• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stevebradata - специалист
е ще ги викам това е ясно а диаметъра е 47 мм :) свързани са последователно :) ще ги подкарам момчетата може и да има вземане даване :) хехе
filmatoplo - майстор
Тръбите май не са дълги 180 см .От кой модел са - топлинна тръба ли са - със сваляемите сухи пури .При монтажа гледа ли - мазаха ли с контактна паста тръбите преди надяване .
ми не са мисля че са дулги коло 1450 или 1500 а пурите не съм гледам дали са ги мазали като са ги надявали :) нямам представа това има ли някакво значение и какво е :)

ето и данните от паспортите за колекторите

Прикачен файл

untitled.jpg
untitled.jpg (163.76 KиБ) Видяна 3342 пъти
2v6 - майстор
stevebradata написа:
Здравейте искам да попитам дали някои е запознат с колекторите на ерато RAY 20 и ray 12 монтираха ми преди 2 месеца 32 вакуумни търби на Ерато на покрива между търпите има отражатели но те не са през цяло на търбата от кажи речи на около 10 см от двата края , и въпроса ми е дали трябва да има от зад зад тях през цяло отражател за да може да събира радиацията по- добре , имам тръбен път около 30 метра (15 , 15 ) от медни търби течността е гликол бойлера които грея е 150 литра с 2 серпентини неръждавейка на Шишков , и отново температурата която вдига колектора е преди когато беше по топло 68 - 70 градуса на колектора , сега към 55 , интересувам се дали нещо не е наред с вакъмните търби струва ми се че температурата нещо не ниска ? после ще снимам и ще покажа снимки
Под какъв ъгъл са монтирани спрямо хоризонтала?
Август месец деня е по-къс от Юли с 2 часа и слънцето е по-ниско с около 15 градуса :idea:

За отражателя ще е интересно да снимаш като падне сняг :razz:
ми точния ъгъл не мога да кжа на който са го монтирали хехе :) искаш да кажеш че сега както ми даржи 55- 58 градуса ( на колектора горе) е нормално така ли ?
от чисто любопитство може да се кача утре да сложа терезията да пременя хипотенузата и единия катет и да сметна ъгъла :) и ще напиша колко е :)
kuuuuuul - майстор
Тези температури са много ниски за вакумни колектори /според рекламите им/,аз съм с два обикновенни плоски и два бойлера 150л и 80л и стигам до 75гр. на кол. а ти според мен трябва в бойлера да вдигаш 75гр.Ако всичко ти е наред значи колекторите не струват.
naskov - майстор
След като си платил 1400лв за тези колектори не може да са нищо друго освен китайски ментак. Един плосък селективен немски конектор 2м2 струва над 1000лв, а вакуумен на Висман е около 4000лв. Явно тези колектори толкова си могат. Все пак питай за пастата, за която споменава филматопло
мм да ще питам за тази паста от сряда ще ги търся тези а колекторите уж ги правят в хасково и са на тези Ерато не пише никъде да са от страната на ориза хехе :) тези същите казват че на други места са монтирали такива и са вдигали над 100 или поне 100 :) а нещо се пробват да ми се оправдяват с бойлера че той не бил добър но то бойлерите всички са с почти еднакви ел часки както и серпентини по 5 КВ :) и това няма да им мине като довод за тепературата :) но то сега и слънцето е по слабо и не знам дали ще вдига и повече а и на каталой дават работна температура 160 :) ехехе рекламен трик хехе мани мани иначе налчгането на гликола е около 2 бара поне в началото беше толкова но сега заради теча надна и за това ще ги викам и това да си опрят. както се казва за да не ставаме на кълбета колкото до цената им трябва га погледна с точност да видя колко идваше но лисля че някъде около 1600 да струват и двата ,малкия 12 тръбен и 20 тръбен :?

А и между другото тази паста каква роля играе нещо от сорта на тази паста дето се слага между процесора и радиатора ли е за подобряване на топлообмена ????
naskov - майстор
Пастата е подобряване на топлообмена- обира луфта между накрайника на вакуумните тръби и медната тръбичка в колектора. Между другото не разбрах температурите, за които споменаваш по-горе -на колекторите ли са или на бойлера?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "да попитам дали някои е запознат с колектори RAY" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: