случая е трета и димните са на 120 градуса. На сутринта има пепел навсякъде, но не и в горивната кошничка, като изключим малкото събрала се по ъглите.

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (38.27 KиБ) Видяна 1775 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (39.71 KиБ) Видяна 1775 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (29.16 KиБ) Видяна 1775 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (30.29 KиБ) Видяна 1775 пъти

Прикачен файл

6.jpg
6.jpg (30.92 KиБ) Видяна 1775 пъти
Последна промяна от Антон С. на пет ное 22, 2019 1:06 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Да няма универсални настройки ,дори и заводските са само насока ,в повечето случаи става и с тях ,но след това се доусъвършенстват в процес на работа -изменя се външната температура,мени се и тягата в комина :wink:
Антон С. - специалист
Малко извън дискутираните проблеми е, но вероятно моята инструкция за експлатация на камината е по-нова версия :-D На последните й две старници чинно са описани заводските настройки и на трите модела. Позагледах се в разликите и стойностите на порциите при различните модели ми се сториха странни. Извадих калкулатора, направих няколко прости сметки и се оказа, че порциите при моделите 16 и 24kW съвпадат при мошности Р1 и Р2, при Р3 и поддържане 16-ката води с 1 грам, а порцията за зареждането при запалване на 16-ката е с 24 грама повече. И всичко това при еднакви стойностти на цикъла и вентилатора. Та се питам, защо на 16-ката и е нужно равно или повече гориво от на 25-цата... Ще се радвам, ако някой ми отвори очите :)
peioch - помощник
Температурата на димните газове е 72 градуса на P3 и с намаляване на мощноста пада и понякога излиза аларма за неуспешно палене.Това нормално ли е ?Искам да попитам и какво е заустване и какъв е проблема при наличие на термоглави на всички радиатори?
пет ное 22, 2019 9:23 pmpeioch написа:
Температурата на димните газове е 72 градуса на P3 и с намаляване на мощноста пада и понякога излиза аларма за неуспешно палене.Това нормално ли е ?Искам да попитам и какво е заустване и какъв е проблема при наличие на термоглави на всички радиатори?
Заустване.....при теб е "Вземане".
Температурата при Р3 е абсурдна, то се едно свещ да запалиш, в камината.
Проблем никакъв, при инсталация с термоглави, на всички радиатори. Ни за помпа, ни за горене. "Живият" пример е моята инсталация, а не смятам да доказвам на теория.
То ако имаше проблем с правилното изгаряне, щеше да го има и при обикновените печки.
Оправи си подаването и въздуха! Увеличи ги! Увеличи мощността! Ако ти идва прекалено и става много жега, карай камината по часови график! Ше подскача като жаба, коНфортът, ама така е с големите каминки.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет ное 22, 2019 9:23 pmpeioch написа:
При така зададен въпрос - най-добре викай инсталатора да коригира настройките

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: