Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tsenkov - специалист
Бе то и на мен ми трябва нещо такова но за единичен импулс 0,1сек. И да изключва независимо от това че бутона продължава да е натиснат.
AAsat - специалист
Общо взето става лесно с таймер NE555. На едната картинка е показана примерна схема. R2 и R3 са примерно по 10к. D1 e примерно 1N4148.C3 е примерно 100nF или 220nF или 470nF - подбира се така че да сработва надеждно. Продължителността на изходния импулс се определя от R1 и C2. На другата картинка са показани графики за подбирането им. Иначе формулата за продължителността на импулса е T=1.1*R1*C2. Ако R1 е в омове, C2 във фаради - Т е в секунди. R1 може да бъде послерователни резистор + тример за настройка. На извод 3 на схемата излиза импулса.

Прикачен файл

555del.gif
555del.gif (15.4 KиБ) Видяна 2299 пъти

Прикачен файл

555mono.jpg
555mono.jpg (107.34 KиБ) Видяна 2299 пъти
iliya_i - майстор
пет ное 22, 2019 6:49 pmtsenkov написа:
Бе то и на мен ми трябва нещо такова но за единичен импулс 0,1сек. И да изключва независимо от това че бутона продължава да е натиснат.
Такова устройство се нарича "чакащ мултивибратор". Успех.
tsenkov - специалист
Не ми върши работа!
AAsat - специалист
пет ное 22, 2019 8:18 pmtsenkov написа:
Не ми върши работа!
Какво по-точно трябва да върши търсеното устройство ?
tsenkov - специалист
Да подаде импулс с продължителност 0,1сек. Независимо че бутона е натиснат по дълго от това време.
tsenkov - специалист
Разликата от 0,1сек до 1сек. за това което ще го ползвам е огромна!
petromaniq66 - специалист
555 може и микро секунди да ти прави - няма такова реле обаче. Така че, докато си изясниш кое ще ти свърши работа - много вода ще изтече...

Тема "Таймер време, К104, 1-60 сек. (Елимекс)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: