• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
drm - специалист
Я качи една снимка да видим оборудването,пък тогава пак ше говорим.
hakama - специалист
Така, днес бях на мястото. Системата е от 5г, нямало е ядове до сега.
Има и бойлер който работи и на ток и на вода от котлето. (термостат с клапан има инсталиран горе в ляво на снимката ).

Преди това в сервиза ми тестваха на сухо помпата - въртеше си без проблеми, турбината си е цялостна.
Върнах се у нас, сложихме я , почнахме да пълним бавно с вода системата, обезвъздушихме радиаторите и помпата; бойлера е на 2метра височина, преливникът е над него, ( може би бойлера бърка работата) и него обезвъздушихме.

Но, ето какво стана, накладохме леко печката, след известно време започна да се покачват градусите доста бързо , видях че стигна от 40 до 80градуса за няколко минути , и после до 90 (малко дърва имаше вътре) .
След около час работа:
- помпата се беше нагрял.
- радиаторите студени
- тръбата от изхода с горещ поток беше топла на пипане до 1,5метра от изхода на ризата.
Тръбите са алуминиеви с пластмасова изолация. 20-26мм (по спомен).

Предположения:
1) Запушване по трасето?!
Сякаш водата изобщо не циркулира и тези 1,5метра са се нагряли чрез конвекция?!
Един майстор ни посъветва (по тела) да преместим до крайно положение термостата за бойлера и да тестваме пак. Това утре ще го правим.

EDit: Помпата е правилно ориентирана ;)

Всъщност по какво се различава отворена от затворена система - по наличието на преливникът ли (разширетелен съд)?

--------

Изображение

това е сондата на термостата, надолу е сменената тръба която се беше стопила и издула отвътре (виж снимка трета) .
Изображение

Проверихме и и съседните тръби на възела в който е станало избиването - няма стопяване или запушване отвътре.
Изображение

Дано съм бил изчерпателен този път :)
Transporterr - специалист
Може да има "въздушна възглавница " преди помпата или след нея. При мен се получава тоя ефект, защото пълня през разширтелния съд и няма достатъчно налягане докато се пълни.Става така, че помпата върти, чува се шум но циркулация няма.След като я изключа и включа, въздуха излиза през разширителния съд и си тръгва нормална циркулация.Върти ми се в главата, че това е недостатък на монтажа на разш. съд.на топплата вода.Един ден ще го сложа на студената да видя дали ще има такова нещо.Иначе ако е прегрявана системата, съм виждал свити и стопени до неузнаваемост от вътре тръби които външно не си личат.
sian - специалист
---Малко вероятно да не работи термостата който командва помпата,включете помпата директно в мрежата.Правено ли е нещо по системата преди появата на проблема,чистене на филтър примерно?
LazarGanev - "Велик майстор"
Помпата включва ли да върти (на пипане леко вибрира). Ако включва, значи има някакво запушване, ако не включва, значи е термостата. Помпата на студената вода ли е или на топлата? От снимките нищо не се разбира - пълненето откъде става - откъм студената вода преди помпата или откъм топлата? Разкачете някоя връзка на удобно място, за да проверите като пълните системата в двете посоки ли се движи водата - и на ляво и на дясно.
hakama - специалист
sian написа:
---Малко вероятно да не работи термостата който командва помпата,включете помпата директно в мрежата.Правено ли е нещо по системата преди появата на проблема,чистене на филтър примерно?
Не знаех че помпата има термостат, каква е причината да го има?
UPS-a си подава 230V - т.е. няма проблем със захранването.
Филтъра не е чистен преди аварията, нищо не е правено.

пълненето откъде става - откъм студената вода преди помпата или откъм топлата?
- това ще го проверя и ще пиша. ЕДИТ: Откъм студената, защо?

- помпата работи (има лека вибрирация на пипане). Включена е преди печката (нагнетява) т.е. в студения поток.
LazarGanev написа:
Разкачете някоя връзка на удобно място, за да проверите като пълните системата в двете посоки ли се движи водата - и на ляво и на дясно.
- тук идеята е да се види в кой участък (полукръг) има запушване ли (ако има)? Може и котления камък да се е отделил при прегряването и да е запушило някъде по връзките.
mita6kiii - специалист
Прочети пак предния ми пост! Обърни внимание на филтъра и тогава търси другаде запушване или въздух.
LazarGanev - "Велик майстор"
mita6kiii написа:
Прочети пак предния ми пост! Обърни внимание на филтъра и тогава търси другаде запушване или въздух.
Задължително първо това, разбира се!
Иначе от едно място е достатъчно да разкачиш и като пуснеш вода за допълване, трябва да потече от двата края - може да се наложи единия да го запушиш с ръка, за да тръгне и по другия
hakama - специалист
mita6kiii написа:
Филтъра е чистен разбира се.
  • 1
  • 2

Тема "отоплителната система - гръмна (проблеми с помпа Грундфос)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: