Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
filmatoplo - майстор
Сега е момента кажете де ,може да ги сменя .Бойлерите са 400 литрови марка Сънсистем -6 киловата мощност- патронен нагревател .Помогнете ми моля .Трифазно ще се свързват на триъгалник.
filmatoplo - майстор
Намерих оригиналните схеми от Завода Сънсистем и там давам за 7,5 киловата - 16 ампера предпазител тройка и контактор 25 ампера . О баче имам и друга схема от едно табло по поръчка от Интиел -25 ампера предпазител тройка и 16 ампера контактор . И двете си работят - коя е вярната . :?
Милен - майстор
Свързването в триъгълник ми се вижда доста съмнително, защо - два поста по-нагоре. Карай по заводската схема на модела бойлер който имаш и не си прави експерименти с разни други схеми.

Досега ти отговориха доста колеги даже ти написах и формулата за смятане в другата тема. Ако пак не е ясно зарежи я таз работа и викни специалист.
filmatoplo - майстор
Ама с очите си го виждам на схемата -триъгалник . Трите фази и земя на корпуса .380 волта така го дават . Явно май само аз съм на ти с тия неща - щом никой не казва -да вчера вързах 2 бойлера по 6 киловата , сложи такива и такива предпазители и такива контактори с такъв кабел . Щото аз познавам много ел техници които могат само ключ и контакт да свържат .Малко съм разочарован , ама като ги свържа с големи букви ще напиша как става -утре ще дам на някой 100 лева и пак ще узная .Пък и темата е направи сам , аз искам сам да си ги свържа .
John - специалист
Не,виждам какъв ти е проблема ?Имаш,схема и препоръки за материалите.Много фирми,особено ако,произвеждат и професионално оборудване прилагат и двете схеми на свързване в зависимост от захранването на потребителя.Между другото, старите печки Мечта имаха същата опция.
stefan_gb - специалист
filmatoplo сигорен ли си каква е мощтноста на нагревателите ??? , я измери колко ома е един но като предварително му разкачиш изводите а дотогава забрави тези триъгълници :-D както те посъветваха колегите.....
Милен - майстор
Я по добре снимай схемите и ги сложи тук, дя я видим за какво става на въпрос.
filmatoplo - майстор
Нагреватела е 6 киловата ,патронен тип -разделен е на три нагреватела по 2 киловата .Навива се на фланец на бойлера с резба , а терморегулатора е на друго место вкаран вкаран в медна гилза в балона . За омовете съм го чувал ,но не съм ги мерил .
filmatoplo - майстор
Днес разгледах по подробно схемите , и тази за 6 киловатовия нагревател я дават да се свърже по следния начин-трите нагреватела по 2 киловата се захранват с по една фаза от едната страна а от другата страна се захранват с обидинена нула , отделно корпуса се заземява. Свързването е трифазно звезда с нула от звезния център -последно може ли така .
Милен - майстор
Ще дойдеш ти на моето че няма триъгълници :wink:

В случая са възможни следните опции три фази на отделните реотани от единия край а от другия нулата абе както си е по схемата НО ТИ ТРЯБВА И ОТДЕЛЕН ЗАЩИТЕН ПРОВОДНИК ЗА КОРПУСА.

И другия вариант махаш нулата от общия край на нагревателите и ги оставяш в чиста звезда без нула в звездния център. В този случай ще ползваш по евтин кабел с 4 жила като нулата ти е САМО защитна. Тая икономия е възможна САМО АКО НЯМАШ ДРУГ консуматор на 220В, например бобините на контакторите.

Тема "Как да свържа 9 киловата ел нагревател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: