Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тани - модератор
Ужас! Все бях чувал за пишман майстори , но за такива свободни съчинения не ми стига фантазията!

Моя съвет- ГИПСКАРТОН

Виждам че имаш известни притеснения
От познати и от сайта ви оставах с впечатление, че най-добре е изолацията с гипсокартон и минерална вата. Неудобство и притеснение са кънтенето и недостатъчната здравина, ако се закача нещо, а намерениятя ми са да се закачат шкафове, не само картини.
Под познати сигурно имаш предвид въпросния майстор , а форума явно не си го прочела целия и си останала с грешни впечатления . Когато има вата под гипскартона и конструкцията е направена както трябва не кънти! Самия факт , че гипскартона се поставя за шумоизолация и за подобряване на акустиката трябва да ти говори нещо!

Това че някои хора които почти цял живот в къща с гипскартон казват, че не са доволни , защото не може да забиеш един пирон е абсолютна истина! Дори да го забиеш може да не държи и една картина! Ако смяташ обаче това достатъчно основателна причина да не си слагаш гипскартон си е твой проблем! Хората отдавна не ползват тел и пирони за закрепването .

Ето и един експеримент който трябва да разсее съмненията ти относно товароносимостта на гипскартона - това трупче тежи доста повече от една картина!

Изображение

Но то не е заковано с пирон , а е захванато с ето този дюбел! И за да не каже някой , особено Емералд :-D , че само на профил става здраво, сме избрали местото точно в средата между профилите ! Дори сме премахнали едно от петте "крачета" на дюбела! На един такъв дюбел дават натоварване до 30-40 кг. така че с два дюбела стават 60-80 кг. за шкаф ! Мисля че е достатъчно?

Изображение

И за да отпаднат тотално опасенията ти и за да покажа на канадците , че нашия гипскартон е по-здрав и става и за по-тежки неща от картина :-D решихме да експериментираме с :? ...... 90 килограмов човек! Ето нагледно - издържа!!!

Изображение

Другият проблем с гипсокартона са тръбите и радиатора под прозореца. Какво да правя с тях, да се затворят ли, или да се заобиколят и как? Все пак те допринасят за отоплението, а и ако има авария (евентуално) би било добре да са открити...?
По твой избор могат да останат скрити или да се " облекат" с гипскартон, като около тях не се слага вата и отгоре и отдолу се оставят отвори за да може по естествен път или принудително чрез вентилатор да ползваш и тяхната топлина .И със и без вентилатор обаче ефекта ще е по добър отколкото е било до сега!

Ако не е нужна изолация отвътре, какво бихте ме посъветвали за стените - да останат в това положение ли?
Аз , (а предполагам и ти след като пишеш тук) не бих оставил .... (ще си спестя определението , да не те обидя) подобно нещо в жилището си. Дори не мога да разбера каква е била целта на задачката? Смятам , че стаята е изглеждала по-добре ПРЕДИ ремонта! За топлоизолация с такава дебелина и дума не може да става - сама си се убедила . Най доброто решение си е вата с гипскартон, предлагам ти да не си правиш други експерименти!
donnna - специалист
явно момичето не е в час изобщо...

това на снимките според мен не е алуминиева, а пластмасова дограма... :-D
velsi - Почетен майстор
Пантата, която се вижда не е елемент от пластмасова дограма...
SHL - специалист
donnna написа:
явно момичето не е в час изобщо...

това на снимките според мен не е алуминиева, а пластмасова дограма... :-D
Алуминиева е ! Момичето е "в час".
amelid - помощник
За да е от обща полза за всички, копирам комантарите на Еди и Тани в лични съобщения. Моля двамата за извинение, че го правя толквоа късно (но по-добре късно, отколкото никога)

EDI:
Ако имаш хубава външна, вътрешна не ти трябва.Само да не стане така, че външната да я прави някой като предния ти майстоp. За външна ти препоръчвам 8-10 сантиметра стиропор, и след съответната шпакловка с мрежата, да сложат българска структурирана мазилка.Става здраво и топло. Cтиропора трябва да е фасаден/по-плътен е от обикновения/, маркиран е с буквата F на опаковката, да се използват лепила и шпакловъчна маса за топлоизолации, а не лепила за фаянс, добре да се дюбелира, когато се шпаклова отвън един или два слоя с мрежата, да се остави шпакловката да изсъхне десетина дена и след това да се грундира и слага мазилка.....Това са в общи линии основните работи.

TANI:
Малко ще ми е трудно да ти обясня в едно писмо кое как се прави , пък и на тебе не ти трябва да знаеш , ако не си го правиш сама! Всичките ти притеснения - прозорци , ламинат, тръби са ежедневни дейности за повечето колеги и дори няма да се консултират с тебе - направо ще го направят! Не си писала от къде си - толкова ли няма майстори по вашия край? По принцип консултациите са безплатни - повикай някой и му задай въпросите си и са да си по- спокойна този път може да пишеш във форума какво са ти препоръчали за да не се получи като с предния майстор! Препоръчвам ти дори и без пари да ти работи да не го викаш за нищо , освен за хамалска работа и то не на нещо ценно - явно ъкъла си му е толкова на човека!

Успех!
amelid - помощник
Отдавна не съм влизала тук, но мисля ще е полезно да споделя какво се получи след "рекламациите", макар и да беше доста отдавна и да съм позабравила подробностите... Най-малкото от уважение към онези, които взеха отношение и ме съветваха :)

Най-напред сложихме външна изолация на целия апартамент и решихме да не слагаме вътрешна, усещаше се значителна разлика.

С брат ми направихме бригада-дует и свалихме всичко ("изолацията" с найлона и хилавата шпакловка отгоре).
Последна промяна от amelid на вт мар 03, 2009 2:43 am, променено общо 1 път.
amelid - помощник
Дюбелите, поставени в депрона, бяха колкото да не е без хич, а старите тапети си седяха отдолу под найлона... Излязоха и куп проблеми - от влгата всички железа в панелката бяха пуснали ръжда, на места стената беше санала като сирене и се трошеше. Някои железа стърчаха, с голям зор ги махнахме.. тия панелки са голяма работа... да се чудиш как не си се разпаднал като кибритена кутийка... Да не говорим колко стари незапълнени дупки лъснаха. И колко хлебарки имаше...

Прикачен файл

Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (253.24 KиБ) Видяна 7730 пъти
Последна промяна от amelid на вт мар 03, 2009 1:14 am, променено общо 2 пъти.
amelid - помощник
Поради което се наложи почистване - изкъртихме ронещите се зони около железата до здраво, намазахме с някакво мазило против ръжда (не помня вече какво беше, продава се в магазините - стандартна процедура) и отгоре блажна боя. Запълнихме всички дупки с теракол и гипс, включително тези от дюбелите. Стената заприлича на петниста хиена :)

Запълнихме старателно с пяна и фугите, претупани при поставяне на дограмата...
След което направихме гипсова шпакловка. Сложихме не помня вече какви ленти по ъглите.
Хубавото на това да си го правиш сам е, че се стараеш :) Не останаха неравности и драскотини.

Само дето паркетът се беше надигнал от влагата към стените и се беше задръстил с прахоляк. Но дойдоха паркетчии и смениха най-крайните дъски, като оставиха и необходимото разстояние до стените (за разлика от преди), и добавихме первазите, след като боядисах.

Прикачен файл

Untitled-2.jpg
Untitled-2.jpg (184.27 KиБ) Видяна 7726 пъти
Последна промяна от amelid на вт мар 03, 2009 1:22 am, променено общо 1 път.
Mori - специалист
Понеже много хора ти препоръчват да си сложиш гипс-картон, имай превид (особено че живееш в Люлински панел), че зад него става егати развъдника на хлебарки. Най-добре си направи вътрешна изолация с Фибран или друг XPS, по следната технология:
1. Грунд на стените - Ц200 + теракол
2. Платната се лепят плътно без фуги - важно е всички фуги да бъдат добре уплътнени - може и със полиуретанова пяна.
3. Около прозорците се обръща със 2 см XPS, като се лепи на дебела подложка и сеподарвнява с мастар - дюбели едва след изсъхване.
4. Коват се около 6 дюбела на м2.
5. Прави се една ръка шпакловка върхи фибрана, като основа за основната шпакловка - целата е освен по-доброто сцепление с полистирола, да се запълнят и улеите на фибрана, които иначе личат през боята дори. Освен това повърхностната твърдост на системата нараства значително. За целта се използва някаква бяла шпакловка за топлоизолации. (предвид че после ще има гипсова)
6. Малко след като дръпне първата шпакловка, но преди на изсъхне се прави основната шпакловка със стъклофибърна мрежа 145-160г/м2, по възможност маркова, а не китайска. Мрежата е много важна, но сега няма да изпадам в толкова подробности. Мрежата се застъпва поне 8-10 см на снадките. На ръбовете се слагат ПВЦ ъгълчета с мрежа.
7. След изсъхването се прави гипсова шпакловка - ако майстора го бива и е подготвил добре основата, ще мине с две ръце. На ръбовете се слагат Алуминиеви ъгълчета без мрежа - да върху долните, тъй като те имат различно предназначение - долните са конструктивен елемент на изолациятя, но са грапави, а металните са за идеален ръб при гипсовата шпакловка.
8. Шлайф и грунд на стената (грунда примесен с малко латекс, за да се видят после евентуални драскотини и за по-равномерна покривност)
9. Боя
10. Поливане на обекта.
При така изпълнена технология имаш идеална топлоизолация, която не пропуска водни пари към студената стена отзад, а също и много добра твърдост на стената, която не можеш да нарани с едно натискане с пръст( колко такива съм видял). на така изпълнена стена може да се лепят и плочки( е преди гипса де) ако става дума за кухня.
Тази изолация е по-надеждна от гипскартона, който рано или късно се пука по снадките, а освен това допуска много импровизация от страна на изпълнителя. Картона има своите технологични предимства, но ако е само за изолация изберете фибрана.
Радиатора задължително го махате, за да се направи добре изолацията отзад.(сложете му и долен кран ако няма)
Всичко описано е 100% проверено и доказано от практиката. Ако имате някакви въпроси по време на работата с удоволствие ще помогна.
amelid - помощник
Накрая боядисах отново с бои от Ойкос, но с по-добро покритие. Грундът си беше същият - отговарящ на боите.
Естествено, наложи се да мина с 2-3 ръце тавана и стената към прозореца отново с латекс.
Е, смених цветовете на стените... :) Нямаше точно същите нюанси, та аз експериментирах и докарах различни комбинации (всъщност използвах и останалите на дъното от предния неуспешен опит, голямо мацане падна). Не се плашете от видимото наплескване, това са артистични прийоми ;))

Прикачен файл

Untitled-3.jpg
Untitled-3.jpg (170.5 KиБ) Видяна 7700 пъти
Последна промяна от amelid на вт мар 03, 2009 3:00 am, променено общо 2 пъти.

Тема "Проблем с изолация, боя и влага. И неговото решение..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: