Прави се така-котела си работи на по висока температура над 60 гр а чрез смесителен вентил се подава към радиаторите температура каквато е нужна -примерно както казваш вечер 35-40 градуса.Така или иначе водата в котела е добре да остане загрята не по малко от 40-50 , колко литра е водата в котела 30-60 литра .Тъкмо на другата сутрин котела ще стартира от тази температура и ще се избегне конденз.Ако на вентила е монтирана задвижка и контролер или стаен термостат я контролира ще си нагласиш температурата за вечерта да ти е към 17-18 градуса пожелание де -това ще отговаря на тези 35-40 градуса на водата -а към бойлера ти ще отива по висока вода може и 80 градуса да е вдигнал котела .
LazarGanev написа:Термоглавите не са за котли на твърдо гориво бе хора - не може да оставите разгорял се котел без радиатори. Това, че лирата нямала термоглава и ще охлажда котела са фантазии. Бойлерът е временен товар и спокойно може да не го слагате в сметките. Това, че не е станала беля е просто чиста случайност - благоприятно стечение на обстоятелствата. Има други начини за регулиране на температурата в помещенията при котел с твърдо гориво. Иначе един термовентил е от порядъка на 25-30лв, но са по-подходящи за централно парноОт 6 години вече съм с такава система - всички радиатори са ми с термо-глави, а котела е на твърдо гориво с АВТОМАТИЧЕН РЕГУЛАТОР НА ТЯГАТА (ТЕРМОСТАТ, свързан с ВЪЗДУШНАТА КЛАПА). Това не позволява безконтролно повишаване t на водата в котела. Мога да ви уверя, че системата работи най-добре с "горно запалване (горене)". Когато е по-студено времето го пълня с около 30-35кг въглища и го запалвам с горно горене (това ми гарантира 24-часова свобода

Съгласен съм с LazarGanev, ако става въпрос за котел без такава система за регулиране. Такъв котел наистина има нужда от разтоварване и само лира и бойлер не помагат. Това, което съм написал по-горе е, че бойлер и лира са достатъчни, за да не се товари помпата, когато всчики термо-глави затворят!
Никога не казвай - никога! - винаги го имам предвид, но не смятам, че има случайност в това, че не е станала белята (да чукна на дърво, де

Ще съм благодарен на LazarGanev, ако ми даде инфо за "други начини за регулиране на температурата в помещенията при котел с твърдо гориво". Може и линк, за да не те затруднявам.