Съвети за начинаещи готвачи.
rdrusev - помощник
Технологията с нареждането на сол, сланина, сол, сланина и т.н. до напълването на въпросния съд спазвам и аз, нищо ново. Така я държа на терасата известно време, но мисля, че не бива да бъде под 15 дена, за да може да узрее добре. След това изваждам сланината, изчиствам я от солта, която събирам в отделен съд, а сланината слагам в някакъв подходящ съд. Събраната сол я слагам в тенджера, която пълня с вода и възварявам. От солта обикновенно водата се замърсява, но това не е проблем, просто я прецеждаш през тензух. Сланината пак си я нареждаш в стария съд, в който е била и като поизстине водата я наливаш върху сланината. И така стои до късна пролет, ако остане, а колкото остане на пролет я изваждам от саламурата, измивам я със студена вода и я слагам в торбички, които нареждам във фризера.
Айде да ви е сладко :roll: .
filmatoplo - майстор
Така за съхранение в саламура е ясно , обаче после преди консумация си вадя 2 парчета , измивам ги и ги подсушавам и ги овалвам във -чубрица ,червен пипер, малко черен пипер, и ги държа 3-4 дни в хладилника в пвц кутийка -след това си режа с бобеца и ракийката . :wink: :partyman: Това от вас не го чух -чисто бяла сланина не ям. :)
boltik - специалист
Ами знаете ли как се прави англйската сланина?
panalov - специалист
Най- вероятно от английско прасе :lol:
filmatoplo - майстор
Братми купи 2 прасета -нямат козина седят розови -уж за по хубава порода .Ще осоли 1 бут да видим кво ще стане , преди да ги купи ядохме готов солен бут от такова прасе. :wink: Само 1 ферма ги продавала кастрирани , но изглежда някой се е сдобил със некастрирани и ги е завъдил -нашите не са кастрирани-мъжко и женско . :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе за кви сланини мислите в тия горещини бе Топло? Рускините да не ги мажете по плажа с масчица? :-D
filmatoplo - майстор
Добра идея :wink: ама да не ме научи жената , скоро поправях една шпанолетна брава на Ал дограма -беше суха вътре , и я смазах със свинска мас -работи перфектно. За кулинарията пък съм чувал че някой пържели картофи във мас ставали по хубави и здравословни -ася де :wink:За сланината -поема си сол колкото е необходимо , майка ми нещо я вари и става още по мека .
pavkatay - майстор
LazarGanev написа:
А бе за кви сланини мислите в тия горещини бе Топло?.....
Точно това се канех да напиша снощи в тази тема,ама ми се повдигна от толкова мазнотия и затръшнах лаптопа :lol: .
ebahti - майстор
филмаа,добре че си намери снимката щото се бех притезнил...с де, даева и водката :weedman:
filmatoplo - майстор
Това чудо не съм го кусвал от пролетта , солен бут със пресен чесън . :-D живот и здраве догодина с мека сланина . :wink: с червено винце -сега е време на бялото с морски деликатеси.

Тема "Сланината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: